«Ανάπτυξη, χωρίς την κατάλληλη επενδυτική και φορολογική πολιτική, δεν μπορεί να υπάρξει». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης και του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ελλάδος,
κ. Ιωάννης Μανδρίνος, κατά την 4η Πανβορειοελλαδική Συνδιάσκεψη Επαγγελματικών, Εμπορικών και Επιχειρηματικών Στελεχών, που έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Μανδρίνος, παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Νότη Μηταράκη, της Βουλευτού Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνης για θέματα ΜμΕ, κας. Ευαγγελίας Αμμανατίδου – Πασχαλίδου, του Προέδρου της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., κ. Γεωργίου Καββαθά, του Μέλους του Δ.Σ. της Ε.Σ.Ε.Ε., κ. Παντελή Φιλιππίδη και του Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ., κ. Δημητρίου Μάρδα, που ήταν και κεντρικοί ομιλητές, ζήτησε την άμεση επανεξέταση του ισχύοντος φορολογικού συστήματος που φτωχοποιεί την κοινωνία και καταστρέφει την επιχειρηματικότητα.

Έμφαση έδωσε και στο θέμα του ΕΝΦΙΑ, που τον χαρακτήρισε παράλογο και αντιαναπτυξιακό και δήλωσε ότι η μόνη λύση για να αποκατασταθεί η οικοδομική δραστηριότητα,  να ανασάνει ο ελληνικός λαός και να διατηρήσει την ακίνητη περιουσία του είναι η άμεση κατάργησή του.



O υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότης Μηταράκης, έκανε λόγο για προσπάθειες της Κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη της χώρας.

Η Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και θπεύθυνη για θέματα ΜμΕ, Ευαγγελία Αμμανατίδου – Πασχαλίδου, ανέπτυε τις θέσεις του κόμματός της για την αναθέρμανση της εθνικής μας οικονομίας και την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο Πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., Γεώργιος Καββαθάς, ζήτησε και αυτός την αλλαγή του φορολογικού συστήματος, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, την μείωση των φορολογικών συντελεστών και γενικά την λήψη των απαραίτητων μέτρων για την έξοδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την κρίση που διέρχονται σήμερα.

Η συνδιάσκεψη έκλεισε με τον Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Α.Π.Θ., κ. Δημήτριο Μάρδα, ο οποίος κατέθεσε και αυτός τις δικές του τεκμηριωμένες απόψεις για τα θέματα αυτά.



Παραβρέθηκαν ο πρώην αναπληρωτής θπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας κι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον κεντρικό δήμο Σταύρος Καλαφάτης, η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών Μάγδα Καρακόλη και ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα Βιομηχανίας και Εμπορίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Δ. Χατζηβρέττας.