nosokomeio_papanikolaou_01.jpg
Δυσκολεύεται να καλύψει στοιχειωδώς τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες και να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του, το νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Αυτό υπογραμμίζουν, σε ερώτησή τους, προς τον υπουργό Υγείας, που κατέθεσαν ση Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.

Όπως επισημαίνουν, οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και προσωπικού άλλων ειδικοτήτων, οι ελλείψεις σε υλικά και η διάλυση της τεχνικής υπηρεσίας, έχουν ως αποτέλεσμα τμήματα και κλινικές να υπολειτουργούν και να υποβαθμίζονται κι όλα αυτά επειδή ο προϋπολογισμός μειώθηκε από 48 εκ. ευρώ το 2013 σε 30 εκ. ευρώ το 2014, όπως και το προσωπικό, κατά 50%.

Όπως υπογραμμίζουν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, στη γενική εφημερία των κλινικών, υπάρχει μόνο μία νοσηλεύτρια η οποία εξυπηρετεί τις ανάγκες όσων νοσηλεύονται στην κλινική, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να αντιμετωπίζει και τα έκτακτα περιστατικά.

Με μειωμένο προσωπικό λειτουργεί και η Β’ Μ.Ε.Θ., η οποία ανακαινίσθηκε το 2013, αυξάνοντας τη δυναμικότητα της από 8 σε 12 υπερσύγχρονες κλίνες. Όταν διακόπηκε η λειτουργία της προκειμένου να γίνει η εν λόγω ανακαίνιση, το προσωπικό της Μ.Ε.Θ. μεταφέρθηκε σε άλλες κλινικές. Μετά από την επαναλειτουργία της Μονάδας, από τον Σεπτέμβρη του 2013, μέχρι και σήμερα, δεν έχει στελεχωθεί με το αναγκαίο προσωπικό.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι παρόλο που ο κανονισμός για τη λειτουργία 12 κλινών Μ.Ε.Θ. προβλέπει να υπάρχουν 8 μόνιμοι ειδικοί γιατροί, στον οργανισμό του νοσοκομείου προβλέπεται η λειτουργία με μόλις 5, ενώ λειτουργεί με μόνο 2 μόνιμους γιατρούς, 4 επικουρικούς (με ετήσια σύμβαση) και 1 αποσπασμένο από αλλού. Την ίδια ώρα, ενώ θα έπρεπε να εργάζονται 36 νοσηλεύτριες, λειτουργεί με 23 από τις οποίες οι 2 πρόκειται να φύγουν.

Στην Οφθαλμολογική και στην Ωτορινολαρυγγολογική κλινική, παρόλο που η λειτουργία τους έχει αποκατασταθεί από την πρόσφατη πλημμύρα τους, πρόβλημα που το ΚΚΕ είχε αναδείξει με σχετική του ερώτηση στη βουλή, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα λόγω της έλλειψης προσωπικού. Εντονότερο είναι αυτό της έλλειψης αναισθησιολόγων, που ως αποτέλεσμα έχει να έχουν μειωθεί οι μέρες των χειρουργείων από 5 σε 3, αυξάνοντας τον χρόνο αναμονής των ασθενών. Μάλιστα συζητείται να πραγματοποιούνται τα χειρουργεία των δύο κλινικών με την παρουσία ενός αναισθησιολόγου, ο οποίος θα έχει την ευθύνη ταυτόχρονα και για τα δύο χειρουργεία.

Στους ελάχιστους εργαζόμενους που έχουν απομείνει οφείλονται 100 και 150 ρεπό. Ρεπό οφείλονται και σε άλλες κατηγορίες προσωπικού όπως νοσηλευτικό, βοηθητικό και τηλεφωνητές. Μάλιστα στους τηλεφωνητές οφείλεται κανονική άδεια από το 2013 (6 ημέρες) και ρεπό από 50 έως 100 σε εργαζομένους με ειδικά προβλήματα όρασης, που ανα­γκάζονται να δουλεύουν πολλές ημέρες συνεχώς με σοβαρές επιπτώσεις στην υγειά τους.

Συνολικά, στην περίοδο 01.01.2012 έως 06.11.14, αποχώρησαν από το Νοσοκομείο 194 εργαζόμενοι (88 από το νοσηλευτικό προσωπικό, 67 από το διοικητικό, 28 από την τεχνική υπηρεσία και 11 από το παραϊατρικό). Ενώ έχει ανέβει συνολικά ο παρεχόμενος όγκος νοσοκομειακής περίθαλψης το πρώτο 9μηνο του 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2013 ( +3% οι νοσηλευόμενοι, +6,9% τα χειρουργεία, +5, 66% οι εξεταζόμενοι στα εξωτερικά ιατρεία, κλπ)

Οι βουλευτές ρωτούν πώς θα καλυφθούν τα κενά αυτά, πώς θα δοθούν τα χρήματα που οφείλονται στους εργαζόμενους και οι άδειές τους και ζητούν να καταργηθεί κάθε συμμετοχή σε όσους πηγαίνουν να εξετασθούν, άσχετα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι (σ.σ. οι ανασφάλιστοι, ούτως ή άλλως, εξετάζονται δωρεάν).