Επικίνδυνα απόβλητα θα θάβονται στο «Χώρο Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων» (Χ.Δ.Β.Α.) στο Ορυχείο Καρδιάς της Πτολεμαΐδας. 


Αυτό υποστηρίζει, για την κατασκευή τριών νέων κυψελών απόρριψης στο σημείο, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, ο οποίος κατέθεσε για το θέμα, ερώτηση στη Βουλή.

Όπως υπογραμμίζει, επί της ουσίας πρόκειται για την κατασκευή ενός νέου χώρου διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων, βιομηχανικών και άλλων, καθώς ο υφιστάμενος χώρος που αναφέρεται στην απόφαση έχει αποκατασταθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαχείρισης των προϊόντων αμιαντοτσιμέντου της ΔΕΗ ΑΕ. Προβλέπεται η μεταφορά και ταφή ευρείας κλίμακας επικίνδυνων αποβλήτων από βιομηχανικές, ενεργειακές και στρατιωτικές εγκαταστά¬σεις, και από μονάδες καύσης αποβλήτων από όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, με εξαίρεση την περιφέρεια Πελοποννήσου.
Επισημαίνει, ακόμη, ότι εκτός από μία μονάδα αλουμινίου, καμία άλλη βιομηχανία δε διαθέτει χώρους ταφής επικίνδυνων αποβλήτων όπως έπρεπε, υπό τις οδηγίες και τον έλεγχο του ΥΠΕΚΑ και με ευθύνη και δαπάνες όσων παράγουν επικίνδυνα απόβλητα.

Ο κ. Κωνσταντινίδης υπογραμμίζει ότι το συγκεκριμένο σημείο έχει υποστεί βαριά επιβάρυνση όπως και η ευρύτερη περιοχή της Πτολεμαΐδας, η οποία «έχει υπερβεί τα όριά της από τη διαχρονική δραστηριότητα της ΔΕΗ ΑΕ». Υποστηρίζει, ακόμη, ότι με την κατασκευή τριών νέων κυψελών εντός υφισταμένου Χώρου Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων σε λιγνιτωρυχείο της ΔΕΗ ΑΕ, «καταστρατηγούνται και παραβιάζονται σωρεία διατάξεων της νομοθεσίας για την περιβαλλοντική αδειοδότηση».

Για την Κοινή Υπουργική Απόφαση που ελήφθη για την κατασκευή των κυψελών, ισχυρίζεται ότι διαθέτει «έντεχνα ασαφή διατύπωση» κι ότι με αυτήν «θα διατεθούν επικίνδυνα απόβλητα εντελώς διαφορετικά και σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από αυτά που περιλαμβάνονται στην αρχική Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του 2004 (αφορούσε στη διάθεση υλικών αμιάντου) και στην μετέπειτα ανανέωσή της».

Ο κ. Κωνσταντινίδης ρωτά τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να αποσυρθεί άμεσα η απόφαση της γ. γ. Περιβάλλοντος και ζητά να εκπονηθεί εθνικό σχέδιο διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων που θα ενσωματώνει, μεταξύ άλλων, τις σύγχρονες επιστημονικές απαιτήσεις για τη χωροθέτηση και λειτουργία των ΧΥΤΕΑ.