Το δίλημμα «σταθερότητα στη βάση του δημοσιονομικού κεκτημένου ή θετικό σοκ σε Ελλάδα και Ευρωζώνη», με φόντο την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης Ελλάδας και Τρόικας και την προεδρική εκλογή, αναδείχθηκε ως κυρίαρχο στην αντιπαράθεση
κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης επί του Προϋπολογισμού του 2015, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.


Στη σημερινή, πρώτη ημέρα συζήτησης του Προϋπολογισμού του 2015, ο εισηγητής της ΝΔ Ανδρέας Λυκουρέντζος, τόνισε πως η συζήτηση του Προϋπολογισμού εξελίσσεται «σε περιβάλλον οικονομικής σταθερότητας και κοινωνικής ομαλότητας», με την Ελλάδα να έχει αποφύγει τη χρεοκοπία και την έξοδό της από τη ζώνη του ευρώ.

Ο κος Λουκουρέντζος δεν αρνήθηκε πως στην Ελλάδα υπάρχει ακόμη φτώχεια και ανεργία. Υπάρχει, όμως, «αποφασιστικότητα να πάμε μπροστά»: «Με σιγουριά έχουμε πετύχει σταθεροποίηση, έχουμε δημιουργήσει τις βάσεις για ανάκαμψη. Δεν πάμε πλέον πιο κάτω απ' τα επίπεδα στα οποία ευρισκόμεθα. Για να συνεχιστεί η ανοδική πορεία πρέπει να συμφωνήσουμε στη συγκρότηση ενός σχεδίου ανάπτυξης. Πρέπει να το παρουσιάσει η κυβέρνηση μετά την κατάθεση του Προϋπολογισμού - και να καταθέσει μια πρόταση με την οποία να απευθυνθούμε στο λαό και να διεκδικήσουμε την εμπιστοσύνη του με βάση αυτό το σχέδιο». 

Στην πράξη, «ο Προϋπολογισμός του 2015 διαπνέεται από μια απουσία της αίσθησης του επείγοντος. Το καλύτερο που προσδοκά η κυβέρνηση, είναι η πιστωτική γραμμή που θα μας βοηθήσει να έχουμε καβάτζα σε περίπτωση κρίσης και να πάμε εκεί τα λεφτά του ΤΧΣ και όχι στα κόκκινα δάνεια, όπως προτείνουμε εμείς», σημείωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην ανάγκη ενός «θετικού σοκ» σε Ελλάδα και Ευρώπη, αρχής γενομένης από το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους. 

«Αντιμετωπίζουμε τώρα την ανθρωπιστική κρίση και την επανεκκίνηση της οικονομίας, διαπραγματευόμαστε με όλα τα όπλα που διαθέτουμε και αναζητούμε συμμάχους. Επιχειρούμε να αναδείξουμε όλα τα οικονομικά λάθη που γίνονται. Εσείς πέντε χρόνια κάνετε τα ίδια...», παρατήρησε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

«Η πρόταση Τσακαλώτου και του ΣΥΡΙΖΑ, επί της ουσίας λέει να αθροίσουμε τα 200 και πλέον δισ. της Ελλάδας με τα δισ. των χωρών του Νότου και να πάμε σε συνολική διαπραγμάτευση», παρατήρησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος. «Αν θεωρεί κανείς πως μπορεί να υπάρξει ένα παγκόσμιο σοκ, που να ανατρέψει την λειτουργία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και αυτό να το κάνει μόνη της η Ελλάδα, ας προστρέξει σ' αυτήν την άποψη και γαία πυρί μειχθήτω», σχολίασε ο βουλευτής.

«Συζητάμε για Προϋπολογισμό σφαγής των συνταξιούχων, με την Τρόικα να ζητά και άλλα μέτρα» υποστήριξε ο εισηγητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος., ενώ η Ασημίνα Ξηροτύρξη (ΔΗΜΑΡ) ανέφερε ότι «ο Προϋπολογισμός του 2015 βασίζεται σε υπεραισιόδοξες και αλληλοαντικρουόμενες εκτιμήσεις».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, ανέλυσε τον «ταξικό, αντιλαϊκό χαρακτήρα» της αύξησης των ρυθμών ανάπτυξης μέσω δημοσιονομικής πειθαρχίας και μεταρρυθμίσεων που επαγγέλλεται η κυβέρνηση, σημειώνοντας πως η συμμετοχή των επιχειρήσεων στο σύνολο των φορολογικών εσόδων, ανέρχεται μόλις στο 5,8% του συνόλου τους, ενώ οι «διαρθρωτικές αλλαγές», στην πράξη σημαίνουν διευκόλυνση των απολύσεων, ενδεχόμενη κατάργηση του ΕΚΑΣ, μείωση των συντάξεων, νομιμοποίηση του λοκ άουτ κλπ.

Για λογαριασμό των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, ο Μίμης Ανδρουλάκης συμφώνησε με το σύνολο σχεδόν της κριτικής του Ευκλείδη Τσακαλώτου απέναντι στην κυβερνητική επιχειρηματολογία. «Σωστό είναι κι αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, για το ευρύτερο πρόβλημα του βουνού από χρέη που δεν μπορεί να σηκώσει η παγκόσμια οικονομία. Εδώ, όμως, είναι μια παγίδα: Όταν μεταθέτω το ελληνικό πρόβλημα στο ευρύτερο, θα σου πουν "άντε γεια - στο μέλλον"».