Για το διήμερο 10 – 11 Δεκεμβρίου 2014 μεταφέρεται  η δράση «Βοτανικό μονοπάτι: Το πράσινο στο ρέμα Θ. Σοφούλη έχει ταυτότητα: Ελάτε να το γνωρίσουμε!», που διοργανώνουν η Θεσσαλονίκη - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014, το Σωματείο Φίλοι Πρασίνου Θεσσαλονίκης και ο Τομέας Οικολογίας του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ.



Η δράση επρόκειτο να γίνει στις 3 και 4 Δεκεμβρίου αλλά αναβλήθηκε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ανάδειξη του ιστορικού ρέματος που βρίσκεται ανάμεσα στις οδούς Θ. Σοφούλη και Βας. Όλγας, ενός σημαντικού πράσινου «πνεύμονα» του αστικού περιβάλλοντος. Ασημόλευκες, πλατάνια, κοκορεβυθιές, κορομηλιές, μουριές, σφενδάμια, δάφνες, πικροδάφνες και κισσοί: πάνω από 300 κορμοί δέντρων, πολυάριθμοι θάμνοι και αμέτρητα ποώδη φυτά συνθέτουν το μοναδικό αυτό βοτανικό μονοπάτι στην πυκνοδομημένη ανατολική Θεσσαλονίκη.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου, ο χώρος στο ρέμα Θ. Σοφούλη θα αναμορφωθεί με καθιστικούς πάγκους και θα οριοθετηθεί με πινακίδες που θα ενημερώνουν για τη χρησιμότητα του ρέματος. Τα δέντρα και οι θάμνοι στο ρέμα θα επισημανθούν με ειδικές πινακίδες ταυτότητας, όπου δίνεται το κοινό και το επιστημονικό τους όνομα, πληροφορίες βιολογικού χαρακτήρα αλλά και στοιχεία που δείχνουν τη σύνδεσή τους με τον άνθρωπο και τον πολιτισμό του.