«H Ελλάδα, παράλληλα με την προώθηση των εθνικών της συμφερόντων, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην προώθηση της ειρήνης και του διαλόγου», επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την αντιφώνηση της στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμή της στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης ο διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Αθανάσιος Γαρίνης.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, στο Κυπριακό και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Όπως είπε «ζούμε σε μια εποχή αβεβαιότητας, γεωπολιτικής αναστάτωσης, έντονων διεθνών ανακατατάξεων, αιματηρών συγκρούσεων. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει ανοιχτή πληγή στην Ευρώπη. Η γειτονιά μας φλέγεται, με απρόβλεπτες επιπτώσεις για το μέλλον ολόκληρης της ανατολικής Μεσογείου. Η Μέση Ανατολή μοιάζει με πυριτιδαποθήκη, ενώ το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης περιφερειακής κρίσης προκαλεί παγκόσμια ανησυχία. Οι προκλήσεις είναι πολλαπλές και υπερβαίνουν τα εθνικά μας σύνορα. Σε αυτό το ασταθές περιβάλλον η Ελλάδα, παράλληλα με την προώθηση των εθνικών της συμφερόντων, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην προώθηση της ειρήνης και του διαλόγου».
Η κ. Σακκελαροπούλου είπε για τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων ότι αποτελεούν «δύναμη αποτροπής για τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ανάχωμα σε κάθε επιβουλή, ζωτικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας» κι εξέφρασε το σεβασμό της. 
Υπενθύμισε ότι είναι τα 50χρονα από την πτώση της Χούντας και υπογράμμισε πως «όσα πετύχαμε στη μακραίωνη διαδρομή μας τα πετύχαμε παραμένοντας σταθεροί στις θεμελιώδεις αξίες που ανατρέχουν στις βαθιές μας ρίζες, επιβεβαιώνοντας τη θέση μας ανάμεσα στους εταίρους μας, όπως αρμόζει στην ιστορία μας και μας κάνει περήφανους».
Τόνισε ότι «όλα αυτά τα πενήντα χρόνια το τραύμα της Κύπρου παραμένει ανεπούλωτο. Η αποτρόπαιη τουρκική εισβολή και η κατοχή του ενός τρίτου και πλέον του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας, συνεχίζει να μας πληγώνει βαθιά. Δεν ξεχνάμε ποτέ. Παραμένουμε αφοσιωμένοι στον αγώνα για την ανατροπή των εγκληματικών συνεπειών αυτής της βαρβαρότητας, του ξεριζωμού και του βίαιου εκτοπισμού χιλιάδων Κυπρίων, της μαζικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της σύλησης των ελληνικών πολιτιστικών μνημείων και της ορθόδοξης χριστιανοσύνης, αλλά και του προκλητικού, μέχρι και σήμερα, τουρκικού εποικισμού της αρχέγονης αυτής εστίας του ελληνισμού. Η οριστική δικαίωση του κυπριακού αγώνα, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και του ενωσιακού κεκτημένου, αποτελεί το πιο υψηλό εθνικό μας χρέος».
Όπως είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η χώρα μας «δεν έπαψε ποτέ να κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, να επιδιώκει ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τουρκία μέσω των υφιστάμενων θεσμικών μηχανισμών, με τη σταθερή θέση ότι οι διαφορές πρέπει να επιλύονται με ειρηνικά μέσα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αποφεύγοντας συγκρουσιακές καταστάσεις και αποσκοπώντας στην συνύπαρξη και την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των λαών».