makedonia_02Η απόφαση του δικαστηρίου, να μην εντάξει την Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική Α.Ε. στο άρθρο 99, προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στο εκδοτικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

 

Το Ειρηνοδικείο απέρριψε την αίτηση της εργοδοσίας για τρεις λόγους. Ο κυριότερος, όμως, είναι ένας: Δεν πείστηκε από το αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο παρουσίασε η εργοδοσία! Και πώς να πεισθεί, όταν, η ίδια εργοδοσία, μόλις πριν έναν χρόνο, μετά από ασφυκτικές πιέσεις προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Ν. Μηταράκη, είχε πάρει… δέκα εκατομμύρια ευρώ, πάλι για να πετύχει την ανάπτυξη της εταιρίας!

Η ίδια εταιρία δεν είχε καταφέρει να πείσει γνωστή τράπεζα (με την οποία διατηρεί άριστες σχέσεις) για να πάρει χρηματοδοτικό πρόγραμμα…

Ο δεύτερος σημαντικός λόγος για τον οποίο δεν εγκρίθηκε η ένταξη της ΜΕΕ Α.Ε. στο άρ. 99, ήταν ότι το δικαστήριο έκρινε πως η επιχείρηση δε συγκέντρωσε τη θετική γνώμη του 60% των πιστωτών!

Το πρόβλημα με τα Σπορ του Βορρά

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η εργοδοσία προσπαθεί, για άλλη μία φορά, να στείλει στις καλένδες τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους Το μεγαλύτερο μαχαίρι φαίνεται πως θα πέσει στα Σπορ του Βορρά. Εκεί όπου οι 28 δημοσιογράφοι πρέπει να γίνουν… 18.

Προς το παρόν έγιναν 27, με τη… μετάταξη μιας δημοσιογράφου στην ομόσταβλη Μακεδονία. Άλλοι πέντε προθυμοποιούνται να αποχωρήσουν με πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου. Αναζητούνται άλλοι τέσσερις οι οποίοι, σύμφωνα με την εργοδοσία, θα προκύψουν από απολύσεις…

Στις απολύσεις θα πρέπει να προστεθεί μείωση 35% στους μισθούς, με την υπογραφή νέων ατομικών συμβάσεων.

Δεν υπογράφεις ατομική σύμβαση; Απολύεσαι!

Στη Μακεδονία όλα οδηγούν σε νέες ατομικές συμβάσεις, με μείωση της τάξης του 30%. Μάλιστα, στη συνάντηση που έγινε, σήμερα, μεταξύ της εκπροσώπου της εργοδοσίας, Β. Σουλοπούλου και μελών του δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, έγινε καθαρό ότι “όσοι δεν υπογράψουν ατομικές συμβάσεις θα απολυθούν”!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η εργοδοσία, από όσους έφυγαν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τα τελευταία χρόνια από την “Μακεδονία”, οι 58 ξοφλήθηκαν και σε 47 η επιχείρηση οφείλει… 420.000 ευρώ! Από αντιδικίες, οφείλει άλλα 220.000 ευρώ. Στους παραμένοντες εργαζόμενους η επιχείρηση οφείλει… άλλα 420.000 ευρώ (σ.σ. πού να μην έπαιρνε και τα 10.000.000 ευρώ από το πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης!).

Για τα οφειλόμενα, η εργοδοσία προτείνει, για τους μεν αποχωρήσαντες (απολυμένους και “εθελούσιους”) η αποπληρωμή να γίνει σε βάθος διετίας, με πρώτη δόση να δίνεται… στα τέλη του 2015! Για τους εργαζόμενους, η αποπληρωμή σχεδιάζεται… σε βάθος τετραετίας! Κι αυτό, με την προϋπόθεση κουρέματος του 30% των οφειλών της επιχείρησης προς τους εργαζόμενους και την ισχύ των νέων ατομικών συμβάσεων με ορίζοντα… τριετίας!

Απαντήσεις περιμένει η εργοδοσία από τους εργαζόμενους μέσα σε μία εβδομάδα! Έτσι, για αύριο, προγραμματίζονται συνελεύσεις των εργαζομένων.