Για περαιτέρω οικοπεδοποίηση αν εφαρμοστεί το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ μιλάν τα μέλη της νεοσυσταθείσας συλλογικότητας «Σύμπραξη: όλη η ΔΕΘ ένα πάρκο».
Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, η Ελένη Ιωαννίδου, μέλος του Δικτύου για το αστικό πράσινο «SOSε τα Δέντρα», σημείωσε πως η Θεσσαλονίκη διαθέτει το λιγότερο πράσινο ανά κάτοικο σε όλη την Ευρώπη όμως σχεδιάζεται «ένα μεγάλο φαραωνικό έργο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης». Πρόσθεσε πως η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από φύτευση τουλάχιστον 200 χιλιάδων δέντρων καθώς είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για δροσιά και οξυγόνο, ενώ, όπως ισχυρίστηκε, «αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο 35 χιλιάδες δέντρα και 30 χιλιάδες εξαφανίστηκαν για τις ανάγκες κατασκευής του Fly Over».
Σύμφωνα με την κ. Ιωαννίδου ο τίτλος της ανάπλασης «μητροπολιτικό πάρκο» είναι ψευδεπίγραφος επειδή «το σχέδιο προβλέπει μεγαλύτερη οικοπεδοποίηση κατά 16% από ό,τι υπάρχει σήμερα, ανέγερση ψηλών κτηρίων αλλά και ενός ξενοδοχείου τα οποία από τη μια θα κρύβουν τη θέα προς την Άνω Πόλη και από την άλλη θα εμποδίζουν τους διαδρόμους του αέρα από το Σέιχ Σου προς την θάλασσα».
Ο Γιώργος Μπλιώνης, Δρ. Βιολογίας - Οικολογίας είπε πως στην ευρύτερη έκταση υπάρχουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα ενώ υπογράμμισε πως υπάρχουν χείμαρροι που διέρχονται υπογείως όπως αυτός της Ευαγγελίας και των 40 Εκκλησιών.
Ο Δημήτρης Κονταξάκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης – Αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ είπε πως το νέο ειδικό χωροταξικό στερείται τεκμηρίωσης και αναγνώρισης της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας κάποιων εκ των περιπτέρων της, τα οποία χαρακτήρισε «αρχιτεκτονικά διαμάντια».
Τα μέλη της συλλογικότητας προανήγγειλαν κινητοποιήσεις και δράσεις. Φαίνεται πως η Θεσσαλονίκη, μετά την υποθαλάσσια, το μετρό, το flyover, βρήκε νέο πεδίο αντιπαράθεσης...