Ο διαπρεπής Ευρωπαίος λόγιος Ντέιβιντ Χόλτον (David W. Holton) συζητά "Εκ Βαθέων" με τη Μαρία Δόικου για τη ζωή και το έργο του στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ, απόψε (21/11) στις 10 μ.μ. στην TV100.
Αποκαλύπτει ποια ήταν η πρώτη του «επαφή» με την ελληνική γλώσσα και εξηγεί πώς αποφάσισε να αφιερώσει την ακαδημαϊκή του καριέρα στην εκμάθηση και διδασκαλία της. 
 Ο Ντέιβιντ Χόλτον δηλώνει με σιγουριά ότι η ελληνική γλώσσα δεν θα χαθεί όσο υπάρχουν Έλληνες και πιστεύει πως, ως αρχαία γλώσσα, έχει ακόμα πολλές ανεξερεύνητες πτυχές που παραμένουν ανοιχτές για μελέτη. 
«Eξομολογείται» ότι μεγάλωσε σε φτωχογειτονιές του Νορθάμπτον στην Αγγλία και αναφέρεται στη σχέση του με τους γονείς του και τον αδελφό του. Μάλιστα, αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι στην εφηβεία του ήθελε να γίνει ιερέας. 
 Η πρόσφατη αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνει τη συνεχιζόμενη και πρωτότυπη συμβολή του στην έρευνα για τα νεοελληνικά γράμματα, και ειδικότερα για τη σημασία τους στον 16ο αιώνα. 
 Στην εκπομπή παρεμβαίνει ο Κωνσταντίνος Γιαβής, Επίκουρος Καθηγητής Νεοελληνικών και Συγκριτολογικών Σπουδών στο ΑΠΘ. 

Ποιος είναι ο David W. Holton 

Ο Ντέιβιντ Χόλτον γεννήθηκε το 1946 στο Νορθάμπτον της Αγγλίας και σπούδασε κλασική, βυζαντινή και νεοελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Αφού ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή εκεί, συνέχισε τις σπουδές του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και, στη συνέχεια, εργάστηκε ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. 
Από το 1981 δίδαξε νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ. 
Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία Διήγησις του Αλεξάνδρου (Θεσσαλονίκη 1974), Erotokritos (Μπρίστολ 1991), Γραμματική της ελληνικής γλώσσας (Αθήνα 1999 - αγγλική έκδοση: Λονδίνο 1997), σε συνεργασία με τον Peter Mackridge και την Ειρήνη Φιλιππάκη-Warburton, και Του κύκλου τα γυρίσματα. Ο Ερωτόκριτος σε ηλεκτρονική ανάλυση (4 τόμοι, Αθήνα 1996-2000), σε συνεργασία με την Ντία Φιλιππίδου. Επιμελήθηκε τον συλλογικό τόμο Λογοτεχνία και κοινωνία στην Κρήτη της Αναγέννησης (Ηράκλειο 1997 - αγγλική έκδοση 1991). 
 Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα για την πρώιμη, αναγεννησιακή και σύγχρονη νεοελληνική λογοτεχνία και εκδίδει το περιοδικό Κάμπος: Cambridge Papers in Modern Greek. 
 Ο David W. Holton σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής της Σχολής Μεσαιωνικών και Σύγχρονων Γλωσσών και Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ. Είναι ένας από τους επιφανέστερους σύγχρονους νεοελληνιστές και γλωσσολόγους, με καθοριστική συμβολή στη μελέτη της δημώδους γραμματείας — και ειδικότερα των έργων της Κρητικής Αναγέννησης — αλλά και στη συγγραφή Γραμματικών, τόσο της δημώδους μεσαιωνικής ελληνικής όσο και της κοινής νεοελληνικής. Υπό την εποπτεία του ολοκληρώθηκαν 16 διδακτορικές διατριβές σε θέματα μεσαιωνικής και νέας ελληνικής λογοτεχνίας. Το 2019 τιμήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης για την προσφορά του στις Κρητολογικές σπουδές. 
 "De Profundis" (Εκ βαθέων) στην TV100 - Πρώτη Προβολή: Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, 22:00 Επανάληψη: Κυριακή 24 Νοεμβρίου, 15:30 

 Δείτε το σχετικό trailer: