Του ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ
δημάρχου ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

Συνεχίζουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε εφημερίδες, ηλεκτρονικές εφημερίδες, TV και Ρ/Σ διάφορα σενάρια συνενώσεων των δήμων της Α΄ Θεσσαλονίκης ακραία, απαράδεκτα και επικίνδυνα για την τοπική αυτοδιοίκηση, τα οποία αν ποτέ εφαρμόζονταν, θα οδηγούσαν στη δημιουργία πολύ μεγάλων δήμων – τέρας, δηλαδή 270.000 – 300.000 κατοίκων περίπου σήμερα, με απρόβλεπτες – δυσμενείς συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες.
Δηλαδή αντί των 14 δήμων στο ΠΣΘ δημιουργούνται 4 δήμοι (Καλαμαριά, Θεσ/νικη – Τριανδρία, Αμπελόκηποι – Εύοσμος – Μενεμένη – Ελευθέριο, Σταυρούπολη – Νεάπολη – Πολίχνη – Συκιές – Ευκαρπία – Πεύκα – Άγιος Παύλος).
Αντίθετα στα ίδια δημοσιεύματα φέρεται ότι στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Αθηνών (ΠΣΑ) δηλαδή στην Β΄ Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών (Α΄ Περιφέρεια είναι μόνον ο Δήμος Αθηναίων) αντί των 48 ΟΤΑ (45 δήμοι και 3 κοινότητες) δημιουργούνται 34 δήμοι. Επισημαίνεται μάλιστα ότι σύμφωνα με την απογραφή του 2001 (αριθ.6821/Γ5-908/02 ΚΥΑ, ΦΕΚ Β΄ 725/12.6.02) δήμοι όπως Αγίας Βαρβάρας (30.562 κάτοικοι), Αγίων Αναργύρων (32.957 κάτοικοι), Αλίμου (38.047), Δάφνης (23.674), Καματερού (22.234), Πετρούπολης (48.327), Χαϊδαρίου (46.276) διατηρούνται ως έχουν, ενώ αντιθέτως δήμοι όπως Εύοσμος (52.624), Αμπελόκηποι (40.959), Σταυρούπολη (46.653), Νεάπολη (30.279), Πολίχνη (36.146) συνενώνονται περαιτέρω και δημιουργούν δήμους 270.000 – 300.000 κατοίκων περίπου σήμερα.
Στον Πειραιά σύμφωνα με δημοσιεύματα, με τα ίδια πληθυσμιακά κριτήρια των Αθηνών (δηλ. 20.000 – 30.000 κάτοικοι ανά δήμο), οι δήμοι μειώνονται από 17 σε 11.
Ο Υπουργός Εσωτερικών κ.Ι.Ραγκούσης στην ομιλία του στην ΚΕΔΚΕ την 16.3.2010, αναφερόμενος στην χωροταξία, μεταξύ των άλλων, είπε: «……. Όπως έχουμε δεσμευτεί, η πρόταση για χωροθέτηση θα δημοσιοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου, το αμέσως δηλαδή προσεχές διάστημα. Είναι γνωστό ότι τα κριτήρια του Καλλικράτη βασίζονται σε αυτά της Κυλλήνης (δηλ. Συνεδρίου ΚΕΔΚΕ). Είχαμε μιλήσει για έως 370 δήμους…… Όπως γνωρίζετε, αυτή η τάξη μεγέθους (δηλ. έως 370 δήμους) δεν είναι αυθαίρετη. ….Σας λέω ένα παράδειγμα χαρακτηριστικό που το χρησιμοποιούμε σε αντίστοιχες συζητήσεις. Αν είχαμε ποτέ στο μυαλό μας ότι το μοντέλο που πρέπει στη χώρα είναι να πάμε είτε για παράδειγμα σε πολύ μεγάλους Δήμους, είτε να πάμε σε συνενώσεις μεγάλων Δήμων, των 100.000, των 70.000, δεν θα προέκυπτε ως τάξη μεγέθους ένας τέτοιος αριθμός σαν αυτόν που σας έχουμε αναφέρει, το μέχρι 370, αλλά θα πηγαίναμε σε αυτή την περίπτωση σε προσέγγιση του τύπου ότι ο νέος χάρτης της Αυτοδιοίκησης της χώρας θα περιλαμβάνει έως 150 Δήμους…» (σελ.16 § 5 ομιλίας). Ακόμη: «…Δεν χρειάζεται, θα ήταν κουραστικό να επαναλάβω για μία ακόμη φορά ότι δεν θα είναι σε κανέναν εύκολο να βρει μέσα σε αυτό, το οποίο θα παρουσιάσουμε, το στοιχείο της μεροληψίας, κάθε είδους μεροληψίας…» (δευτερολογία Υπουργού σελ.3 § 4) .Τα σχόλια δικά σας.
Επειδή τα δημοσιεύματα αυτά επαναλαμβάνονται τις τελευταίες εβδομάδες και μάλιστα σε 5 πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδες. Επειδή δεν έχουμε καμία απολύτως ενημέρωση. Όντας υπέρ της ΔΜ, ανησυχούμε βαθύτατα και αγανακτούμε για την σε βάρος μας ενδεχόμενη διάκριση, για την μή ενιαία, μή δίκαιη, μή αντικειμενική αντιμετώπισή μας έστω και σε επίπεδο δημοσιευμάτων, τα οποία στηρίζονται σε ‘’διαρροές’’ πληροφοριών, οι οποίες πάντως δεν προέρχονται από μας.
Αναμένουμε από τον Υπουργό Εσωτερικών και από την Κυβέρνηση να μην αθετήσουν αυτά για τα οποία μας έχουν διαβεβαιώσει κατηγορηματικά.
Πως είναι δυνατόν στην Αθήνα και τον Πειραιά να διατηρούνται δήμοι ακόμη και μικρότεροι από τους δικούς μας δήμους και στην Θεσσαλονίκη να συνενώνονται; Γιατί στην Αθήνα – Πειραιά είναι καλύτερο το επιλεγόμενο σενάριο συνενώσεων δηλ 34 από 48 και στη Θεσσαλονίκη 4 από 14; Ποιοί νοσηροί και ιδιοτελείς εγκέφαλοι εισηγούνται τέτοια απαράδεκτα σενάρια και τέτοια αδικία σε βάρος της Θεσσαλονίκης έναντι των Αθηνών; Επιδιώκουν το ατομικό τους και το κομματικό συμφέρον καταστρέφοντας τις τοπικές κοινωνίες.
Τέλος επισημαίνουμε ότι οι δήμοι μας διαθέτουν πλήρη οργάνωση (Διοικητικές, Οικονομικές, Τεχνικές Υπηρεσίες κλπ) με ISO και διαχειριστική επάρκεια. Είμαστε υπέρ της Δ.Μ. όπως την οραματίσθηκε η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση διαχρονικά στα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ. Δεν ζητάμε τίποτε περισσότερο από μια δίκαιη, αντικειμενική και αξιοκρατική αντιμετώπιση των δήμων μας.
Δεν πρόκειται να δεχθούμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δεν πρόκειται να δεχθούμε μεροληψία. Αναμένουμε την δίκαιη αντιμετώπισή μας.