Εμφύλια σύρραξη στο ΠΑΣΟΚ. Τα τοπικά στελέχη εξοργίστηκαν με την τακτική των στελεχών της κυβέρνησης, να έρχονται στη Θεσσαλονίκη, να προχωρούν σε εξαγγελίες και το ΠΑΣΟΚ της Θεσσαλονίκης να μην… έχει ιδέα! Τελευταίο επεισόδιο στο… σίριαλ (όπως εξελίσσεται) η επίσκεψη, στη Θεσσαλονίκη, της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνας Μπιρμπίλη. Η κ. Μπιρμπίλη ήρθε στη Θεσσαλονίκη, συναντήθηκε με δεκάδες κόσμο – στελέχη των εταιριών που έχουν σχέση με τον αγωγό Κομοτηνή-Στάρα Ζαγόρα- αλλά με κανένα τοπικό στέλεχος!
Ακόμη και οι πρόεδροι των δύο νομαρχιακών επιτροπών πληροφορήθηκαν την επίσκεψη της κ. Μπιρμπίλη από τα… χθεσινά δημοσιεύματα των εφημερίδων! Και, τόσο ο κ. Χρ. Παπαστεργίου, όσο και ο κ. Παντελής Κουκουλεκίδης (Γραμματείς των Α και Β νομαρχιακών επιτροπών του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη) δεν έκρυψαν την αντίθεσή τους σε αυτήν την κίνηση της υπουργού, αλλά, αντίθετα, τη δημοσιοποίησαν με μια κοινή ανακοίνωση, στην οποία τα λένε «έξω από τα δόντια».
«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο, για άλλη μια φορά, την επίσκεψη και συνάντηση Κυβερνητικών Στελεχών (κα. Μπιρμπίλη, κ. Μανιάτης ), με το ΣΒΒΕ για την αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων όπως η διαχείριση απορριμμάτων, θέματα οικονομίας και ανάπτυξης και η ΔΕΘ. Ανάλογες καταστάσεις έχουν συμβεί από τον Οκτώβριό και με άλλους Υπουργούς», υπογραμμίζουν στην ανακοίνωση.
Προσθέτουν ότι δεν είναι αντίθετοι σε τέτοιες συναντήσεις και πρωτοβουλίες, τις οποίες χαρακτηρίζουν «απολύτως αναγκαίες και χρήσιμες». Σπεύδουν, όμως, να υπογραμμίσουν: «Δεν μπορούμε όμως να κατανοήσουμε και να ανεχθούμε άλλο, την άρνηση και αποφυγή από Κυβερνητικά Στελέχη, που επισκέπτονται μάλιστα την Θεσσαλονίκη, να διαβουλευτούν με το ΠΑΣΟΚ για ζητήματα της αρμοδιότητάς τους. Πολύ δε περισσότερο, που ως ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένο πλαίσιο προγραμματικών αρχών – Πράσινης ανάπτυξης από τον Μάιο του 2009 και προχωρούμε στην εξειδίκευσή του»!
Η «κόντρα» για τα νοσοκομεία
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ιπποκράτους αδιαφορεί για τις επισημάνσεις της Βασιλέως Ηρακλείου. Μόλις την περασμένη Δευτέρα, ο γραμματέας της Α Νομαρχιακής Θεσσαλονίκης, ο οποίος τυγχάνει ακτινολόγος, με ανοικτή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, απηύθυνε δραματική έκκληση να αλλάξουν –επιτέλους- οι διοικήσεις των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, ώστε να εφαρμοστεί η πολιτική του ΠΑΣΟΚ στον τομέα της Υγείας. «Και στην υγεία ισχύει: Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», κατέληγε η επιστολή του κ. Παπαστεργίου!
O κ. Παπαστεργίου υποστήριζε ότι «η κατάσταση στα Δημόσια Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σε λίγο θα είναι μη αντιστρεπτή». Κι επέρριπτε ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία, για την πολιτική που εφάρμοσε, αλλά, και στο κόμμα του, γιατί δεν εφαρμόζει την πολιτική του. Ζητούσε πιο γρήγορες διαδικασίες, ακόμη και εις βάρος της πολυδιαφημισμένης "ανοικτής διακυβέρνησης".
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι διοικήσεις στα Νοσοκομεία «και εξ’ αυτού του λόγου, έπρεπε να είχαν αλλάξει εδώ και μήνες. Συμφωνώ απόλυτα με την διαδικασία της ‘ανοιχτής διακυβέρνησης’, αλλά αυτή θα πρέπει να διεκπεραιώνεται γρήγορα και αντικειμενικά ώστε να μην ξαναβλέπουμε καταδικασμένες πρακτικές του πρόσφατου αλλά και απώτερου παρελθόντος».
Μάλιστα, εξέφράζε φόβους για τη διαδικασία: «Οι καταγγελίες για διευθετήσεις, για γνωστούς και ημέτερους, για παρεμβάσεις που γίνονται ως ‘δήθεν’ διαβούλευση, αν αληθεύουν, που εύχομαι να μην ισχύουν, επιβαρύνουν την ήδη προβληματική κατάσταση», υπογράμμιζε χαρακτηριστικά κι εξέφραζε την απορία:
«Ποιοι θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα εξυγίανσης; Οι καλύτεροι ή οι ‘αρεστοί’»;
Κόντρα και για την ιθαγένεια!
Προχθές, άνοιξε νέο μέτωπο! Η Νομαρχιακή Επιτροπή Α' Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ διατύπωσε εντελώς διαφορετική άποψη επί του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια που προωθεί η κυβέρνηση. Χρειάστηκαν ώρες για να καταλήξει το κομματικό όργανο του ΠΑΣΟΚ και να εγκρίνει(με επτά ψήφους υπέρ, έξι κατά και ένα λευκό), εισήγηση που, μεταξύ άλλων, αναφέρει:
«Η ιθαγένεια θα πρέπει να απονέμεται σε αλλογενείς αλλοδαπούς, με φειδώ, και κατ’ εξαίρεση, δε θα πρέπει να οδηγεί σε αλλοίωση του χαρακτήρα του Εθνους - Κράτους, ούτε να δύναται να δημιουργήσει στο μέλλον έγερση μειονοτικών ζητημάτων, ιδιαίτερα από όμορες, ή ισλαμικές χώρες». Σε άλλο σημείο δε, γίνεται λόγος για «έμπρακτη απόδειξη ενδιαφέροντος και φιλοπατρίας» για την Ελλάδα, από τους αλλοδαπούς που θα πάρουν την ελληνική ιθαγένεια.
Αυτή ήταν η… δεύτερη ψηφοφορία. Είχε προηγηθεί άλλη, κατά την οποία αποφασίστηκε να στηριχθεί το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια όπως αυτό ψηφίστηκε επί της αρχής στη Βουλή(την είχε εισηγηθεί ο γραμματέας της Α Νομαρχιακής)! Με έξι υπέρ, μια αρνητική ψήφος, ένα παρόν και τα υπόλοιπα λευκά, χρειάστηκε η δεύτερη ψηφοφορία, που ενέκρινε τις παραπάνω θέσεις και πρότεινε τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο.
Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.