Το πράσινο φως στο ελληνικό αίτημα για τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, που διήρκεσε μόλις μία ώρα. «Η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup τελείωσε και το ελληνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων εγκρίθηκε» δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.


Οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις θα αποτελέσουν το σημείο εκκίνησης για μια συμφωνία τετράμηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης, δήλωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


 

Την εκτίμηση ότι η λίστα της ελληνικής κυβέρνησης καλύπτει το εύρος των θεμάτων που πρέπει να περιέχονται στην νέα ατζέντα της κυβέρνησης, αλλά δεν παρέχει ξεκάθαρες διασφαλίσεις σε μια σειρά από σημαντικούς τομείς του Μνημονίου, διατυπώνει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε επιστολή που έστειλε σήμερα στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για το θέμα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων.


Εποικοδομητική συζήτηση με επίκεντρο τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, που έστειλε η κυβέρνηση στους θεσμικούς εταίρους, έγινε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή. Στη συζήτηση εκφράσθηκαν ενστάσεις, ο Π.Λαφαζάνης εξέφρασε αντιρρήσεις, ενώ τέθηκαν πολλές διευκρινιστικές ερωτήσεις.


Το να τροφοδοτούμε τη σύγκρουση ανάμεσα σε Ελλάδα και Γερμανία είναι λάθος, τονίζει σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera ο ευρωβουλευτής Μανώλης Γλέζος. Ο κ. Γλέζος τονίζει ότι υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης ακραίων δυνάμεων «και θα εκραγεί εάν η κυβέρνηση αποδειχθεί μη ικανή να κρατήσει τον λόγο της».

 


Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για το email Βαρουφάκη και τη συμφωνία με τους εταίρους εξαπολύει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι το email Βαρουφάκη υιοθετεί νέο μνημόνιο με δυσμενέστερες εκδοχές σε κάποια σημεία.


Αισθητή υποχώρηση διαπιστώνει το ΠΑΣΟΚ στο e-mail Βαρουφάκη σε σχέση με τις «κόκκινες» γραμμές που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του. Παράλληλα, καλεί όσους «λιθοβολούσαν» το e-mail Χαρδούβελη «να αντιληφθούν ότι αυτό αφορούσε την έξοδο από το μνημόνιο, ενώ το mail Βαρουφάκη αφορά την παραμονή στο τρέχον μνημόνιο και αργότερα θα προστεθούν οι όροι υπαγωγής στο μνημόνιο 3».


Τη λήξη στις 30 Ιουνίου 2015 της περιόδου διαθεσιμότητας της δανειακής διευκόλυνσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) προς την Ελληνική Δημοκρατία και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προβλέπει η τρίτη τροποποίηση (η πρώτη ήταν στις 12 Δεκεμβρίου 2012 και η δεύτερη στις 19 Δεκεμβρίου 2014) της κύριας σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, του EFSF, του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος.


Αμεσα απαντήσεις ζητά το Βερολίνο από την Αθήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου που υποστηρίζει ότι η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση παρείχε σε σύρους πρόσφυγες επίσημα έγγραφα παραμονής και ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία μπορούσαν στη συνέχεια να ζητήσουν άσυλο στη Γερμανία.


Ανοίγει και επίσημα το κεφάλαιο «εκλογική ήττα» της ΝΔ και η επόμενη μέρα στην κεντροδεξιά με τον ορισμό το μεσημέρι της Τρίτης από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά της ημερομηνίας συνεδρίασης των κομματικών οργάνων.


Έχουν ξεκινήσει οι προσπάθειες για λήψη μέτρων που θα βελτιώνουν το σωφρονιστικό σύστημα και θα αποτρέπουν τη δημιουργία επικίνδυνων συνθηκών στο πλαίσιό του, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης. Το υπουργείο Δικαιοσύνης επισπεύδει τη συνάντηση με εκπροσώπους των σωφρονιστικών υπαλλήλων, μετά τη δολοφονία του αρχιφύλακα των φυλακών Δομοκού.


Με ανοιχτή διαδικασία το Ποτάμι θα αναζητήσει δημοσίους υπαλλήλους για την στελέχωση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Το Ποτάμι απηύθυνε πρόσκληση προς όσους ενδιαφέρονται.