Ευχές, αλλά και υπονοούμενα από τους επισήμους μετά τη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης, στις καθιερωμένες δηλώσεις.
«Η εθνική επέτειος του ένδοξου "ΟΧΙ" είναι ημέρα μνήμης, τιμής και ευθύνης προς όλους όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας», δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης, στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.
«Το σθένος και η ομοψυχία των ηρώων του '40 αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη και φωτεινό παράδειγμα για το μέλλον. Με αφορμή τη σημερινή λαμπρή παρέλαση, θα ήθελα να εξάρω τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, που με υψηλό αίσθημα ευθύνης εγγυώνται την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας. Χρόνια πολλά», επισήμανε η κυρία Σακελλαροπούλου.
«Το νόημα της 28ης Οκτωβρίου 1940 είναι η διαχρονική απόφαση του ελληνικού λαού, του ελληνικού έθνους, της ελληνικής κοινωνίας, να προασπίσει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την ακεραιότητά τους. Για να μπορούμε να το πετύχουμε αυτό προχωράμε στη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έχει γίνει στο νέο ελληνικό κράτος- αυτό που έχουμε ονομάσει Ατζέντα 2030», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας.


Αναλυτικά η δήλωση του Ν. Δένδια, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην παρέλαση, έχει ως εξής:
«Η Ελλάδα σήμερα γιορτάζει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Οι γιορτές όμως αποκτούν νόημα όχι μόνο όταν θυμόμαστε το παρελθόν αλλά όταν χρησιμοποιούμε τα διδάγματά τους για να νοηματοδοτούμε το παρόν και το μέλλον. Το νόημα της 28ης Οκτωβρίου 1940 είναι η διαχρονική απόφαση του ελληνικού λαού, του ελληνικού έθνους, της ελληνικής κοινωνίας, να προασπίσει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την ακεραιότητά τους.
Για να μπορούμε να το πετύχουμε αυτό προχωράμε στη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έχει γίνει στο νέο ελληνικό κράτος- αυτό που έχουμε ονομάσει Ατζέντα 2030.
Για να αποκτήσουμε έτσι τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις που είχαμε ποτέ, για να μπορούν με τη σειρά τους να μας γεμίζουν υπερηφάνεια, όπως σήμερα, και να εγγυώνται το μεγάλο αγαθό της εθνικής ανεξαρτησίας και εθνικής αξιοπρέπειας». 
Την ευγνωμοσύνη τού κυπριακού λαού και της κυπριακής κυβέρνησης για την πλήρη και εναρμονισμένη συμπαράσταση που παράσχουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Βασίλης Πάλμας, ο οποίος παρακολούθησε τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Μιλώντας για τη σημερινή μέρα του ΟΧΙ, ο κ. Πάλμας την χαρακτήρισε ως μέρα «μεγάλης υπερηφάνειας, τιμής και συγκίνησης για τον απανταχού ελληνισμό», ενώ συνεχάρη όλους όσοι συμμετείχαν στην παρέλαση και τον άψογο τρόπο που την έφεραν εις πέρας. Τόνισε δε, ότι «ως κυπριακή κυβέρνηση και κυπριακός ελληνισμός αγωνιζόμαστε και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και συνθήκες ώστε να επιλυθεί το Κυπριακό που για 50 χρόνια βρισκόμαστε κάτω από ημικατοχή».


«Η υπερηφάνεια, το "ΟΧΙ" και το Έπος του ‘40 γίνεται αρμός εθνικής αυτοπεποίθησης και πίστης για τις δυνάμεις και τις δυνατότητες του ελληνισμού. Γίνεται δύναμη αποτροπής για όσους επιβουλεύονται τα δίκαια και τα δικαιώματά μας στην γη, στον ουρανό και στις θάλασσές μας. Σήμερα η Ελλάδα γίνεται πιο ισχυρή, με ενισχυμένες Ένοπλες Δυνάμεις, με απόρθητα σύνορα και με φωνή που ακούγεται και μετριέται απ' όλους. Από συμμάχους εταίρους και γείτονες. Αυτήν την Ελλάδα υπηρετούμε, υπερήφανοι και ενωμένοι», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της ελληνικής Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα.



Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών (αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης) Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, τόνισε ότι σήμερα η Ελλάδα του 1940 συνάντησε την Ελλάδα του 2024, συμπληρώνοντας: «Τα νιάτα της Ελλάδος παρήλασαν. Μας έκαναν υπερήφανους και έστειλαν με τον καλύτερο τρόπο το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια ασφαλής και ισχυρή χώρα και φυλάγει αποτελεσματικά την εθνική της κυριαρχία, την εδαφική της ακεραιότητα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».



«Οι διαφορές μας με τις γειτονικές χώρες μπορούν μόνο στη βάση του διεθνούς Δικαίου να επιλυθούν», ανέφερε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη.
Ολόκληρη η δήλωση του κ. Παππά έχει ως εξής:
«Τιμάμε σήμερα το ηρωικό ΟΧΙ του ελληνικού λαού απέναντι στον ιταλικό φασισμό που επιβουλεύτηκε την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας. Τιμάμε τους ηρωικούς άνδρες και γυναίκες τής εθνικής μας Αντίστασης που θυσιάστηκαν κι αγωνίστηκαν απέναντι στον κατακτητή και τους ντόπιους συνεργάτες του.  Εκφράζουμε την εμπιστοσύνη μας και τον σεβασμό μας στους άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίοι με αυταπάρνηση στέλνουν ένα μήνυμα ισχύος, δύναμης και σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή. Οι διαφορές μας με τις γειτονικές χώρες μπορούν μόνο στη βάση του διεθνούς Δικαίου να επιλυθούν.
Η σημερινή μέρα είναι και μία υπόμνηση ότι ο λαός μας γεννήθηκε, αναγεννήθηκε και αγωνίστηκε μέσα στον διαρκή αγώνα, στη διαρκή πάλη απέναντι στην τυραννία».



«Δεν δεχόμαστε κανενός είδους παζάρι, θέλουμε σεβασμό στα κυριαρχικά μας δικαιώματα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη.
Ολόκληρη η δήλωση του κ. Ανδρουλάκη έχει ως εξής:
«Στα βουνά της Πίνδου γράφτηκαν ένδοξες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας. Ο λαός μας με λιγοστά μέσα, αλλά με όπλο την εθνική ομοψυχία, νίκησε έναν ισχυρότερο αντίπαλο. Γι' αυτό και 84 χρόνια μετά τιμούμε τους ήρωες, που έδωσαν τα πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ελευθερία της πατρίδας μας, πετυχαίνοντας μια πολύ μεγάλη νίκη.
Όμως, σήμερα έχουμε χρέος ως χώρα να στείλουμε και ένα καθαρό μήνυμα σε όσους επιβουλεύονται ως αναθεωρητές της Ιστορίας τα εθνικά μας συμφέροντα. Δεν δεχόμαστε κανενός είδους παζάρι. Θέλουμε σεβασμό στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Το μόνο, λοιπόν, που έχουμε να μοιραστούμε με τους γείτονές μας είναι μια κοινή αντίληψη για σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και να είναι αυτή η βάση της ευημερίας και της προόδου όλων των λαών της ευρύτερης περιοχής».



Την ανάγκη η Ελλάδα να αποκτήσει μία κυβέρνηση εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης, εξέφρασε ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» Βασίλης Στίγκας, ο οποίος ευχήθηκε οι Έλληνες να είναι πάντοτε ενωμένοι. «Το 1940 ο Ιωάννης Μεταξάς είπε το ηχηρό ΟΧΙ στις δυνάμεις του 'Αξονα. Τότε σύσσωμος ο ελληνικός λαός συντάχθηκε μαζί του και έτσι ενωμένοι όλοι οι Έλληνες γράψαμε νέες σελίδες ιστορίας», ανέφερε.
«Τιμώντας την πατρίδα μας και τους ένδοξους προγόνους μας οφείλουμε να διεκδικούμε συνεχώς την ελευθερία, καθώς μόνο με τα μεγάλα ΟΧΙ η Ελλάδα μεγαλούργησε», επισήμανε ο ευρωβουλευτής της «Ελληνικής Λύσης» Μανώλης Φράγκος.
«Το αθάνατο Έπος του '40 παραμένει μία σταθερά στη συλλογική εθνική συνείδηση ως φωτεινό σημείο αναφοράς για τη δύναμη ενός έθνους που δεν δείλιασε: Αντιστάθηκε στο φασισμό με γενναιότητα, προτάσσοντας τα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας. Μια ημέρα σαν αυτή, 84 χρόνια πριν, ο ελληνισμός έδωσε την υπερήφανη απάντηση που επέβαλαν παραδόσεις χιλιάδων ετών. Είναι η ίδια απάντηση που είμαστε έτοιμοι να δώσουμε ανά πάσα στιγμή, με αποφασιστικότητα, με ενότητα και ομοψυχία, σε οποιονδήποτε επιχειρήσει να αμφισβητήσει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης.