Ευθύνες στη διοίκηση Τζιτζικώστα καταλογίζει η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών, που στοίχισαν πέντε ανθρώπινες ζωές!

Όπως υπογραμμίζει η επικεφαλής της παράταξης "Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα" και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, "οι πρόσφατες βροχές έχουν μετατρέψει την βόρεια Ελλάδα σε πλημμυρισμένη έκταση. Τα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών ήταν αρκετά για να προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές, ειδικά στην Κεντρική Μακεδονία. Η Κεντρική Μακεδονία θρηνεί την απώλεια 5 ανθρώπινων ζωών αφού για άλλη μια φορά βρέθηκε σε κατάσταση πολιορκίας από τις φυσικές καταστροφές".

Επισημαίνει ότι "μόνο το πρώτο βράδυ και μόνο από την Θεσσαλονίκη η Πυροσβεστική δέχτηκε πάνω από 80 κλήσεις και χρειάστηκε να παρέμβει για την άντληση υδάτων και έκτακτη βοήθεια. Τα νερά για άλλη μια φορά κατέστρεψαν περιουσίες, προκάλεσαν φθορές σε υποδομές και τεράστιες ζημιές στην αγροτική παραγωγή. Ολόκληρες περιοχές, στο Κιλκίς και τη νότια Χαλκιδική παραμένουν αποκλεισμένες ακόμη".

Για την κ. Χαραλαμπίδου, "οι πολιτικές ευθύνες είναι μεγάλες και αφορούν τόσο την Κυβέρνηση όσο και την Περιφερειακή Αρχή. Ανέκαθεν η περιοχή μας πληττόταν από ισχυρά καιρικά φαινόμενα – τα οποία είναι αναμενόμενο να γίνονται πιο επικίνδυνα καθώς προχωράει η υποβάθμιση του περιβάλλοντος – ωστόσο, το γεγονός ότι παραμένει μια ανοχύρωτη περιφέρεια βαραίνει τους ιθύνοντες".

Ειδικά για τη διοίκηση Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζει ότι "αποδεχόμενη την μνημονιακή λογική της υποχρηματοδότησης και της έλλειψης σχεδιασμού για τις ανάγκες των κατοίκων, προσπαθεί εκ των υστέρων να μπαλώσει τα αντιπλημμυρικά έργα με τροποποιήσεις στον Προϋπολογισμό του 2014, την στιγμή που το δίκτυο έχει να συντηρηθεί ουσιαστικά για πάνω από 30 χρόνια". 

Η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον Στρυμόνα και την λίμνη Κερκίνη στις Σέρρες, όσο και για τα αντιπλημμυρικά έργα στην Χαλκιδική, στην Δυτική Ύπαιθρο Θεσσαλονίκης και στον Δήμο Παιονίας Κιλκίς. Όπως τονίζει, "η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται στα όρια της παράλυσης, υποστελεχωμένη και με σοβαρές ελλείψεις σε μηχανήματα και εξοπλισμό". Προσθέτει πως τόσο η εγκατάλειψη των 30 ετών, όσο και η υποστελέχωση της υπηρεσίας, "μπορεί να αποβούν ξανά μοιραία, αν κυβέρνηση και Περιφέρεια δεν αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους".

Τέλος, ζητά, επιτακτικά, "άμεσο συνολικό σχεδιασμό αντιπλημμυρικών έργων και οργάνωση της σχετικής Υπηρεσίας ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον νέες τραγωδίες".