Τα ξημερώματα έφτασε το απαντητικό ιμέιλ της τρόικας στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Οι δανειστές ζητούν νέες διευκρινίσεις και κυρίως περαιτέρω ποσοτικοποίηση των προτεινόμενων μέτρων.


Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας στον Ant1, επιβεβαίωσε τη λήψη του e-mail από την κυβέρνηση, ωστόσο αρνήθηκε να πει οτιδήποτε για το περιεχόμενό του σημειώνοντας ότι αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης, η οποία δεν μπορεί να γίνεται δημόσια.

Η κ. Βούλτεψη υποστήριξε πως δεν γνωρίζει το περιεχόμενο του e-mail και διερωτήθηκε: «ποιος το διάβασε το e-mail αυτό και τα ξέρει όλα τόσο καλά κιόλας;». «Όταν ένα e-mail φτάνει ξημερώματα και δεν το έχει ανοίξει ούτε ο υπουργός και κάποιοι ξέρουν το περιεχόμενό του, νομίζω ότι τότε πολύ σωστά έστειλε το μήνυμα χθες ο Πρωθυπουργός και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», πρόσθεσε, αναφερόμενη στη χθεσινή αναφορά του κ. Σαμαρά ότι η χώρα δεν μπορεί να δεχθεί «παράλογες απαιτήσεις».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος εξέφρασε πάντως τη βεβαιότητα πως «η τρόικα θα κάνει τη συμφωνία γιατί η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της», ενώ τόνισε πως το ζήτημα είναι «να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να φτιάξουμε τη συμφωνία εξόδου από το μνημόνιο».

Κατηγόρησε τέλος την  αντιπολίτευση ότι «τορπιλίζει» τη διαπραγμάτευση. 

Τι λέει το υπουργείο Οικονομικών

«Συνήθη πρακτική» στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, χαρακτηρίζουν πηγές του υπουργείου Εργασίας την αποστολή μηνύματος του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκ μέρους της τρόικας προς το υπουργείο Οικονομικών, υποβαθμίζοντας έτσι τη σημασία του, ενώ εκφράζουν αισιοδοξία για την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν, ότι στο υπουργείο Εργασίας έλαβαν γνώση του περιεχομένου του μηνύματος αργά χθες το βράδυ.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν περισσότερες διευκρινίσεις, σε ότι αφορά την ποσοτικοποίηση των μέτρων που προτείνει το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να βοηθήσει στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του υπουργείου Οικονομικών.


Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, έχει προτείνει προς την τρόικα, συγκεκριμένα μέτρα για τον περιορισμό των δαπανών.

Εντός της κυβέρνησης είναι εμφανής ο εκνευρισμός για τον χειρισμό του όλου θέματος από την τρόικα. Τόσο για το γεγονός ότι δεν έχει επέλθει ακόμη συμφωνία, όσο και για τη διαρροή του περιεχομένου των διαπραγματεύσεων στα ελληνικά ΜΜΕ. «Ακόμη και η ώρα που έφτασε το e-mail είναι ενδεικτική των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά και των διαφωνιών στο εσωτερικό των δανειστών», παραδέχεται κυβερνητικό στέλεχος, όπως δημοσίευσε το www.naftemporiki.gr.

Τα δύο σενάρια

Το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος σημειώνει ότι πλέον υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: Το πρώτο είναι μέχρι το Σάββατο οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μία κατ' αρχήν συμφωνία με διευκρινίσεις που θα δοθούν από την Αθήνα για τα προτεινόμενα μέτρα, την οποία θα επιβεβαιώσει το Εurogroup της Δευτέρας. Το δεύτερο είναι ότι η τρόικα «κωλυσιεργεί εσκεμμένα» επειδή οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ επιδιώκουν την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος για ένα εξάμηνο.

Το πιο πιθανό, καταλήγει το ίδιο στέλεχος, είναι τη Δευτέρα στο Εurogroup η Αθήνα να πάει χωρίς «καθαρή» λύση. Σε αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση θα προτείνει τη λύση της παράτασης για τεχνικούς λόγους για ένα μήνα.

Διευκρινίσεις περιμένουν στο ΠΑΣΟΚ

Το περιεχόμενο του απαντητικού ηλεκτρονικού μηνύματος των εκπροσώπων της τρόικας αναμένουν στο ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να πάρουν θεση σε όσα λένε οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Ωστόσο, όπως έλεγαν στελέχη της Χαρ. Τρικούπη, αν η τρόικα ζητάει διευκρινίσεις θα τις δώσουμε, ίσως σε μια τηλεδιάσκεψη, η οποία μπορεί να γίνει το απόγευμα. 


Έλεγαν, επίσης, ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερό στη θέση του περί μη λήψης νέων μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα.