merkel_putin_oland_20150206_01.jpg

Η σύγκρουση στην Ουκρανία θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών σήμερα στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, μία μέρα μετά την έγκριση γαλλογερμανικού ειρηνευτικού σχεδίου που θα τερματίσει 10 μήνες πολέμου, από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

 

Ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε ότι υπήρξε ένα σχέδιο συμφωνίας και ότι μια τηλεδιάσκεψη θα διεξαχθεί την Κυριακή μεταξύ των προέδρων της Πούτιν, Ποροσένκο, Ολάντ και Μέρκελ, για να συζητηθεί η πρόοδος όσον αφορά το σχέδιο συμφωνίας.

Η καγκελάριος Μέρκελ αναμένεται να αρχίσει τις εργασίες της δεύτερης ημέρας της ετήσιας Διεθνούς Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο με παρέμβασή της το πρωί και, στη συνέχεια θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, του αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν και του ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένκο. Τριμερής συνάντηση μεταξύ Μέρκελ, Μπάιντεν και Ποροσένκο έχει προγραμματιστεί το μεσημέρι, ενώ θα ακολουθήσουν συνομιλίες μεταξύ του Σεργκέι Λαβρόφ και του αμερικανού ομολόγου του Τζον Κέρι.

Σύμφωνα με τη σύντομη ανακοίνωση του Πεσκόφ, οι "εποικοδομητικές και ουσιαστικές" διαπραγματεύσεις επέτρεψαν τη συμφωνία για ένα "πιθανό κοινό σχέδιο" που περιλαμβάνει τις ειρηνευτικές προτάσεις των Ολάντ και Μέρκελ, τους όρους που έθεσε το βράδυ της Πέμπτης, ο Ουκρανός πρόεδρος και τα αιτήματα που διατύπωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Πριν αναχωρήσει από το Βερολίνο, η Μέρκελ δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει επίλυση της ουκρανικής κρίσης για την προάσπιση της "ευρωπαϊκής ειρήνης".

"Ο καθένας γνωρίζει ότι το πρώτο βήμα πρέπει να είναι η κατάπαυση του πυρός, αλλά αυτό δεν αρκεί και πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για μια συνολική διευθέτηση", είχε δηλώσει ο πρόεδρος Ολάντ.Σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία, η γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία "αφήνει ελπίδες για κατάπαυση του πυρός", την ώρα που σχεδόν 220 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στους βομβαρδισμούς και τις μάχες μόνο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Εκεχειρία μερικών ωρών τέθηκε σε ισχύ χθες στο Ντεμπαλτσέβε, πόλη της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχεται από τον ουκρανικό στρατό, την οποία όμως φιλορώσοι αντάρτες έχουν σχεδόν περικυκλώσει. Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ εξετάζουν ακόμη το ενδεχόμενο προμήθειας όπλων στον ουκρανικό στρατό που γνωρίζει ήττες στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ που ελέγχουν οι αυτονομιστές.

Xωρίς συμφωνία οι συνομιλίες Μέρκελ-Ολάντ-Πούτιν

Ολοκληρώθηκαν έπειτα από 5 ώρες διαβουλεύσεων οι συνομιλίες μεταξύ της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ και του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, χωρίς πάντως να υπάρξει καμία ανακοίνωση για την επίτευξη μιας συμφωνίας επίλυσης της ουκρανικής κρίσης.

Οι «εποικοδομητικές» και «ουσιαστικές» διαπραγματεύσεις μεταξύ των 3 ηγετών επέτρεψαν να υπάρξει μία συμφωνία για την «προετοιμασία» ενός μελλοντικού ειρηνευτικού σχεδίου που θα περιλαμβάνει τις γαλλογερμανικές προτάσεις και εκείνες των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι οι ηγέτες συμφώνησαν κατά τη διάρκεια των «εποικοδομητικών συνομιλιών» αυτών να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού προκειμένου να συντάξουν ένα κοινό έγγραφο σχετικά με την εφαρμογή μίας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος έχουν ήδη αναχωρήσει από το Κρεμλίνο. Οι 3 ηγέτες αναμένεται την Κυριακή να έχουν μία τηλεφωνική συνδιάλεξη προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με το ειρηνευτικό σχέδιο το οποίο στοχεύει στον τερματισμό των συγκρούσεων που μαίνονται εδώ και 10 μήνες.