Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να εκδοθούν οι τεχνικές προδιαγραφές για τη μετατροπή οχημάτων με κινητήρες diesel, προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιούν και φυσικό αέριο (CNG).


Σε φάση προετοιμασίας και έκδοσης μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα είναι και η υπουργική απόφαση για τις συσκευές φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, που θα εγκαθίστανται σε πρατήρια καυσίμων, σε συνεργεία οχημάτων, σε ΚΤΕΟ και σε πάρκινγκ.

Αυτό επισήμανε από το βήμα της ανοιχτής ημερίδας της "Σαμαράς & Συνεργάτες" για τις Εναλλακτικές Μορφές Ενέργειας στην Αυτοκίνηση και στις Μεταφορές, ο κ. Πάνος Κουκουλομάτης, ειδικός σύμβουλος του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου.

Ο κ. Κουκουλομάτης σημείωσε ότι αντιμετωπίστηκαν δύσκολα προβλήματα στην πορεία δημιουργίας θεσμικού πλαισίου σε μία αγορά που δεν υπήρχε, αλλά πλέον με τις νομοθετικές παρεμβάσεις, που έγιναν, τα πρατήρια υγρών καυσίμων είναι πρατήρια παροχής καυσίμων και ενέργειας. Παράλληλα, έχουν εκδοθεί οι τεχνικές προδιαγραφές για μετατροπή βενζινοκινήτων οχημάτων, προκειμένου να κάνουν χρήση και φυσικού αερίου (CNG), ενώ τα πρατήρια θα μπορούν να διανέμουν φυσικό αέριο και σε απομακρυσμένες περιοχές.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της "Σαμαράς & Συνεργάτες", κ. Δημήτρης Σαμαράς τόνισε πως με τη χρήση του φυσικού αερίου στις μεταφορές «θα μειωθεί η επιβάρυνση του περιβάλλοντος, η εξάρτηση από το πετρέλαιο, το κόστος των μετακινήσεων & μεταφορών και το κόστος των προϊόντων και υπηρεσιών. Ακόμη, θα δουλέψουν οι κατασκευαστές, οι προμηθευτές εξοπλισμού, θα κάνουν μετατροπές τα συνεργεία, θα πουλήσουν αυτοκίνητα οι αντιπροσωπείες, θα έχουν μεγαλύτερο τζίρο τα πρατήρια και θα συρρικνωθεί το κόστος μεταφορών για τις ελληνικές επιχειρήσεις και μετακινήσεων για τα νοικοκυριά".

Ακόμη, και το κόστος κατασκευής των πρατηρίων με φυσικό αέριο σταδιακά θα μειωθεί, ενώ θα δημιουργηθούν σημαντικές προοπτικές σε τομείς, όπως η διανομή από τα πρατήρια φυσικού αερίου με κατάλληλα βυτιοφόρα σε περιοχές, που δεν καλύπτονται από το δίκτυο της ΔΕΠΑ και τις κατά τόπους ΕΠΑ.

Ωστόσο ο κ. Σαμαράς τόνισε επιπλέον πως "έχουμε μείνει πολύ πίσω στη δημιουργία σημείων φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην Ελλάδα, καθώς ο στόχος μέχρι το 2020 είναι να έχουν φτάσει τις 13.000 σημεία, ενώ το 2011 υπήρχαν μόλις 3".

Να σημειωθεί πως τα εναλλακτικά καύσιμα είναι το υγραέριο (LPG), το συμπιεσμένο (CNG) και το υγροποιημένο (LNG) φυσικό αέριο, το υδρογόνο, ο ηλεκτρισμός, τα αλκοολούχα καύσιμα και το βιοντίζελ.

Η αεριοκίνηση (φυσικό αέριο CNG και υγραέριο LPG), η ηλεκτροκίνηση και η υδρογονοκίνηση αποτελούν πλέον πραγματικότητα και στη χώρα μας, ενώ τόσο σε επίπεδο τεχνολογίας, όσο και σε επίπεδο νομοθεσίας προκύπτουν συνεχώς νέα δεδομένα, που έχουν αλλάξει άρδην το τοπίο.