Τη συμμετοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης σε πρόταση χρηματοδότησης ερευνητικού έργου με αντικείμενο την ανταποδοτική κοινωνική κατοικία, με εταίρους το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Δήμο Αθηναίων, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη 19η τακτική συνεδρίασή του, προχθές, Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου.

Η πρόταση αποφασίστηκε να υποβληθεί κατόπιν πρόσκλησης από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας για συμμετοχή σε ερευνητικό έργο για την ανταποδοτική κατοικία στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ακαδημαϊκής Έρευνας στους τομείς προτεραιότητας «Διαφορετικότητα, ανισότητες και κοινωνική ενσωμάτωση».

Σκοπός της δράσης της ανταποδοτικής κοινωνικής κατοικίας είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις συνεργασίας και να ικανοποιήσει τις ανάγκες τριών ομάδων:

α) των ιδιοκτητών κενών διαμερισμάτων, οι οποίοι όχι μόνο δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν, αλλά καταβάλλουν και υψηλά τέλη και φόρους, προκειμένου να τα διατηρήσουν στην κατοχή τους

β) ατόμων και οικογενειών που αδυνατούν να εξασφαλίσουν την αξιοπρεπή στέγασή τους (χαμηλοσυνταξιούχοι, φοιτητές, άνεργοι, μετανάστες, άτομα σε οικονομική δυσκολία)

γ) ανθρώπων ή οικογενειών που χρειάζονται βοήθεια (ηλικιωμένοι, άνθρωποι με ασθένειες που τους καθιστούν αδύναμους, οικογένειες μεταναστών, μονογονεϊκά νοικοκυριά.

Συγκεκριμένα, προτείνεται οι ιδιοκτήτες να εκμισθώσουν έναντι χαμηλού αντιτίμου τα ακίνητά τους στο Δήμο. Στα ακίνητα αυτά θα στεγαστούν άτομα και οικογένειες της δεύτερης ομάδας, που με τη σειρά τους θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ανθρώπους της τρίτης κατηγορίας.

Προκειμένου να σχεδιαστεί με σαφήνεια και πληρότητα η εν λόγω δράση, απαιτείται η εκπόνηση συνολικής μελέτης που θα περιλαμβάνει και έρευνα, ώστε να συλλεχθούν τα δεδομένα, να ελεγχθεί το θεσμικό πλαίσιο, να αξιολογηθεί το όφελος και ο βαθμός αποδοτικότητας, να εξεταστούν οι ευρωπαϊκές κατευθύνσεις και να κατατεθεί πρόταση σχετικά με το ποιος θα κάνει τι και με ποιους όρους.

Την πρόταση χρηματοδότησης της έρευνας θα υποβάλει η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ η συμβολή του Δήμου Θεσσαλονίκης θα περιλαμβάνει την ανάθεση σε εξειδικευμένους κοινωνικούς επιστήμονες της έρευνας πεδίου (κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά δυνητικά ωφελούμενων κλπ) που θα απαιτηθεί, καθώς και τη συμμετοχή σε ομάδες εργασίας, οι οποίες θα ασχοληθούν με το σχεδιασμό των δράσεων που θα υλοποιηθούν στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

Ο προϋπολογισμός του έργου για το Δήμο Θεσσαλονίκης ανέρχεται σε 15.000 ευρώ και θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.