Ερώτηση προς τους υπουργούς Υγείας, Παιδείας & Θρησκευμάτων και Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας η οποία αναδεικνύει την αναγνωρισμένη ψυχική διαταραχή του εθισμού σε διαδίκτυο και κινητά που οδηγεί τα παιδιά μας και τους εφήβους σε άγχος, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου, ακόμη και απομόνωση από τον κοινωνικό περίγυρο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατέθεσε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κούβελας.
Ο κ. Κούβελας προτείνει μια Εθνική Στρατηγική για την ορθή χρήση κινητών και διαδικτύου από παιδιά και εφήβους, ώστε να αντιμετωπιστεί η επιδημία του εθισμού στα κινητά τηλέφωνα.
Με βάση επίσημα στατιστικά στοιχεία και επιστημονικά δεδομένα, επισημαίνει τους κινδύνους και τις δυσμενείς συνέπειες της υπερβολικής χρήσης κινητών τηλεφώνων από παιδιά και εφήβους στην ψυχική και σωματική τους υγεία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο βουλευτής, «τα κινητά αποσπούν τα παιδιά μας από σημαντικές δραστηριότητες όπως το ελεύθερο παιχνίδι, τον αθλητισμό και τις δημιουργικές ενασχολήσεις, κι έτσι χάνουν πολύτιμες εμπειρίες που είναι απαραίτητες για την κοινωνική και ψυχολογική τους ανάπτυξη».
Στην ερώτησή του, ο Δημήτρης Κούβελας συνδέει και την έξαρση της ανήλικης βίας με την αλόγιστη χρήση κινητών και την ανεξέλεγκτη έκθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνοντας ότι ο εθισμός στην κουλτούρα βίας ενισχύεται από τα ερεθίσματα που λαμβάνουν τα παιδιά, τα οποία γίνονται μάρτυρες ή και αναμεταδότες βίαιων περιστατικών που διαδίδονται στο διαδίκτυο. Επιπλέον, ο κ. Κούβελας αναφέρεται και στον ρόλο των διαδικτυακών παιχνιδιών που προσομοιώνουν ακραία βία, τα οποία οδηγούν σε εθισμό και προωθούν βίαιες συμπεριφορές. Τα παιδιά, υπό την επιρροή αυτών των ερεθισμάτων, εκδηλώνουν βίαια ξεσπάσματα, όχι μόνο ως αντίδραση σε βίαιες εικόνες αλλά και ως εξαρτημένοι χρήστες, όταν οι γονείς προσπαθούν να περιορίσουν τη χρήση των κινητών.
Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης τονίζει ότι η υπάρχουσα υποχρέωση για «κινητό στην τσάντα», που εφαρμόζεται στα σχολεία, αποτελεί ένα θετικό πρώτο βήμα για την απαγόρευση της χρήσης κινητών κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, αυτό δεν επαρκεί για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του εθισμού και γι’ αυτό αφενός ζητά την καθολική απαγόρευση κατοχής κινητού τηλεφώνου στο σχολείο. Αφετέρου, όπως αναφέρει, «η πολιτεία οφείλει να επεκτείνει τα μέτρα της και εκτός σχολικού χώρου, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών, για τη σαφή οριοθέτηση της χρήσης των κινητών», και γι’ αυτό ο κ. Κούβελας ζητά τη σύσταση ομάδας εργασίας για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου, εθνικού, σχεδίου δράσης που θα προωθεί συνολικά την ορθή χρήση κινητών τηλεφώνων από τα μικρά παιδιά και τους εφήβους.
Ζητά από τα αρμόδια υπουργεία να εξετάσουν επιπλέον μέτρα και τονίζει: «Υπάρχει ζωή και χωρίς ένα κινητό στο χέρι».