Της ΧΑΡΑΣ ΛΕΜΟΝΗ

Η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί σκληρά και θα βάλει οριστικό τέλος στην τρόικα και τις πολιτικές της, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη – μετά την ανάληψη της εξουσίας – ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.

Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων και στο αποτέλεσμα των συναντήσεων που είχε ο ίδιος με Ευρωπαίους ηγέτες για το ελληνικό χρέος. 

Στην Ευρώπη κανείς δεν μιλάει πια για την Τρόικα. Κανείς δεν μας ζητά να εφαρμόσουμε το προηγούμενο πρόγραμμα που απέτυχε, είπε και πρόσθεσε: «Μας δεσμεύουν οι κανόνες της ΕΕ. Θα τους σεβαστούμε αν και διαφωνούμε, θα εργαστούμε να τους αλλάξουμε, θα σεβαστούμε τον κανόνα για ισοσκελισμένος προϋπολογισμούς, ωστόσο η λιτότητα δεν αποτελεί κανόνα της Ευρώπης ξεκάθαρα».

Απαιτούμε από τους εταίρους να σεβαστούν κι αυτοί τη Δημοκρατία στην Ελλάδα και την απόφαση του ελληνικού λαού για να σταματήσει η συνέχεια του λάθους για τη χώρα μας, είπε ο πρωθυπουργός και έκανε λόγο για μία κάστα που συνεχίζει να υπάρχει, εντός και εκτός Ελλάδας και «παρακαλεί να κερδίσει στη διαπραγμάτευση η σκληρή νεοφιλελεύθερη άποψη, να συνεχιστεί η βαρβαρότητα και να παραμείνει ο ελληνικός λαός το πειραματόζωο». 

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα αδύνατα δυνατά ώστε να μπει φρένο στις χωρίς αποτέλεσμα θυσίες που έκαναν οι Έλληνες, ενώ εγγυήθηκε για τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών στις τράπεζες, όπως και για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας. 

«Χρόνο δεν χρειάζεται μόνο η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό δεν προσφέρει καμία υπηρεσία στο κοινό μας μέλλον», είπε και τόνισε: «Είμαι βέβαιος ότι έχουμε όλες τις δυνατότητες να τα καταφέρουμε, ώστε να αποκαταστήσουμε τις αδικίες που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια. Θα κινηθούμε αστραπιαία με το καθεστώς της διαφθοράς, το πελατειακό κράτος, προωθώντας αλλαγές. Είναι υποκριτές κάποιοι που τις ζητάνε ενώ δεν έκαναν τίποτα τόσα χρόνια γι' αυτές».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον δικό της οδικό χάρτη για την έξοδο από την κρίση, κάνοντας λόγο για ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο στο κοινό ευρωπαϊκό σπίτι, χωρίς ιδιοκτήτες και ενοικιαστές». 

Επισήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση μέσα σε μία εβδομάδα κατάφερε να αλλάξει την ατζέντα της συζήτησης στην Ευρώπη. «Η λιτότητα δεν αποτελεί ιδρυτικό κανόνα της ΕΕ», είπε και αναφερόμενος στις συναντήσεις του με Ευρωπαίους εταίρους τόνισε ότι: «Δεν ήταν στόχος μας να δημιουργήσουμε νέα ρήγματα και ένα νέο διχασμό στην Ευρώπη. Τονίσαμε πως στόχος όλων πρέπει να είναι μία νέα συμφωνία στην Ευρώπη".