Την πρόταση για την εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου, στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατέθεσε, πριν από λίγο,στην ομιλία του, στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, 
Ο πρωθυπουργός τόνισε, ακόμη, ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει λύση. Ανακοίνωσε, ακόμη, ότι αμέσως μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία και της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Έδωσε, ακόμη, λεπτομέρειες, για το τι έγινε στο Γιούρογκρουπ και πώς φθάσαμε στη διαφωνία.

Διαβάστε τα κύρια σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα:

Αυτό που άλλαξε ριζικά στο συναίσθημα του Έλληνα πολίτη είναι ότι δεν αισθάνεται πλέον τον εξευτελισμό. Δεν μπορούν κάποιοι να συμπεριφέρονται στην Ελλάδα σα να είναι χώρα αποικία και στους Έλληνες σα να είναι οι παρίες της Ευρώπης.

Θα τα καταφέρουμε. Θα βγούμε από αυτήν την παγίδα που μπήκαμε μέσα από τις καταστροφικές επιλογές του μνημονίου.

Ο Σόιμπλε και η ψυχραιμία

Χθες, ο κ. Σόιμπλε έχασε την ψυχραιμία του, γιατί εκφράστηκε υποτιμητικά απέναντι στον ελληνικό λαό.Θέλω με καλή διάθεση να του επισημάνω ότι είναι καλύτερα να λυπάται τους λαούς που περπατάνε με το κεφάλι σκυφτό. Να μη λυπάται τους λαούς που σηκώνουν το κεφάλι περήφανα. Αυτούς τους λαούς να τους σέβεται, να τους εκτιμά και να τους θαυμάζει.

Όλες αυτές οι ανάσες που μας δίνουν οι συμπολίτες μας έχουν χαράξει οριστικά και αμετάκλητα τις κόκκινες γραμμές μας.  Δε δίνουμε έναν αγώνα μόνον στο όνομα του ελληνικού λαού, αλλά στο όνομα όλων των λαών της Ευρώπης.

Έχουμε καθαρή και μοναδική εντολή τη σωτηρία του τόπου και του ελληνικού λαού.

Δε βιαζόμαστε και δε συμβιβαζόμαστε. Εργαζο΄μαστε, όμως, σκληρά για μια έντιμη συμφωνία. Χωρίς τη λιτότητα, χωρίς το μνημόνιο που κατέστρεψε την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, χωρίς την τοξική παρουσία της τρόικας. Ο,τιδήποτε άλλο είναι παράδοση. Είναι αποχώρηση από την Ευρώπη του Διαφωτισμού και προσχώρηση στην Ευρώπη των τελεσιγράφων.

Διαβεβαιώνουμε κάθε ενδιαφερόμενο ότι η δική μας κυβέρνηση δε θα δεχτεί τέτοιου είδους παραχωρήσεις. Για άλλη μια φορά διαβεβαιώνουμε ότι, σε σχέση με την παράδοση που έχει γίνει στον τόπο μας, οι κυβερνήσεις όταν εκλέγονται να πράττουν διαφορετικά από όσα υπόσχονταν προεκλογικά, εμείς σοβαρά σκεφτόμαστε να... πρωτοτυπήσουμε στον τομέα αυτό. Να μην τηρήσουμε την παράδοση.

Ποια νομοσχέδια έρχονται πρώτα

Την Πέμπτη το πρωί κατατίθεται, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία των πολιτών και θα απαγορεύει την πώληση σε άλλους των δανείων.

Ξεκινάμε άμεσα τις ρυθμίσεις των 100 δόσεων για τα χρέη στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία χωρίς αστερίσκους και περιττά μικρά γράμματα. Ρυθμίσεις που θα ανακουφίσουν τους εργαζομενους.

Αυτές οι ρυθμίσεις φαντάζομαι θα ψηφιστούν με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, για να πάρουν όλοι τις ευθύνες που τους αντιστοιχούν. Να φανεί ποιος ψάχνει για προσχήματα προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των κερδοσκόπων.

Στο επόμενο διάστημα σκοπεύουμε να ψηφίσουμε το δεύτερο ν/σ που θα βάζει τέλος στον εργασιακό Μεσαίωνα.

Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής μας.

Σύντομα θα έρθουν στη Βουλή τα σ/ν που θα αφορούν την ανθρωπιστική κρίση.

Τις σχέσεις ενότητας αυτής της κυβέρνησης με το λαό δε θα τις διαταράξουμε. Λέγοντας κάθε στιγμή την πλήρη αλήθεια για το τι ακριβώς συμβαίνει στη χώρα και την Ευρώπη.

Θέλουμε λύση, όχι ρήξη

Όλοι μαζί σηκώνουμε την Ελλάδα στα χέρια μας. Γιατί όχι μόνον η κυβέρνηση, αλλά και οι πολίτες, όλοι μας, με τη συλλογική στάση μας, συμμετέχουμε ενεργά στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Αυτή είναι η συλλογική υπευθυνότητα ενός ολόκληρου λαού και της κυβέρνησης.

Με τον γερμανικό λαό δε μας χωρίζει τίποτα.

Δε μας εκφράζει το προκλητικό πολιτικό μήνυμα που εξέπεμψε μια ατυχής γελοιογραφία, την προηγούμενη βδομάδα. Ήταν μια ατυχέστατη στιγμή που δεν εκφράζει την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό.

Θέλουμε λύση, όχι ρήξη. Αυτοσκοπός μας είναι η βιώσιμη λύση.

Τι έγινε με τα δύο κείμενα

Κινούμενοι στο όριο των κόκκινων γραμμών μας αποδεχτήκαμε το χθεσινό κοινό ανακοινωθέν, για να συμβάλουμε στην κοινή λύση. Το σχέδιο έκανε λόγο για επέκταση, όχι του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο απέτυχε, η οποία θα οδηγούσε σε τετράμηνη ενδιάμεση συμφωνία. ΠΡοέβλεπε επίσης χρηατοδότηση δράσεων για την κρίση και τεχνικής βοήθειας. Δεκαπέντε λεπτά πριν την έναρξη του Γιούρογκρουπ ο κ. Ντάισελμπλουμ αντικατέστησε το κε΄μενο με νέο, που δε είχαμε υπόψη μας. Αυτή η κίνηση είχε σκοπό να μας εξωθήσει από τη συμφωνία. Το κείμενο αυτό εξειδίκευε και τα μέτρα που θα έπρεπε να πάει η κυβέρνησή μας.

Μας ζητούσαν, εκτός από την αξιολόγηση που δεν κατάφερε η προηγούμενη κυβέρνηση να ολοκληρώσει, επειδή θα συναντούσε την κοινωνική δυσφορία, (...) να προχωρήσουμε και μέτρα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, να αποδεχτούμε δυσβάσταχτα πλεονάσματα.

Συγκεκριμένοι κύκλοι στην Ευρωζώνη θέλουν να υπονομεύσουν την Ελλάδα, παίζοντας με το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης.

Αυτό το κλίμα, που κάποιοι τεχνητά θέλουν να δημιουργήσουν, της δήθεν ομοφωνίας των 18, σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχεί στο πραγματικό κλίμα,όπως αποτυπώνεται στις δηλώσεις και στις κατεγραμμένες τοποθετήσεις.

Η διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας είναι βαθύτατα πολιτική, με γεωπολιτικές προεκτάσεις. Και γι αυτόν τον λόγο δεν παίζεται με τελεσίγραφα.

Είμαστε δυο φορές αισιόδοξοι ότι λύση μπορεί να υπάρξει -και θέλουμε να υπάρξει, αρκεί να θελήσουν όλοι. Σ αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε.

Και για πρόεδρος, Προκόπης Παυλόπουλος

Ζούμε σήμερα τη γέννεση μιας νέας εποχής. Όπως κάθε γέννα έχει τις δυσκολίες της. Γι αυτό έχει σημασία η ενότητα του λαού μας -και σε επίπεδο πολιτειακό. Η επιλογή του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ανεξάρτητη από τη συγκυρία και τις πολιτικές ανάγκες.

Άκουσα με ενδιαφέρον την πράγματι εύλογη πρόταση για εκλογή Αριστερού προέδρου της Δημοκρατίας. Προφανώς όχι απο την πρώτη διαδικασία.

Δεν υπήρξε ποτέ στη χώρα Αριστερός πρόεδρος. Όμως, η Αριστερά, στις πιο κρίσιμες στιγμές, δεν υπήρξε αλαζονική. Για μας το κόμμα έπαιζε καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις και οι επιθυμίες του ήταν στην υπηρεσία του λαού. Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε ΠτΔ με υψηλό αίσθημα εθνικής συνείδησης και να χαίρει ευρύτατης αποδοχής,όχι μονον την κοινωνία, αλλά και τη Βουλή.

Με αυτό το σκεπτικό, ύστερα από συνεννόηση με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ,προτείνω να ψηφίσει για ΠτΔ τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Η Ελλάδα αρχίζει να αλλάζει. Χιλιάδες Ευρωπαίοι πολίτες εμπνέονται από τη μεγάλη αλλαγή στην Ελλάδα.

Μαζί με το λαό θα προχωρήσουμε, μαζί με το λαό θα αποφασίσουμε.

Δε θα διαψεύσουμε τις προσδοξίες. Θα τα καταφέρουμε.