via_endooikogeneiaki_20150221_01.JPG

H σιωπή που συνήθως τυλίγει τις περιπτώσεις κυρίως της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στη λύση του προβλήματος.

 

Αυτό υπογράμμισαν εισηγητές σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 21 Φεβρουαρίουμε θέμα «Βία Κατά της Γυναίκας – Ενδοοικογενειακή Βία – Ισότητα των Δύο Φύλων», που οργάνωσε ο δήμος Θερμαϊκού, στο ξενοδοχείο XENIA HLIOS, στην Παραλία Περαίας.

mavromatis_dimarxos_thermaikou_20150221_01.JPG

Στο χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης ανακοίνωσε την υπογραφή από το δήμο Θερμαϊκού της «Χάρτας ισότητας των δύο φύλων». Πρόκειται για ένα ντοκουμέντο, που απευθύνεται στις τοπικές και περιφερειακές αρχές της Ευρώπης, οι οποίες με αυτό τον τρόπο αναλαμβάνουν δέσμευση για την προώθηση της αρχής της Ισότητας των Φύλων. Η Χάρτα εκπονήθηκε από το συμβούλιο Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στον πυρήνα της βρίσκεται η βεβαιότητα ότι η Ισότητα των Φύλων συνιστά θεμελιώδες δικαίωμα για όλους και όλες, καθώς και στοιχειώδη αξία για κάθε δημοκρατία. Στη Χάρτα επισημαίνεται ακόμη ότι προκειμένου να διασφαλιστεί αυτό το δικαίωμα, δεν φτάνει μόνο η νομική αναγνώρισή του, αλλά και η εφαρμογή του σε όλους τους τομείς της ζωής: τον πολιτικό, τον οικονομικό, τον κοινωνικό και τον πολιτιστικό.

Σύμφωνα με τους εμπνευστές της Χάρτας οι τοπικές και περιφερειακές αρχές, ως βαθμίδες διακυβέρνησης που βρίσκονται πολύ κοντά στους πολίτες, αποτελούν το καταλληλότερο πεδίο για την καταπολέμηση της διαιώνισης και της αναπαραγωγής ανισοτήτων, καθώς και για την προώθηση μίας πραγματικά ισόνομης κοινωνίας.

Στην είσοδο της αίθουσας υπήρχαν εικαστικές παρεμβάσεις σχετικά με τη σιωπή που διέπει την ενδοοικογενειακή βία(φωτογραφία στην αρχή της ανάρτησης).