Ως την αρχή μιας νέας διαδικασίας περιγράφουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup, ξεκαθαρίζοντας πως τόσο το θέμα της κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδος όσο και το τι θα ακολουθήσει μετά τις 30 Ιουνίου αποτελούν «αχαρτογράφητα» ζητήματα.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται πως δεν θα νομοθετήσει μονομερώς σε θέματα όπως ο ΕΝΦΙΑ και το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.


Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει στις 8 το απόγευμα της Τρίτης, υπό τον πΑλέξη Τσίπρα, με αντικείμενο τη νέα δανειακή σύμβαση και το e-mail Βαρουφάκη. Νωρίτερα, συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια του οποίου διατυπώθηκαν επιφυλάξεις.


Η κυβέρνηση θα τηρήσει τη δέσμευσή της και δεν θα προχωρήσει σε μειώσεις κύριων ή επικουρικών συντάξεων, διαβεβαιώνουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, αναφερόμενοι στις προτάσεις μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup και στις οποίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, προβλέψεις για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Ποιες άλλες διευκρινίσεις δίνονται από το υπουργείο Εργασίας.


 

Συγκέντρωση ενάντια στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους διοργανώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα, στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής στο Σύνταγμα. Θα μιλήσει ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας.


Η ελληνική επικαιρότητα και η κρίση χρέους της Ελλάδας δεν θα μπορούσε να λείπει από το νέο τεύχος του Charlie Hebdo, το οποίο θα κυκλοφορήσει σε 2,5 εκατομμύρια αντίτυπα. Στον ελληνικό φάκελο, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, περιλαμβάνεται και μία συνέντευξη του  υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.


 

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εξέφρασε «συγκρατημένη αισιοδοξία» ως προς πιθανή επίλυση της «διένεξης» με την Ελλάδα, μετά την αποστολή των ελληνικών προτάσεων επί προγράμματος μεταρρυθμίσεων στους ευρωπαίους εταίρους της Αθήνας.


Την εκτίμηση ότι η λίστα της ελληνικής κυβέρνησης καλύπτει το εύρος των θεμάτων που πρέπει να περιέχονται στην νέα ατζέντα της κυβέρνησης, αλλά δεν παρέχει ξεκάθαρες διασφαλίσεις σε μια σειρά από σημαντικούς τομείς του Μνημονίου, διατυπώνει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε επιστολή που έστειλε σήμερα στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για το θέμα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων.


Θετική είναι η πρώτη αποτίμηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα της λίστας μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η Ελλάδα στους εταίρους και δανειστές της. «Η αρχική μας εντύπωση είναι ότι το κείμενο καλύπτει ευρεία κλίμακα μεταρρυθμίσεων και υπό αυτή την έννοια, είναι επαρκώς αναλυτικό για να αποτελέσει έγκυρη αφετηρία για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης» αναφέρει o Μ.Ντράγκι στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Γ.Ντάισελμπλουμ.


Βασικό στοιχείο για την επιτυχία μιας επιχείρησης είναι η καινοτομία, όμως παράλληλα θα πρέπει να συνδέεται άμεσα με ορθολογικές εκτιμήσεις και βαθιά γνώση της αγοράς, υποστηρίζει ο κ. Jimmy Αθανασόπουλος, Διευθυντής του Βραβείου Ελληνικής Επιχειρηματικότητας που χρηματοδοτείται από τον επενδυτικό όμιλο Libra.

 


Η ρητορική μίσους ενάντια στους μετανάστες έχει «λάβει ανησυχητικές διαστάσεις» στην Ελλάδα και οι αρχές πρέπει να αγωνιστούν πιο σκληρά κατά του φαινομένου αυτού, κατά των ομοφοβικών διακρίσεων, καθώς και αυτών κατά των Ρομά αναφέρει έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας, δήλωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.


 

Αιφνιδιαστική εμπλοκή σημειώθηκε στη συζήτηση για την άρση ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, με αφορμή την απορριπτική απόφαση του εισαγγελέως σχετικά με την χορήγηση άδειας στους χρυσαυγίτες βουλευτές να παραστούν. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε ότι «η σύνθεση της Βουλής δεν μπορεί να επηρεάζεται από άλλες λειτουργίες του πολιτεύματος» προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.


Η μείζονα σύνθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ομόφωνα και αμετάκλητα «άναψε το πράσινο φως» για να προχωρήσει η διαδικασία του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του Ελληνικού με πλειοδότη την εταιρεία «Hellinikon Global Ι S.A.» και εγγυητή αυτής τη Lamda Development.


 

Σχεδόν το ένα τρίτο των Γερμανών θεωρεί ότι ο καπιταλισμός αποτελεί την αιτία της φτώχειας και της πείνας και η πλειονότητά τους θεωρεί ότι η αληθινή δημοκρατία δεν είναι δυνατή υπό αυτό το οικονομικό σύστημα, σύμφωνα με έρευνα την οποία διεξήγαγε το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Emnid για λογαριασμό του Freie Universitat του Βερολίνου.


Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι κατήγγειλε σήμερα, Τρίτη, «τη δημαγωγία» που θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και το κράτος πρόνοιας, καταγγέλλοντας -με το βλέμμα στους Podemos- όσους δίνουν «κενές υποσχέσεις».


Ράλι ανόδου κατέγραψαν την Τρίτη οι τιμές των μετοχών, εν μέσω σημαντικής βελτίωσης του κλίματος και στην αγορά ομολόγων, στον απόηχο της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών την Παρασκευή, αλλά και της έγκρισης της λίστας των μεταρρυθμίσεων και της τετράμηνης παράτασης του προγράμματος από το Eurogroup. O Γενικός Δείκτης Τιμών σκαρφαλώνοντας σε νέα υψηλά έτους, έκλεισε στις 937,96 μονάδες με κέρδη 9,81%.