«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα δεν ήταν προετοιμασμένες για τις εξελίξεις που δρομολογήθηκαν με την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ για αύξηση των δασμών, ενώ θα έπρεπε να είναι, με βάση την εμπειρία από την πρώτη τετραετία του Ντόναλντ Τραμπ».
Αυτό επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, στη διάρκεια της συνάντησης με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Συμεών Διαμαντίδη. Πρόσθεσε πως αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι να παίζεται «χαλασμένο τηλέφωνο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών».
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εξαγωγείς, ενόψει του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου. «Δυστυχώς βρισκόμαστε προ ενός εμπορικού πολέμου που δεν μπορούμε ακόμα να υπολογίσουμε τις επιπτώσεις» είπε ο κ. Ανδρουλάκης.
Σημείωσε ότι «για να θωρακιστούν τα ελληνικά συμφέροντα πρέπει να υπάρχει μία υγιής οικονομία και υγιής οικονομία δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς ισχυρό ανταγωνισμό, χωρίς ισχυρή εξαγωγική δύναμη, αλλά με ελλείμματα και με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εισαγωγών, που δείχνουν ότι, δυστυχώς, έχουμε κάνει βήματα αλλά όχι όσα πρέπει για να είμαστε μία ανθεκτική οικονομία μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις και τις προκλήσεις που υπάρχουν».
Όπως τόνισε «δεν είμαστε προετοιμασμένοι, ενώ γνωρίζαμε από το 2008, από την πρώτη τετραετία του Τραμπ, τι μπορούσε να συμβεί εάν είχαμε εκ νέου μία τετραετία. Άρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η χώρα μας έπρεπε βάσει της τότε εμπειρίας να είναι προετοιμασμένες και σήμερα βλέπουμε ένα χαλασμένο τηλέφωνο μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, που ουσιαστικά είναι και σε διάσταση με αυτά που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Είπε πως για τον ίδιο είναι λάθος να δοθεί απάντηση με χαρακτήρα διαφύλαξης μόνο των ισχυρών βιομηχανικών παραγωγικών δυνάμεων της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης κι εξέφρασε την άποψη ότι με διάλογο, συναίνεση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα μπορέσουμε να αντισταθούμε σε αυτή τη πρωτοφανή κατάσταση.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Συμεών Διαμαντίδης ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι οι ελληνικές εξαγωγές διπλασιάστηκαν την περίοδο από το 2010 μέχρι το 2024, παρά την οικονομική κρίση, τους πολέμους και την πανδημία. Σημείωσε ότι κάθε αύξηση τεσσάρων μονάδων στις εξαγωγές σημαίνει αύξηση του ΑΕΠ κατά μία μονάδα, δηλαδή 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον στην κυβέρνηση για να μειώσει φόρους και να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη χωρίς να δανειστεί.
Το 80% των εξαγωγών σήμερα στην Ελλάδα γίνεται από τις μεγάλες επιχειρήσεις και ο στόχος είναι το 2028 να φτάσουν οι εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ ή τα 120 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο ΣΕΒΕ, με έδρα στη Θεσσαλονίκη, έχει 800 επιχειρήσεις μέλη από όλη την Ελλάδα, οι οποίες απασχολούν 80.000 άτομα και είναι ο πιο ενεργός φορέας που υπάρχει σήμερα στις ελληνικές εξαγωγές, τόνισε ο κ. Διαμαντίδης.
Στη συνάντηση συμμετείχαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒΕ και από το ΠΑΣΟΚ οι Πάρις Κουκουλόπουλος (βουλευτής, υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών) Ράνια Θρασκιά, Στέφανος Παραστατίδης, Πέτρος Παππάς (βουλευτές) Άννα Διαμαντοπούλου (υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού) Γιάννης Μανιάτης (ευρωβουλευτής και επικεφαλής Ευρωομάδας) Κωνσταντίνος Γάτσιος (Γραμματέας τομέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων), Θανάσης Γλαβίνας, μέλος του Συντονιστικού Πολιτικού Κέντρου.
Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.