stratoulis31.jpg

Αν πιστέψουμε τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Στρατούλη, το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ (γνωστό ως “πρόγραμμα Θεσσαλονίκης”), θα εφαρμοστεί μέσα στην επόμενη τετραετία…

 

«Tα γεφύρια πίσω μας τα έχουμε γκρεμίσει. Δεν έχουμε δρόμο επιστροφής. Θα εφαρμόσουμε το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της θητείας μας», δήλωσε το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.

Φυσικά, όταν μιλάμε για “διάρκεια θητείας”, δεν μιλάμε για “πρόγραμμα 100 ημερών”, ή “άμεση εφαρμογή”. Είναι σαφές ότι η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει βάλει νερό στο κρασί της, δεν υποχωρεί από τις κόκκινες γραμμές της, όμως οι γραμμές αυτές αποδεικνύονται… καμπύλες κι όχι ευθείες. Αλλά στην κατάσταση που βρισκόμαστε, με την πίεση των δανειστών να αυξάνεται, είναι προτιμότερη μια κόκκινη καμπύλη, από μία κόκκινη ευθεία που μπορεί να σπάσει ανά πάσα στιγμήν.

Ο κύριος Στρατούλης επεσήμανε, επίσης, ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν τα κριτήρια για το ΕΚΑΣ, ούτε θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση που προβλεπόταν να αυξηθούν από 1η του έτους (σ.σ. αυτά έλεγε, προεκλογικά και η Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά), ενώ σημείωσε πως θα δοθεί κανονικά η 13η σύνταξη για συντάξεις κάτω των 700 ευρώ, ενώ επιπλέον θα επανέλθει η σύνταξη των 360 ευρώ για άπορους υπερήλικες (σ.σ. πράγμα που δεν τολμούσε, καν, να ψελλίσει ο πρώην πρωθυπουργός). 

Οι αλλαγές στα ασφαλιστικά ταμεία

Σχετικά με τα Ταμεία αυτοαπασχολούμενων, ο κ. Στρατούλης υπογράμμισε πως θα αποποινικοποιηθεί και θα αλλάξει το όριο οφειλών για την απονομή σύνταξης, ενώ παράλληλα θα παραταθεί το καθεστώς των 50 ενσήμων για να έχει κάποιος βιβλιάριο Υγείας. Ακόμη, είπε, θα διορθωθεί η σημερινή ρύθμιση που υποχρεώνει άνεργους να συγκεντρώσουν 100 ένσημα κατά τα τελευταία δυο χρόνια πριν λάβουν σύνταξη.

Τέλος, είπε ότι θα επαναπροσληφθούν οι 170 υπάλληλοι που απομακρύνθηκαν από τα ασφαλιστικά Ταμεία λόγω διαθεσιμότητας, προκειμένου να καλυφθούν κενά στη στελέχωση. Ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι στο ΙΚΑ έχουν απομείνει μόνο 18 ελεγκτές για την ανασφάλιστη εργασία.

Καθώς όλα αυτά αναμένεται να γίνουν κατά τη διάρκεια της θητείας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καλό θα ήταν οι εργαζόμενοι που είναι κοντά στη σύνταξη να υπολογίζουν χρόνια και χρήματα με τα ισχύοντα σήμερα…