Ένας χάλκινος σταυρός, για να αποδεικνύει την τελευταία χρήση του μνημείου της Ροτόντας, ως Ορθόδοξου Χριστιανικού Ιερού Ναού, θα είναι το τελευταίο που θα τοποθετηθεί στην κορυφή του τρούλου του ναού - μνημείου της Θεσσαλονίκης.


Εδώ και λίγες ημέρες το μνημείο στέκει αυτόνομο, λαμπερό, χωρίς σκαλωσιές στο εσωτερικό του και, από το πρωί του Σαββάτου, θα είναι επισκέψιμο, για να το δουν όλοι οι Θεσσαλονικείς και, οι μεγαλύτεροι να θυμηθούν τη λάμψη του, όπως ήταν πριν τους σεισμούς, οι νεώτεροι να δουν ένα μνημείο που μόνον με το Ρωμαϊκό Πάνθεον μπορεί να συγκριθεί.

Η Ροτόντα είχε υποστεί σοβαρές ζημιές στους σεισμούς της Θεσσαλονίκης. Από τότε την περιέβαλαν σκαλωσιές στο εξωτερικό, ενώ στο εσωτερικό, άλλες σιδερένιες σκαλωσιές παρέμεναν έως ότου αποκατασταθούν τα, μοναδικής ομορφιάς, ψηφιδωτά της.

Ο χρόνος της αναμονής άξιζε τον κόπο. Οι επισκέπτες του θα μπορούν, πλέον, να θαυμάσουν τα ψηφιδωτά αυτά, ενώ, από μία στενή πέτρινη σκάλα θα μπορούν να φθάνουν σε έναν μικρό εξώστη, κοντά στον τρούλο, για να θαυμάσουν από εκεί το μεγαλείο του μνημείου.



Μελλοντικά, στη σκέψη των αρχαιολόγων είναι η δημιουργία ενός είδους εξώστη, στο σημείο εκείνο, ώστε κάποιος να μπορεί να εξέρχεται στο εξωτερικό του τρούλου, όπως οι παλιοί τεχνίτες όταν ήθελαν να προχωρήσουν σε επισκευές της κεραμιδοσκεπής. Το τελευταίο πράγμα που θα τοποθετηθεί θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ένας χάλκινος, απέριττος, σταυρός. Έτσι θα ΄χει αποκατασταθεί και ο ιστορικός κύκλος του χώρου: Από δημιούργημα αυτοκράτορα Γαλέριου (για τη χρήση του οποίου δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια), στη μετατροπή του, αρχικά στον Ιερό Ναό Ασωμάτων και, στη συνέχεια, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου.

Μάλιστα, οι αρχαιολόγοι δε διαφωνούν ούτε με τη χρήση του ως Ιερού Ναού, αρκεί να γίνεται με σύνεση και να συνάδει με τον χώρο. Μάλιστα, έχει διατηρηθεί η Ιερά Τράπεζα, στην οποία, καθώς είναι καθαγιασμένη, μπορεί να τελεσθεί Θεία Λειτουργία. Αρκεί να μην υπάρξουν άλλες παρεμβάσεις στο χώρο.



Την ακουστική του χώρου θα έχουν την τύχη να τη θυμηθούν οι παλιότεροι και να τη θαυμάσουν οι νεώτεροι αύριο, Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015, στις 8 το βράδυ, όταν και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης θα οργανώσει μεγάλη μουσική εκδήλωση στη Ροτόντα για να σηματοδοτήσει την οριστική απόδοση του μνημείου στο κοινό. 

Το Σωματείο Ιεροψαλτών «Ιωάννης ο Δαμασκηνός», η Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, η Συμφωνική Ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, αλλά και η Ρωσική Ανδρική Χορωδία «Μπλαγκοζβόνιτσα» που έρχεται ειδικά από την Μόσχα με προσφορά του Γενικού Προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα στο πνεύμα των ημερών και της οικουμενικότητας της Χριστιανοσύνης, το οποίο περιλαμβάνει ύμνους των Χριστουγέννων, τόσο από την Ανατολή όσο και από τη Δύση. 

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από τη Δημοτική Τηλεόραση TV100 και μέσω του διαδικτύου  με live streaming σε όλον τον κόσμο από τις σελίδες: tv100.eu και www.fm100.gr