delta_axios_1.jpg
Το ακριβές μέγεθος της μόλυνσης που αντιμετωπίζει η περιοχή που βρίσκεται από τα όρια του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης στο δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης μέχρι και το Καλοχώρι του δήμου Δέλτα θα μετρήσουν, μέσω του
προγράμματος “TERRA-MED”, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Κατά την πρόσφατη τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας εγκρίθηκε η υλοποίηση του έργου. Είναι συνολικού προϋπολογισμού 766.000 ευρώ (εγκεκριμένου για την ΠΚΜ 325.000 ευρώ) και συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – πΓΔΜ 2007-2013». Θα διαρκέσει 15 μήνες και αφορά στην αποκατάσταση και την υποστήριξη του αναπτυξιακού σχεδιασμού υποβαθμισμένων περιοχών εκτός των δυτικών ορίων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην περιοχή του δυτικού Θερμαϊκού, που βρίσκεται στα όρια των δήμων Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Δέλτα.
Το έργο “TERRA-MED” θα υλοποιηθεί από ελληνικής πλευράς από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Τμήμα Χημείας του Α.Π.Θ.
Μετά τη μέτρηση της μόλυνσης, στο πλαίσιο του προγράμματος, θα καταρτιστεί το μάστερ πλαν που θα αποτελέσει ουσιαστικά το σχέδιο για τη οριστική αποκατάσταση της περιοχής.
«Με τη συνεργασία των δύο δήμων, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Δέλτα, ξεκινάμε ένα έργο για το οποίο έχουμε δεσμευτεί από την προηγούμενη θητεία και το οποίο έχει απόλυτη ανάγκη η δυτική Θεσσαλονίκη. Με την ολοκλήρωση της μελέτης και την κατάρτιση του μάστερ πλαν, θα είμαστε έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε το έργο της αποκατάστασης της μολυσμένης περιοχής από το νέο ΕΣΠΑ και να αλλάξουμε την εικόνα του παραθαλάσσιου μετώπου στη δυτική Θεσσαλονίκη», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος πρώτα θα γίνει καταγραφή και παρακολούθηση των υφιστάμενων χρήσεων γης, στη συνέχεια θα αναυθούν, με ψηφιακά συστήματα, η εδαφική ποιότητα και ικανότητας των εδαφών να στηρίζουν διάφορες χρήσεις, με έμφαση στη χωρική αποτύπωση των ρυπασμένων στην περιοχή εδαφών, έπειτα θα διερευνηθεί η δυνατότητα να δημιουργηθούν υποδομές για την περιβαλλοντική αποκατάσταση και κοινωνικοοικονομική αναβάθμιση των υποβαθμισμένων περιοχών και, τέλος, θα εφαρμοστεί, πιλοτικά, η ανάπτυξη και ανάδειξη της περιοχής, ως τμήμα του θαλασσίου μετώπου της Θεσσαλονίκης.