Μια πρόταση (του Στ. Καλαφάτη) και πολλές συγκρούσεις (του Αρτ. Ματθαιόπουλου με τους Μπουτάρη, Δελλή, Ρακκά), περιελάμβανε η έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, για την επέτειο από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από το Γερμανικό ζυγό.


Στην αρχική του τοποθέτηση, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, χαρακτήρισε «ευκαιρία να δώσουμε μια εντολή για τη διαγραφή, από τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, των ονομάτων όσων συνεργάστηκαν κατά τη γερμανική κατοχή, παρόλο που η προηγούμενη απόφαση είχε απορριφθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης». Ζήτησε τη σύσταση επιτροπής, που θα προετοιμάσει μια τιμητική εκδήλωση για την επόμενη χρονιά.

Η πρόταση Καλαφάτη

Ο επικεφαλής της παράταξης «Εντάξει», βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, υπογράμμισε πως, από τη συνεδρίαση «το μήνυμα θα πρέπει να είναι καθαρά ενωτικό».

Πρότεινε, κάθε χρόνο, να γίνεται «μια πανηγυρική συνεδρίαση, όπου θα προσκαλούνταν ιστορικοί, για να αναβιώνει και να μεταλαμπαδεύεται η γνώση της ιστορικής αλήθειας».



Πρόσθεσε στην πρότασή του, επειδή «υπήρχε ένα κενό στο ζήτημα του εορτασμού της απελευθέρωσης της πόλης το 1912», όταν «πριν χρόνια γιορτάστηκε η απελευθέρωση της πόλης και ο δήμος δεν είχε συμμετοχή», να οργανωθεί «μια αντίστοιχη πανηγυρική συνεδρίαση και όχι μόνο να συμμετάσχει ο δήμος, αλλά να είναι πρωτοστάτης, για μια κοινή πανηγυρική εκδήλωση, είτε δυο διαφορετικές, για τις απελευθερώσεις του 1912 και του 1944 αντιστοίχως. Θα δώσουμε ένα ποιο δυνατό μήνυμα σε σχέση με το σεβασμό της ιστορικής αλήθειας. Θα είναι ύμνος στην ελευθερία, την αγωνιστικότητα των Ελλήνων», κατέληξε.

Έντονος διάλογος για δοσίλογους και ήρωες

Από εκεί κι έπειτα, άρχισαν οι λεκτικές διενέξεις.

Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη, Ανοικτή Πόλη», που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε πως «η πόλη αυτή σώθηκε επειδή η ηγεσία των ανταρτών δε συνεμορφώθη με τας υποδείξεις. Αρνήθηκαν να περιμένουν τους Εγγλέζους να απελευθερώσουν την πόλη όπως είχε συμφωνηθεί. Αυτό που οφείλουμε στους σωτήρες αυτής της πόλης, είναι ότι δεν έζησε Δεκεμβριανά», είπε.

Ζήτησε «να στραφεί ο δήμος με αγωγή κατά γερμανικού δημοσίου» για να επιστραφούν τα 10 εκ που δόθηκαν στις αρχές κατοχής επί δημαρχίας Μερκουρίου. Μάλιστα, απέρριψε τα όσα είπε, πριν μέρες, στις εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη από το Γερμανό πρέσβη «να τα ξεχάσουμε αυτά και να κοιτάξουμε το μέλλον. Χωρίς την απονομή δικαιοσύνης δεν μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο», είπε.



Αναφερόμενος στην παρουσία του επικεφαλής της «Ελληνικής Αυγής», Αρτέμη Ματθαιόπουλου, χαρακτήρισε «προσβολή να έχουμε τους μιμητές του ναζισμού στα δημοτικά συμβούλια» κι έκανε λόγο για «ιστορικό αναλφαβητισμό».

Όταν πήρε το λόγο ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, αναφερόμενος στους δημοτικούς συμβούλους, εξέφρασε την άποψη ότι περίμεναν με ανυπομονησία την άποψή του. Και πρόσθεσε:

«Ακούστηκαν πράγματα τα οποία όχι μόνο παραχαράσσουν την ιστορική αλήθεια, αλλά προσβάλλεται η ιστορική μας μνήμη ως Έλληνες». Δήλώσε «παντελώς απαλλαγμένος από οποιοδήποτε εμφυλιοπολεμικό σύνδρομο».

Όταν διακόπηκε από παραβρισκόμενους, τους κάλεσε «τους χαρακτηρισμούς να τους πείτε σε άλλους που δολοφονούν τον ελληνικό λαό με τα μνημόνια»!

Αναφέρθηκε στο «όχι» του 1940, λέγοντας πως «αν το έλεγε ένας Μάο, ένας Λένιν, θα το γιορτάζαμε με τριήμερες εκδηλώσεις. Το ότι το είπε ένας φασίστας, αυτό προκαλεί παρενέργειες σε όσους θεωρούν ότι πάνω από όλα είναι το κομματικό συμφέρον όπως έκανε το ΚΚΕ όταν υπέγραψε το σύμφωνο Μολότοφ».

Κατέληξε, δε, υποστηρίζοντας ότι «τρία χρόνια γερμανικής κατοχής ξεπερνιούνται κατά πολύ από 400 χρόνια σκλαβιάς από τους Τούρκους», κατηγορώντας τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ότι «θέλει να χτίσει τεμένη».

Έκρηξη στο τέλος

«Να ανακαλέσει το ψέμα που είπε ότι θα αναγείρουμε μουσουλμανικό τέμενος», ζήτησε στο τέλος της συνεδρίασης ο Γιάννης Μπουτάρης. Όπως υπογράμμισε, «ποτέ δεν είπα τέτοιο πράγμα. Είπα ότι αν, η μουσουλμανική κοινότητα της Θεσσαλονίκης μας ζητήσει διευκολύνσεις για το χώρο λατρείας τους, τότε φυσικά και θα τους βοηθήσουμε».

Με το τέλος της συνεδρίασης ο εκπρόσωπος της «Ελληνικής Αυγής» κλήθηκε να διαψεύσει.

«Μπορώ να σας φέρω σχετικά δημοσιεύματα, που μιλούν για μετονομασία των οδών με το όνομα του σφαγέα Κεμάλ Ατατούρκ. Αν είναι ψέματα, κάντε μήνυση στις εφημερίδες», απάντησε εκείνος.

Αυτό προκάλεσε έκρηξη του κ. Μπουτάρη, που αποκάλεσε «ψεύτη με περικεφαλαία» τον Ματθαιόπουλο. «Μήνυση δε σου κάνω τη χάρη να υποβάλω. Η φάρα σας αναμεταδίδει ότι έκανα δήλωση να αλλάξουν οι δρόμοι της πόλης με ονόματα εβραϊκά και τούρκικα. Είπα να υπάρχει και δεύτερη πινακίδα στους δρόμους, με τις παλιές ονομασίες, αλλά το μυαλό σου δεν μπορεί να τα καταλάβει αυτά, γιατί είναι μπλοκαρισμένο», του είπε.

Και η κατάσταση ξέφυγε, με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης να λέει: «Το μυαλό σου και μια λίρα. Το πάνω πάτωμα είναι εντελώς ακατοίκητο αγόρι μου»!

Τι είπαν οι υπόλοιποι επικεφαλής

Ο Γ. Δελλής, επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» (του ΚΚΕ), στην τοποθέτησή του, χαρακτήρισε την ομιλία Ματθαιόπουλου «αντιγραφή από αυτήν που έχει ειπωθεί πολλές φορές στα στρατοδικεία που εκτελούσαν αγωνιστές. Η ίδια ακούστηκε στη δίκη Μπελογιάννη», τόνισε.

Επειδή ο επικεφαλής της «Ελληνικής Αυγής» είχε αναφερθεί στο σύμφωνο Μολότοφ, απάντησε ότι «το σύμφωνο(σ.σ. η συμφωνία ΕΣΣΔ – ναζιστικής Γερμανίας) υπογράφηκε γιατί υπήρχαν μυστικές διαβουλεύσεις με Γαλλία και Αγγλία για να γίνει επίθεση του άξονα πρώτα στην ΕΣΣΔ».

Στηλίτευσε, επίσης, τη θέση των αστικών κομμάτων και της αστικής τάξης «που απαιτούσαν υποταγή και μοιρολατρία» και κάλεσε «να μη στηρίζει ο λαός την πολιτική του κεφαλαίου. Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία. Αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, από τους ναζί», κατέληξε.

Η Ελεάννα Ιωαννιδου συμφώνησε να γιορτάζεται η επέτειος κάθε χρόνο, δήλωσε, πάλι, ενάντια στις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου και  τις παρελάσεις κι υπογράμμισε πως, στην πόλη, μαζί με τον ΕΛΑΣ μπήκαν και… Γερμανοί «Πάνω από 1.000 Γερμανοί αυτομόλησαν και εντάχθηκαν στην ελληνική εθνική αντίσταση. Δεν ήταν μια μάχη μεταξύ εθνών, όπως κάποιοι θέλουν να μείνει στη μνήμη μας, όπως κάποιοι προσπαθούν να επιβάλλουν, αλλά μια μάχη ανάμεσα στον ολοκληρωτισμό και τη δημοκρατία», τόνισε.

Ο Γ. Ρακκάς, επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη», αναφέρθηκε στις πολεμικές αποζημιώσεις και υποστήριξε πως «η Γερμανία με ελληνικά οικονομικά μέσα αξιώνει να αποσπάσει σήμερα εκείνα που δεν κατάφερε να αποσπάσει στη ναζιστική κατοχή» κι αναρωτήθηκε, αναφερόμενος στους οικονομικούς μετανάστες της δεκαετίας του 50, αλλά και του σήμερα, «ποιος εντέλει νίκησε και ποιος έχασε την πόλεμο»;

Για τον Αρτέμη Ματθαιόπουλο είπε πως «ο εκπρόσωπος της Ελληνικής αυγής αναπαρήγαγε όλα τα επιχειρήματα των Χιτών». Όσο για το «όχι» του Μεταξά, υποστήριξε πως «αν ο Μεταξάς έλεγε ναι, την άλλη μέρα θα έπεφτε».

Στη σύντομη τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παν. Αβραμόπουλος υπογράμμισε: «Δεν ξαναγράφουμε εμείς την ιστορία. Η ιστορία έχει γραφτεί. Δε συγκρουόμαστε σήμερα αναβιώνοντας εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις. Τα κηρύγματα μίσους δεν έχουν θέση εδώ μέσα, ούτε τα ψέματα, ούτε η προπαγάνδα».

Για την τοποθέτηση Ματθαιόπουλου είπε πως «αυτός είναι ο πυρήνας της Χρυσής Αυγής. Να παίρνει κομμάτια δηλώσεων και να κάνει προπαγάνδα. Εμείς δίνουμε το βήμα σε όσους ο λαός επέλεξε να είναι εδώ. Το πρόβλημα δεν είναι στον κ. Ματθαιόπουλο, αλλά στο 7% που ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή. Θα καταλάβουν περί τίνος πρόκειται και ελπίζω τα ποσοστά αυτά να συρρικνωθούν», κατέληξε.