Οι σειρήνες συνεχίζουν να ηχούν σε ολόκληρο το Τελ Αβίβ το οποίο, από τις 19:45 ώρα Ελλάδος σήμερα 1 Οκτωβρίου 2024, δέχεται πυραυλική επίθεση από το Ιράν.
Πληροφορίες από το Ιράν κάνουν λόγο για εκτόξευση 400 πυραύλων, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοινώνουν, προς στιγμήν, ότι εκτοξεύτηκαν περίπου 200 πύραυλοι, οι οποίοι, στην πλειοψηφία τους, αναχαιτίστηκαν.
Ιρανικοί πύραυλοι που κατευθύνονταν προς την Ιερουσαλήμ καταρρίφθηκαν πριν από λίγο πάνω από την Ιορδανία, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο μαρτυρίες.
Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Isna δημοσίευσε βίντεο με πυραύλους να πετούν πάνω από τον ουρανό της Τεχεράνης. Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν εικόνες από το Τελ Αβίβ και τη Χάιφα όπου απεικονίζονταν αναχαιτιστικοί πύραυλοι να «χτυπούν» τους πυραύλους του Ιράν. Ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί αν στο έδαφος έπεσαν κομμάτια πυραύλων ή κάποιος πύραυλος, ενώ υπάρχουν αναφορές αυτοπτών μαρτύρων για πυρκαγιές που προκλήθηκαν -κυρίως στο βόρειο Τελ Αβίβ. Ως τώρα (20:15) δεν υπάρχουν αναφορές για πλήγμα.
Εκρήξεις ακούγονται στον εναέριο χώρο της Ιερουσαλήμ από πυραύλους αναχαίτισης που εκτοξεύτηκαν απόψε εναντίον εισερχόμενων βλημάτων, λίγα λεπτά αφότου ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εκτοξεύτηκαν πύραυλοι από το Ιράν προς το Ισραήλ, σημείωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Στα κινητά όσων βρίσκονται στο Ισραήλ έρχεται προειδοποιητικό μήνυμα που αναφέρει: «Σας ζητούμε να παραμείνετε σε προστατευμένη περιοχή μέχρι νεωτέρας» την ώρα που αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν για πολλές τοποθεσίες πρόσκρουσης στο Τελ Αβίβ, κοντά στη Νεκρά Θάλασσα, στο νότο και στην περιοχή Σαρόν. Δεν έχουν αναφερθεί ακόμη τραυματισμοί.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει το Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στις ιρανικές επιθέσεις και να προστατεύσει το αμερικανικό προσωπικό στην περιοχή.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό ομόλογό του και ο αμερικανός αξιωματούχος επανέλαβε πως η χώρα του «είναι δίπλα» στο Ισραήλ.