«Τη Δευτέρα τα πράγματα θα σοβαρέψουν», είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης της Frankfurter Allgemeine Zeitung σχετικά με τις αποφάσεις του Eurogroup.

Σημειώνεται ότι Ελλάδα και Eurogroup κατέληξαν σε μια συμφωνία στην οποία θα μπορούσαν να είχαν καταλήξει ήδη πριν από δέκα μέρες, ενώ το πρώτο τεστ θα γίνει τη Δευτέρα, με την παρουσίαση των ελληνικών προτάσεων.


Μία πρώτη αποτίμηση και συζήτηση των αποτελεσμάτων του Eurogroup θα κάνει το κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο συγκαλείται αυτήν την ώρα. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αναμένεται να ενημερώσει για τα όσα συνέβησαν στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους στις Βρυξέλλες.


Χθες κρατήσαμε τη χώρα αξιοπρεπή και όρθια, αποτρέψαμε τα σχέδια των τυφλών συντηρητικών δυνάμεων να προκαλέσουν ασφυξία στη χώρα στις 28 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτικό διάγγελμά του αναφερόμενος στα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup, το οποίο έδωσε τετράμηνη παράταση στην Αθήνα. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως κερδίσαμε μια μάχη, όχι τον πόλεμο και πως η δύσκολη διαπραγμάτευση είναι μπροστά μας.


 

«Είναι η ώρα για συγκρούσεις με παθογένειες δεκαετιών. Είναι η ώρα για συγκρούσεις με συμφέροντα και συντεχνίες που κρατούν δέσμια τη χώρα» αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας, σχετικά με τις δηλώσεις Τσίπρα.


 

«Οι εύκολοι μονόλογοι και ο επικοινωνιακός μήνας του μέλιτος τελείωσαν. Ήρθε η ώρα της αλήθειας, στη Βουλή, ενώπιον των βουλευτών του» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.


Επικριτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων στο Eurogroup της Παρασκευής. Η κυβέρνηση παραμένει στο Μνημόνιο και ετοιμάζει το Μνημόνιο 3, σχολίασε.


«Ήταν μια πολύ σημαντική μέρα χθες για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Έδειξε ότι η Ευρώπη έχει την πολιτική βούληση να δίνει λύσεις» δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη, σχολιάζοντας τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο χθεσινό Eurogroup, ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης.


Με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών να βρίσκονται στην κρισιμότερη ώς τώρα καμπή, ο Π. Λαφαζάνης δηλώνει στα «Νέα Σαββατοκύριακο» πως βασικός στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι ο τερματισμός των Μνημονίων και της κηδεμονίας από την τρόικα. Δεν είναι στις επιλογές μας οι κεντροαριστεροδεξιές σούπες, σημειώνει.


Επιφυλακτική εμφανίζεται η Ένωση Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) για την χθεσινοβραδινή συμφωνία στο πλαίσιο του Eurogroup. Αντιθέτως, την συμφωνία χαιρετίζουν οι Πράσινοι, ενώ η Αριστερά εκφράζει την ικανοποίησή της διότι «άλλες χώρες της Ευρωζώνης φρέναραν το Βερολίνο». Ικανοποίηση στην Κύπρο.


Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε «καλό συμβιβασμό» τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες για την επέκταση της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας για τέσσερις μήνες, αποφεύγοντας τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.


 

«Δεν λύθηκαν οριστικά τα προβλήματά μας, ούτε απομακρύνθηκε η αβεβαιότητα του ελληνικού ζητήματος και βεβαίως δεν αποφύγαμε μια νέα δοκιμασία σε λίγους μήνες, όταν θα πρέπει να οριστικοποιηθεί ένα νέο συμβόλαιο» δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης σχετικά με την απόφαση του Eurogroup, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός κατάφερε τον επιθυμητό για τη χώρα συμβιβασμό και ότι η πραγματική οικονομία κέρδισε προσωρινή ανακούφιση.


«Εκρηκτική» άνοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών την προσεχή Τρίτη προαναγγέλλουν τα μεγάλα κέρδη που κατέγραψαν χθες, Παρασκευή, στην Wall Street τα παράγωγα των ελληνικών μετοχών και δεικτών.


Δεν εγκρίθηκε από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Single Supervisory Mechanism - SSM) η τοποθέτηση του Γιώργου Μιχελή στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου (CEO) της Εθνικής Τράπεζας. Τη σχετική πληροφορία επιβεβαίωσαν τόσο τραπεζικοί κύκλοι όσο και κυβερνητικοί.


Η νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο είναι και η τελευταία ευνοϊκή ευκαιρία που δίνεται στους οφειλέτες, διαμήνυσε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη. Εκτίμησε πως η κυβέρνηση θα μπορέσει να εφαρμόσει τη ρύθμιση, παρά τη συμφωνία του Eurogroup να μη λαμβάνονται μέτρα που επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους, καθώς -όπως είπε- θα αποφέρει δημοσιονομικό όφελος για το Δημόσιο.


Μικρής έντασης επεισόδιο σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Αμυδαλέζα μεταξύ ομάδας διαδηλωτών και ΜΑΤ. Οι συγκεντρωμένοι, οι οποίοι διαδήλωναν εναντίον του στρατοπέδου κράτησης μεταναστών, εισήλθαν στις εγκαταστάσεις από την πύλη των σχολών της ΕΛ.ΑΣ, και επιχείρησαν να πλησιάσουν στον χώρο με τα κοντέινερ.


Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε το Σάββατο με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό, όπως ανακοίνωσε η Αγία Έδρα χωρίς να δώσει καμία άλλη διευκρίνιση για την επίσκεψη αυτή.


Οργανώσεις προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων ζητούν το μποϊκοτάζ της τελετής απονομής των βραβείων Όσκαρ, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή στο Λος Άντζελες, ζητώντας να υπάρχει μεγαλύτερη εκπροσώπηση των μειονοτικών ομάδων στις επιλογές της Ακαδημίας Κινηματογράφου.