Με μουσική, χορό και πυροτεχνήματα σε ένα μεγάλο πάρτι στο λιμάνι, υποδέχτηκε η Θεσσαλονίκη το 2015. Μπορεί η υπόλοιπη πόλη να ήταν σκοτεινή, με ευθύνη του δήμου, όμως, οι οργανωτές της Θεσσαλονίκης - Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας μοίρασαν λίγη λάμψη.
Οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης, εκτός από τους βασικούς του κέντρου, που στολίστηκαν από τον Εμπορικό Σύλλογο και άλλος φορείς, ήταν, τις πρώτες ώρες του 2015, θεοσκότεινοι. Ειδικά η εικόνα στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους, στο ύψος του αγάλματος του Ελ. Βενιζέλου, ήταν απογοητευτική.
Παρόμοια κατάσταση και στις γειτονιές της πόλης: Πλήρες... σκότος (με εξαίρεση τους λαμπτήρες φωτισμού) σε Σαράντα Εκκλησιές, Τούμπα, Χαριλάου, Τριανδρία, Ξηροκρήνη, αλλά και στους παράδρομους του κέντρου, εκεί που οι καταστηματάρχες δεν είχαν να φωτίσουν ο καθένας το κομμάτι του πεζοδρομίου που τους αναλογεί...
Αντίθετα, στο λιμάνι, υπήρχε λάμψη:
Τέσσερα δημοφιλή γκρουπ, οι Imam Baildi, οι Εκμέκ, οι Bordo και οι Paranaue και μαζί τους η Ελένη Τσαλιγοπούλου ανέβηκαν στη σκηνή στην Αποθήκη Γ, στο Λιμάνι, κρατώντας το κέφι του κοινού μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Η παγωνιά –με τη θερμοκρασία να πέφτει κάτω από το μηδέν γύρω στα μεσάνυχτα- δεν πτόησε περίπου 2.000 Θεσσαλονικείς, που έσπευσαν στην Αποθήκη με τη ζεστή ατμόσφαιρα.
Η πρόεδρος της ΚΕΔΗΘ, Μαρία Πασχαλίδου, έδωσε μια υπόσχεση: «Συνεχίζουμε δυνατά, δυναμικά και ανατρεπτικά και το 2015», παρά το ότι η διοργάνωση έφθασε στο τέλος της, κάτι που όλοι περιμένουν.
Στην εκπνοή του 2014 ο ουρανός πάνω από το λιμάνι φωτίστηκε από εντυπωσιακά πυροτεχνήματα. Το ρυθμό κρατούσαν οι Paranaeue. Το 2015 άνοιξε με τους Imam Baildi που ερμήνευσαν κομμάτια από το άλμπουμ τους «ΙΙΙ» -η εκδήλωση ήταν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για προμόσιον. Τους συνόδευσε η Ελένη Τσαλιγοπούλου με δημοφιλή τραγούδια της, καθώς και άλλες επιτυχίες της ελληνικής δισκογραφίας.
Η αλήθεια είναι πως, σε περιβάλλον κρίσης, η Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 επιχείρησε να αναδείξει τα ζητήματα και τις προτεραιότητες που απασχολούν τους νέους. Η διοργάνωση στήθηκε με ελάχιστους συνεργάτες και με χαμηλό προϋπολογισμό. Στηρίχθηκαν πάνω από 240 εκδηλώσεις, αφιερωμένες όλες στη νεολαία -κυρίως συνεδριακού τύπου, χωρίς μεγάλα καλλιτεχνικά γεγονότα, όπως, για παράδειγμα, είχε γίνει όταν η Θεσσαλονίκη γινόταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, με τις συναυλίες των Σαββόπουλου, Μπομπ Γκέλντοφ και αποκορύφωμα αυτήν των U2, που μόνη της έφερε στη Θεσσαλονίκη 250.000 νέους από το εξωτερικό και άλλους τόσους από την Ελλάδα...
Στη διοργάνωση συνεργάστηκαν 70 εθελοντικές οργανώσεις της πόλης, επιτεύχθηκε η στήριξη 2.500 εγγεγραμμένων εθελοντών και για τις ανάγκες της φιλοξενήθηκαν στη Θεσσαλονίκη περίπου 3.000 νέοι από όλη την Ευρώπη. Για τα δεδομένα της κρίσης, η διοργάνωση τα πήγε αρκετά καλά.
Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.