Η αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού Σερρών και η ιδιαίτερα ανεβασμένη στάθμη του νερού στη λίμνη Κερκίνη, ήταν το θέμα έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε σήμερα, Τετάρτη, στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μωυσιάδης, παρουσία όλων των εμπλεκομένων φορέων και εκπροσώπων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών την περασμένη Δευτέρα πραγματοποίησε αυτοψία στις περιοχές Αχινού και Παραλημνίου για να διαπιστώσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για αύξηση της παροχής από τα θυροφράγματα της Κερκίνης σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης της λίμνης και σταθεροποίησης της στάθμης, προκειμένου να αποφευχθούν πλημμύρες σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις του νομού.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μωυσιάδης, χαρακτήρισε την κατάσταση διαχειρίσιμη, αλλά τόνισε ότι η στάθμη του νερού είναι αρκετά ψηλά. Πρόσθεσε ότι «από σήμερα ανοίγουν σταδιακά τα υδροφράγματα της λίμνης, μέχρι εκεί που αντέχουν τα αναχώματα στην περιοχή του Αχινού, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση και να αποφευχθούν οι πλημμύρες, σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων και ακραίων καιρικών φαινομένων».

Κατά τη σύσκεψη, δήμαρχοι του νομού, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά, Δημήτρης Νότας και ο δήμαρχος Αμφίπολης, Κώστας Μελίτος, ζήτησαν παρεμβάσεις στην κοίτη του Στρυμόνα, για να μην κινδυνεύουν οι δήμοι τους.

Ωστόσο, ο κ. Μωυσιάδης είπε ότι για οποιαδήποτε παρέμβαση στην κοίτη του Στρυμόνα θα πρέπει να γίνει περιβαλλοντική μελέτη. Πρόσθεσε ότι από τα χρήματα που έχουν δοθεί για τη στεγανοποίηση του ανατολικού αναχώματος της λίμνης, θα διατεθεί ένα ποσό για την εκπόνηση μελέτης για τον καθαρισμό του Στρυμόνα.

Χαρά Λεμονή