Το ένα μετά το άλλο, τα σχολεία και στη Θεσσαλονίκη -αλλά και σε όλη την Ελλάδα- καταλαμβάνονται από μαθητές!


Έχει ξεσπάσει ένα κύμα καταλήψεων, κυρίως σε Λύκεια, αλλά και σε Γυμνάσια, με πρώτα τα σχολεία της περιφέρειας στο νομό Θεσσαλονίκης. Αλλά από το απόγευμα, το κύμα πέρασε και από τα σχολεία του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Τα αιτήματα των καταληψιών είναι ασαφή. Ποικίλουν, από το ένα σχολείο στο άλλο. Στα Γυμνάσια χωριών στον κάμπο της Θεσσαλονίκης, ακούστηκε ακόμη και το επιχείρημα ότι... η μέρα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κατάληψης!



Το κάλεσμα για τις καταλήψεις ξεκίνησε από το Facebook, όπως και το κάλεσμα για τη συγκέντρωση των μαθητών που έγινε, νωρίτερα, στην Αθήνα. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν 15.000 χρήστες, καθώς το σύνθημα ήταν: «Διαδώστε το, όλοι μαζί μπορούμε, δεν πρέπει να τους αφήσουμε να παίζουν με το μέλλον μας, να μας κάνουν πειραματόζωα και μηχανές αποστήθισης».

Πορεία έκαναν μαθητές και στη Θεσσαλονίκη, με κατάληξη στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Η θέση του υπουργού Παιδείας

Το θέμα έφθασε στη Βουλή: Αναφορά στις καταλήψεις στα σχολεία έκανε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, λέγοντας ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει από τις υπηρεσίες του οι καταλήψεις φτάνουν τις 500.

«Είναι μεγάλο πρόβλημα, δεν μπορεί να μείνει έτσι» είπε ο κ. Λοβέρδος, ζητώντας «να αναλογιστούμε όλοι ποιο πρόβλημα δημιουργείται στα παιδιά». «Υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα που ρυθμίζει τι γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις» προειδοποίησε.

«Ξεκινά σε μία πολύ δύσκολη χρονιά, μία κινητοποίηση που έρχεται σε αντίθεση με την ανάγκη να γίνουν τα μαθήματα» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «σήμερα άρχισε κύμα καταλήψεων στα σχολεία».

Μάλιστα, έθεσε το ερώτημα: «Αν η κατάληψη επεκταθεί τι γίνεται; Είναι μέρες για φροντιστήρια; Η ύλη αυτή που θα πάει; Είναι πολύ μεγάλο θέμα».