Άρχισαν οι εργασίες ανάπλασης των περίπου 4,7 στρεμμάτων όπου στεγάζονταν οι πρώην Στάβλοι Παπάφη, στην περιοχή της Τούμπας. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία μιας ολόκληρης περιοχής.
Στην έκταση των 4.775 τ.μ., θα ανεγερθεί ένας σύγχρονος πολυχώρος που θα εξυπηρετεί κοινωφελείς χρήσεις του δήμου, ενώ θα διαμορφωθεί και ένας χώρος πρασίνου και θα διατηρηθεί η παιδική χαρά.
Το κτιριακό συγκρότημα που θα ανεγερθεί πρόκειται να συνδυάζει κοινωνικές δομές, όπως βρεφονηπιακό σταθμό, ξενώνα φιλοξενίας, δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού, όπως κλειστό δημοτικό γυμναστήριο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και κοινωνικών εκδηλώσεων, χώρο μνήμης/αρχείο προσφυγικής κληρονομιάς, δημοτική βιβλιοθήκη/αναγνωστήριο, γραφεία, ιατρείο, κέντρο ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και υπόγειο χώρο στάθμευσης 180-200 θέσεων.
Σε εξέλιξη βρίσκονται ήδη εργασίες, όπως το άδειασμα των χώρων, προκειμένου να ετοιμαστεί το εργοτάξιο, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί κατεδάφιση του υφιστάμενου κτιριακού συγκροτήματος. Στο πλαίσιο των εργασιών, όμως, θα κοπούν 29 δένδρα που βρίσκονται στα πεζοδρόμια και στους κοινόχρηστους χώρους του συγκεκριμένου οικοδομικού τετραγώνου, που περικλείεται από τις οδούς Αλοννήσου, Άνδρου, Μυκόνου και Σιδηροκάστρου.
Το οικόπεδο πήρε την ονομασία επειδή, προπολεμικά, στεγάζονταν εκεί τα κάρα του δήμου Θεσσαλονίκης τα οποία χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά των σκουπιδιών. Κατά καιρούς, στα ισόγεια κτίσματα στεγάστηκαν δημοτικά συνεργεία, ραφείο, αποθήκες, δομές για φιλοξενία προσφύγων, ενώ λειτουργούσε και το λεγόμενο Δωμάτιο Γειτονιάς, ένας χώρος με διάφορες δραστηριότητες και εργαστήρια για όσους περίοικους ήθελαν να συμμετέχουν.