"Έφυγε" ο εμβληματικός εικαστικός και λογοτέχνης της Θεσσαλονίκης Κώστας Λαχάς. Εχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο και κηδεύτηκε χθες σε στενότατο οικογενειακό κύκλο. 


Γεννημένος το 1936 στο Κάτω Θεοδωράκι του νομού Κιλκίς από γονείς πρόσφυγες από τον Πόντο, ο Κώστας Λαχανίδης (το Λαχάς ήταν καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο), ζούσε από το 1960 μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. 

Τον Νοέμβριο του 1962 οργάνωσε την πρώτη του ατομική έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και δυο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε συλλογή πεζογραφημάτων, με τον τίτλο «Πεδίον οσφρήσεως». Ακολούθησαν το 1986 το πεζογράφημα «Μετοίκασμα , μεταίσθημα» και το 1994 τα πεζά «Ασκήσεις επί αμμοδόχου» για τα οποία τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος, ενώ το 1998 κυκλοφόρησε από τον ραδιοφωνικό σταθμό «9.58» της ΕΡΤ-3 το αυτοβιογραφικό κείμενο «Πλούς ονείρου - Από τον Εχέδωρο στο Θερμαϊκό».

Σπούδασε οικονομικά στο ΑΠΘ, θέατρο (στο Θέατρο Τέχνη του Κάρολου Κουν - ερμήνευσε μάλιστα ρόλους στο θέατρο αλλά και σε ταινίες του πρόωρα χαμένου ποιητικού κινηματογραφιστή της Θεσσαλονίκης, Τάκη Κανελλόπουλου).

Εργάστηκε, διαδοχικά, στη γραμματεία του Κ.Θ.Β.Ε., στη γραμματεία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, καθώς επίσης ως ιατρικός επισκέπτης φαρμακευτικής εταιρείας (την περίοδο της Χούντας) και ως καλλιτεχνικός συντάκτης στις εφημερίδες «Μακεδονική Ώρα» και «Θεσσαλονίκη». Από το 1972 ίδρυσε και διεύθυνε έως το 1986 τη γκαλερί «Κοχλίας», την πρώτη επαγγελματικά οργανωμένη αίθουσα τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Από το 1987 έως το 1995 ήταν διευθυντής του Βελλίδειου Πολιτιστικού Κέντρου. Κείμενά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.

Η τελευταία του «δημόσια» λογοτεχνική κατάθεση ήταν προ 20ετίας, όταν έγραψε τους στίχους για τρία τραγούδια στο δίσκο «Στου αιώνα την παράγκα», τον οποίο μελοποίησε ο Θάνος Μικρούτσικος, ενώ τα τραγούδια ερμήνευσε ο αξέχαστος Δημήτρης Μητροπάνος.



Με αφορμή το θάνατο του εικαστικού και λογοτέχνη, Κώστα Λαχά, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Παιδείας, Έλλη Χρυσίδου και η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος και το Δημοτικό Συμβούλιο, εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Θεσσαλονίκη, η “πόλη φτωχομάνα”, γέννησε πολλούς δημιουργούς που με το έργο τους, αλλά και τη ζωή τους την ανέδειξαν σε πόλη των γραμμάτων και των τεχνών. Η γενιά του Αναγνωστάκη, του Ζάννα, του Βενετούλια, του Φατούρου και πολλών άλλων έχασε έναν ακόμη άνθρωπό της, τον Κώστα Λαχά, που εκτός από δημιουργός υπήρξε και εραστής αυτής της πόλης. Την υπηρέτησε ασχολούμενος με τα κοινά και από τη θέση του δημοτικού συμβούλου, τη ζωγράφισε, την ερωτεύτηκε στα ποιήματά του, ενώ στήριξε και ανέδειξε πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες από τη μακρόχρονη διαδρομή της γνωστής γκαλερί “Κοχλίας”.

Η πόλη οφείλει σ’ αυτούς τους δημιουργούς το παρόν της, αλλά στηρίζει σ’ αυτούς και το μέλλον της.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του».