Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ

Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 στη Ρωσία και την ανάληψη της εξουσίας από τους μπολσεβίκους , επιταχύνονται οι εξελίξεις στην Ελλάδα γύρω από την ανάγκη οργάνωσης των εργατών όλης της χώρας σε μια εργατική συνομοσπονδία η οποία θα μπορούσε να εκπροσωπεί επίσημα τη χώρα στις διεθνείς συνδιασκέψεις παρεμβαίνοντας σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος. >>>
Ακολούθησε στις 21 Οκτωβρίου 1918 η πραγματοποίηση του Α΄Εργατικού Συνεδρίου που διεξήχθη στην Αθήνα το οποίο αποφάσισε τελικά την ίδρυση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Ε.) ως τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των εργατών όλης της χώρας . Παράλληλα , μετά από ενέργειες της οργάνωσης «Φεντερασιόν» της Θεσσαλονίκης αποφασίστηκε στο ίδιο συνέδριο να συγκροτηθεί στο άμεσο μέλλον και κόμμα των εργατικών και σοσιαλιστικών οργανώσεων όλης της χώρας .

Το νέο κόμμα αποφασίστηκε τελικά στις εργασίες του Α΄ Σοσιαλιστικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά στις 4-10 Νοεμβρίου 1918 για να προκύψει το «Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Ελλάδας» (ΣΕΚΕ) σε μία περίοδο ιδιαίτερα ανήσυχη και ταραγμένη στον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα όπου εκδηλώνεται έντονη αντίθεση στις αρχές κατά των εργατικών οργανώσεων που κατηγορούνται για …μπολσεβικισμό και για …οργάνωση «κοινωνικής επαναστάσεως». Μάλιστα κατά την περίοδο 1919-1920 πραγματοποιήθηκαν από την αστυνομία επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας με πρόφαση τον «κομουνιστικό κίνδυνο» …

Τα επόμενα χρόνια είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για την Ελλάδα με κορυφαίο γεγονός τη Μικρασιατική Καταστροφή του ΄22 . Επακολούθησε η Συνθήκη της Λοζάνης της 24ης Ιουλίου 1923 και ο ερχομός και εγκατάσταση στη χώρα κάτω από δύσκολες συνθήκες εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων προσφύγων από τη Μικρά Ασία , τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη που εγκαταστάθηκαν στα ελληνικά εδάφη μετά από πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα και αντιξοότητες . Μέσα σ΄αυτά τα δεδομένα η Ελλάδα πορεύεται την πρώτη δεκαετία του Μεσοπολέμου των αλλεπάλληλων εξεγέρσεων και πραξικοπημάτων για να οδηγηθεί η κυβέρνηση Παπαναστασίου στη θέσπιση στις 23 Απριλίου 1924 ειδικού νομικού πλαισίου για την σύσταση ειδικών οργάνων για την «προστασία του πολιτεύματος» αναθέτοντας το έργο αυτό στους «στρατοκράτες» Γ. Κονδύλη και Θ. Πάγκαλο και συγκροτώντας τα περιβόητα «Δημοκρατικά Τάγματα» για την προστασία της Δημοκρατίας …

Μέσα σ΄αυτή την πραγματικότητα , σαν σήμερα στις 26 Νοεμβρίου 1924, συνήλθε το Γ΄ Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδος (Σ.Ε.Κ.Ε) με Γενικό Γραμματέα τον γνωστό συγγραφέα Γιάννη Κορδάτο , το οποίο ως τότε παρακολουθούσε μάλλον αδιάφορα τα όσα συνέβαιναν στο κράτος θεωρώντας τα ως … «υπόθεση των αστών» χωρίς να εκτιμάει τι πρόκειται να ακολουθήσει στη συνέχεια … Κατά τις εργασίες του συνεδρίου αυτού , που ονομάστηκε «συνέδριο μπολσεβικοποίησης» , σύμφωνα με τις υποδείξεις της Κομουνιστικής Διεθνούς , ιδρύθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1924 το «Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας» (Κ.Κ.Ε.) ως Ελληνικό Τμήμα της Κομμουνιστικής Διεθνούς (ΚΚΕ/ΕΤΚΔ) εγκαταλείποντας οριστικά την επικρατούσα ως τότε γραμμή για «μακρά νόμιμη ύπαρξη» τονίζοντας με έμφαση το ενιαίο μέτωπο εργατών , αγροτών και προσφύγων …
__________________________________________________
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο Facebook