Ποσό ύψους 4,2 δις ευρώ, ισόποσο με της προηγούμενης περιόδου εξασφάλισε για την επταετία 2014-2020 η Ελλάδα. Αυτό προέκυψε από τη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε που πραγματοποιήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.

 

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ και ειδικότερα, η προσαρμογή της θέσης του Συμβουλίου σε ορισμένα σημεία των κανονισμών για τις άμεσες ενισχύσεις και την αγροτική ανάπτυξη, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να εφαρμοσθεί έγκαιρα η νέα ΚΑΠ. Έγιναν προσαρμογές των ποσοστών σταδιακής μείωσης των άμεσων ενισχύσεων για τις πολύ μεγάλες εκμεταλλεύσεις, προστέθηκε παράρτημα στον κανονισμό για την αγροτική ανάπτυξη, όπου καθορίζονται τα ποσά που κατανέμονται σε κάθε κράτος μέλος για την επταετία 2014-2020 και αυξήθηκε σε 85% το ποσοστό κοινοτικής συγχρηματοδότησης για τις μειονεκτικές και τις απομακρυσμένες περιοχές, καθώς και τα μικρά νησιά του Αιγαίου.

Καθώς οι μειώσεις ήταν μεγάλες, το γεγονός ότι η χώρα μας πήρε τα ίδια χρήματα με την περασμένη περίοδο, μάλλον ως επιτυχία λογίζεται.

Σχετικά με τις εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε με τρίτες χώρες, ο κ. Τσαυτάρης, χωρίς να αμφισβητήσει τη χρησιμότητα διεύρυνσης του διεθνούς εμπορίου, υποστήριξε ότι οι συμφωνίες αυτές θα πρέπει να διέπονται από την αρχή της αμοιβαιότητας και της αναλογικότητας, προκειμένου να μη ζημιώνονται οι ευρωπαίοι αγρότες, να προστατεύονται οι ευαίσθητοι τομείς και τα προϊόντα του κάθε κράτους μέλους και να προστατεύονται και να γίνονται σεβαστές, από τους εμπορικούς εταίρους της Ε.Ε, οι γεωγραφικές ενδείξεις που η ίδια έχει κατοχυρώσει.

Σε ότι αφορά στις διαπραγματεύσεις του ΠΟΕ, ο κ. Τσαυτάρης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο βαμβάκι και στην κριτική που ασκείται για τη στήριξη που παρέχει η Ε.Ε. Υποστήριξε ότι η στήριξη αυτή πρέπει να διατηρηθεί αμετάβλητη και ότι σε καμία περίπτωση δεν απειλεί τις ελάχιστα ανεπτυγμένες βαμβακοπαραγωγές χώρες, αφού η ευρωπαϊκή παραγωγή αντιπροσωπεύει μόλις το 2% της παγκόσμιας αγοράς.

Σε ότι αφορά στην προώθηση της παραγωγής πρωτεϊνούχων καλλιεργειών, ο Υπουργός αναγνώρισε ότι η Ε.Ε έχει κάνει πρόοδο στην υποστήριξη των ψυχανθών, όπως η απαλλαγή από υποχρεώσεις του «πρασινίσματος» και η δυνατότητα πρόσθετης συνδεδεμένης ενίσχυσης για το συγκεκριμένο τομέα. Ζήτησε να ανακηρυχθεί το 2015 ως «ευρωπαϊκό έτος για την υποστήριξη των πρωτεϊνούχων καλλιεργειών» από την Ε.Ε, όπως θα κάνει και ο FAO για το 2016, ώστε να αναδειχθεί η σημασία του τομέα για την υγιεινή διατροφή, για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και για την προστασία του περιβάλλοντος.

στο περιθώριο του Συμβουλίου, οκτώ Υπουργοί Γεωργίας, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας Υπουργός, κατέληξαν σε κοινή δήλωση στην οποία επισημαίνουν την ανάγκη στήριξης του καπνού. Οι Υπουργοί υπογραμμίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο τομέας, όπως η εξαίρεσή του από τη συνδεδεμένη ενίσχυση και η μεταφορά πόρων του καπνού στο 2ο πυλώνα το 2010. Αναφέρονται στην σημασία του τομέα για περιοχές μειονεκτικές, χωρίς εναλλακτικές παραγωγικές δυνατότητες και ευκαιρίες απασχόλησης και στους κινδύνους για τον κοινωνικό ιστό και το περιβάλλον από την παρατηρούμενη εγκατάλειψη της καλλιέργειας. Ταυτόχρονα, υπενθυμίζουν ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε τη συνδεδεμένη ενίσχυση για τον καπνό στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ, όπως και πολλά κράτη μέλη στο Συμβούλιο, υποχρεώνοντας την Επιτροπή στην υποβολή δήλωσης ότι θα παρακολουθεί στενά την αγορά και θα προτείνει κάθε κατάλληλο μέτρο για τη βελτίωσή της.

Στο πλαίσιο αυτό, τα οκτώ κράτη μέλη ζητούν από την Επιτροπή να προχωρήσει σε μια εμπεριστατωμένη και ευρεία συζήτηση για το μέλλον του καπνού και να αναζητήσει λύσεις στο πλαίσιο της ΚΑΠ, που θα επιτρέψουν τη βιώσιμη συνέχιση της καλλιέργειας.