Βροχή πέφτουν τα πρόστιμα από την Πυροσβεστική υπηρεσία, για περιπτώσεις καύσης υπολειμμάτων κλαδέματος από άτομα που δεν εφαρμόζουν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα πυρασφάλειας.

Μόνο τον περασμένο μήνα, επιβλήθηκαν δεκάδες τέτοια πρόστιμα που ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις τα 1.000 ευρώ.

 Μια τέτοια περίπτωση καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή του Κασσανδρινού, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, όπου επιβλήθηκε πρόστιμο 1.125 ευρώ σε άνδρα που δεν διέθετε τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα πυρασφάλειας, κατά τη διάρκεια καύσης φυτικών υπολειμμάτων.

 Σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes.gr, το περιστατικό αυτό αφορούσε καύση κλαδιών από ελαιόδεντρα, με τη φωτιά ωστόσο να είχε επεκταθεί σε γειτονική έκταση και με τον άνδρα να μην είχε τα απαραίτητα μέτρα πυρασφάλειας για να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο.

 Αντίστοιχα πρόστιμα για τέτοια φαινόμενα, όπως προαναφέραμε, επιβάλλονται σχεδόν καθημερινά σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ όταν οι καύσεις «ξεφεύγουν» και ειδικά όταν πρόκειται για γειτνίαση με δασικές περιοχές, η νομοθεσία είναι πολύ αυστηρή και προβλέπεται ακόμη και σχηματισμός δικογραφίας ή αυτόφωρο για τους παραβάτες.

 Σημειώνεται πως ύστερα από τις καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, οι ποινές εδώ και δύο χρόνια έχουν αυστηροποιηθεί πολύ για τους παραβάτες.

 Τι προβλέπει η Πυροσβεστική Διάταξη 9-24

Με την υπ` αριθμόν  9/2024 Πυροσβεστική Διάταξη του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος (ΦΕΚ 22 Απριλίου 2024 – Αρ. Φύλλου 2387) καθορίζονται τα μέτρα και τα μέσα για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών, μεταξύ άλλων σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις κτλ, καθώς και σε οικοπεδικούς χώρους.

 Η Διάταξη αφορά κάθε ενέργεια που μπορεί να αφορά το άναμμα, τη διατήρηση και χρήση πυρός, αλλά και πολλές άλλες ενέργειες όπως πχ, τη χρήση συσκευών που προκαλούν σπινθήρα ή τη χρήση ειδών πυροτεχνίας ή βεγγαλικών κ.λπ.

Όσον αφορά στην καύση υπολειμμάτων καλλιέργειας που ειδικά μετά τα κλαδέματα πολλοί αγρότες συνηθίζουν, κατά τη χρονική περίοδο από 1η Μαΐου έως 31η Οκτωβρίου οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι απαγορεύεται σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας, (Ημερήσιος Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου πυρκαγιάς) είναι 3 (υψηλή), 4 (πολύ υψηλή) ή 5 (κατάσταση συναγερμού).

«Επιτρέπεται σε αγροτικές εκτάσεις η σαρωτική καύση υπολειμμάτων καλλιέργειας στους δικαιούχους μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες συντρέχουν λόγοι φυτοπροστασίας, με αποκλειστική ευθύνη του ενδιαφερόμενου και τήρηση εκ μέρους του των ΚΟΓΠ (Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής), σε ημέρες που ο δείκτης επικινδυνότητας, σύμφωνα με τον εκδιδόμενο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου πυρκαγιάς είναι 1 (χαμηλή) ή 2 (μέση), εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθοι όροι, προϋποθέσεις και προληπτικά και λοιπά μέτρα και μέσα πυροπροστασίας:

Υφίσταται σχετική άδεια από την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, η οποία κοινοποιείται από τον ενδιαφερόμενο στην αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία εβδομήντα δύο (72) ώρες πριν από την τέλεση της καύσης.

Η διενέργεια καύσης πραγματοποιείται κατά τις πρωινές ώρες μέχρι την 11η πρωινή, και αποφεύγεται, όταν οι τοπικές καιρικές συνθήκες ευνοούν την έναρξη και ταχεία εξάπλωση πυρκαγιάς.

Ο ενδιαφερόμενος οφείλει να ενημερώνεται από την προηγούμενη ημέρα της καύσης για τον δείκτη επικινδυνότητας καθώς και για τις αναμενόμενες τοπικές καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν την ημέρα της καύσης, προκειμένου να λάβει γνώση σχετικά με τη δυνατότητα διενέργειας της καύσης.

Η καύση διενεργείται υπό τον άμεσο έλεγχο και την επίβλεψη υπεύθυνου ενήλικου ατόμου καθ’ όλη τη διάρκειά της.

Προληπτικά και λοιπά μέτρα και μέσα πυροπροστασίας

Τήρηση ικανής απόστασης των προς καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών από στύλους και πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στύλους τηλεπικοινωνιών και φωτισμού, εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, υγραερίου, υγρών καυσίμων και άλλων εύφλεκτων υλικών.

Δημιουργία ζώνης με άροση ή προωθητήρα πλάτους τουλάχιστον δέκα (10) μέτρων γύρω από την υπό καύση περιοχή, όταν αυτή απέχει λιγότερο από εκατό (100) μέτρα από δάση, δασικές εκτάσεις, περιοχές με ειδικό καθεστώς προστασίας και στις λοιπές περιπτώσεις ζώνη τουλάχιστον πέντε (5) μέτρων, όπου αυτό είναι εφικτό από την τοπογραφία – μορφολογία του εδάφους.

Διαβροχή της ζώνης προς την πλευρά του δάσους, της δασικής έκτασης ή περιοχών με ειδικό καθεστώς προστασίας όταν αυτή απέχει λιγότερο από εκατό (100) μέτρα από την υπό καύση περιοχή και πενήντα (50) μέτρα από δεντροστοιχία.

Τήρηση απόστασης της εστίας φωτιάς τουλάχιστον τριών (3) μέτρων από κτιριακές ή άλλες εγκαταστάσεις ή όρια άλλης ιδιοκτησίας.

Εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας νερού ή άλλων μέσων (υδροφόρων, γεωργικών ελκυστήρων, πτυοσκαπάνων κ.λπ.), για την αποτελεσματική καταστολή της φωτιάς, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο.

Σβήσιμο της φωτιάς, κάλυψη των υπολειμμάτων της καύσης με αδρανή υλικά ή με ενσωμάτωσή τους στο έδαφος, όπου είναι δυνατόν μετά την διενέργεια της καύσης.

Ενδελεχής έλεγχος για διαπίστωση πλήρους κατάσβεσης.

Όσον αφορά στη χρονική περίοδο από 1η Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου του επομένου έτους, επιτρέπεται σε αγροτικές εκτάσεις η σαρωτική καύση υπολειμμάτων καλλιέργειας εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις και προληπτικά και λοιπά μέτρα και μέσα πυροπροστασίας:

Η διενέργεια καύσης πραγματοποιείται κατά τις πρωινές ώρες, ολοκληρώνεται πριν από την δύση του ηλίου και αποφεύγεται, όταν οι επικρατούσες τοπικές καιρικές συνθήκες την ημέρα της καύσης ευνοούν έναρξη και ταχεία εξάπλωση πυρκαγιάς.

Η καύση διενεργείται υπό τον άμεσο έλεγχο και την επίβλεψη υπεύθυνου ενήλικου ατόμου καθ’ όλη τη διάρκειά της.

Όσον αφορά στην καύση φυτικής βλάστησης σε σωρούς που ειδικά με την εφαρμογή του μέτρου για τα ακαθάριστα οικόπεδα αποτελεί πονοκέφαλο για τους πολίτες, η Πυροσβεστική Διάταξη συστήνει αντί της καύσης τη χρησιμοποίηση εναλλακτικών μεθόδων διαχείρισης των υπολειμμάτων φυτικής βλάστησης όπως χρήση για θέρμανση, θρυμματοποίηση, χρησιμοποίηση ως πρώτη ύλη για παραγωγή δευτερογενών προϊόντων κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση, για τη χρονική περίοδο από 1η Μαΐου έως 31η Οκτωβρίου, απαγορεύεται η καύση υπολειμμάτων φυτικής βλάστησης σε σωρούς (κλαδεμάτων, υπολειμμάτων καλλιέργειας, ξηρών χόρτων κ.λπ.) στις εκτάσεις του πεδίου εφαρμογής της παρούσας.

Κατά τη χρονική περίοδο από 1η Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου του επομένου έτους, επιτρέπεται η καύση υπολειμμάτων φυτικής βλάστησης σε σωρούς στις εκτάσεις του πεδίου εφαρμογής της παρούσας, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι κάτωθι όροι, προϋποθέσεις, προληπτικά και λοιπά μέτρα και μέσα πυροπροστασίας:

Η διενέργεια καύσης πραγματοποιείται κατά τις πρωινές ώρες, ολοκληρώνεται πριν από την δύση του ηλίου και αποφεύγεται, όταν οι επικρατούσες τοπικές καιρικές συνθήκες την ημέρα της καύσης ευνοούν την έναρξη και ταχεία εξάπλωση πυρκαγιάς.

Το μέγεθος του σωρού είναι μικρότερο των 10 κ.μ.

Η καύση διενεργείται υπό τον άμεσο έλεγχο και την επίβλεψη υπεύθυνου ενήλικου ατόμου καθ’ όλη τη διάρκειά της.

Ο ενδιαφερόμενος οφείλει να ενημερώνεται από την προηγούμενη ημέρα της καύσης για τις αναμενόμενες τοπικές καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν την ημέρα της καύσης, προκειμένου να λάβει γνώση σχετικά με τη δυνατότητα διενέργειας της καύσης.

Προληπτικά και λοιπά μέτρα και μέσα πυροπροστασίας

Λήψη μέτρων κατά το κόψιμο – κλάδεμα ώστε να μην προκαλούνται σπινθήρες από μηχανικά μέσα, όπως καταστροφείς, εξατμίσεις, κ.λπ.

Εξασφάλιση λωρίδας χωρίς φυτική καύσιμη ύλη επαρκούς πλάτους περιμετρικά της περιοχής καύσης, δημιουργώντας ασυνέχεια μεταξύ των φυτικών υπολειμμάτων και οποιουδήποτε άλλου καυσίμου υλικού.

Τήρηση ικανής απόστασης των προς καύση υλικών από στύλους και πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στύλους τηλεπικοινωνιών και φωτισμού, εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, υγραερίου, υγρών καυσίμων και άλλων εύφλεκτων υλικών.

Τήρηση απόστασης της εστίας φωτιάς τουλάχιστον τριών (3) μέτρων από κτιριακές ή άλλες εγκαταστάσεις ή ορίων άλλης ιδιοκτησίας.

Τήρηση ελάχιστης απόστασης δέκα (10) μέτρων της εστίας φωτιάς από παρακείμενη δενδρώδη ή θαμνώδη βλάστηση.

Εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας νερού, ή άλλων μέσων (υδροφόρων, γεωργικών ελκυστήρων, πτυοσκαπάνων κ.λπ.), για την αποτελεσματική καταστολή της φωτιάς, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο.

Σβήσιμο της φωτιάς, κάλυψη των υπολειμμάτων της καύσης με αδρανή υλικά ή με ενσωμάτωσή τους στο έδαφος όπου είναι δυνατόν μετά την διενέργεια της καύσης.

Ενδελεχής έλεγχος για διαπίστωση πλήρους κατάσβεσης

Πηγή: GRTimes