Της ΧΑΡΑΣ ΛΕΜΟΝΗ 

Σε ένα τείχος άρνησης από τους περισσότερους εταίρους αναμένεται να βρεθεί στο σημερινό, έκτακτο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, όσον αφορά στο ελληνικό αίτημα για επανακαθορισμό της κρίσης χωρίς μνημόνια και τρόικα.

Tην ίδια ώρα, τίθεται σε ισχύ το μπλόκο της ΕΚΤ στην ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων.

Η γερμανική πλευρά έχει σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη στάση της απέναντι στην Αθήνα, πολύ περισσότερο μετά τις δηλώσεις Τσίπρα στη Βουλή, ότι δεν θα δεχθεί παράταση του μνημονίου.

Τις προθέσεις της Γερμανίας και το κλίμα που θα αντιμετωπίσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει ήδη φανεί κυρίως από τις σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Η θέση της Γερμανίας παραμένει ότι ο χρόνος τελειώνει, είπε και πρόσθεσε ότι ονομασίες όπως τρόικα και μνημόνιο θα διατηρήσουν το ίδιο νόημα ακόμη κι αν αλλάξουν οι ετικέτες τους.

«Στηριζόμαστε στην αρχή ότι για να πάρεις πρέπει να δώσεις και ότι αν πάρεις θα υπάρχει έλεγχος. Κανείς δεν πιέζει την Ελλάδα να μπει σε ένα πρόγραμμα», πρόσθεσε. Διευκρίνισε δε ότι η Γερμανία τρέφει σεβασμό στον ελληνικό λαό, αλλά και πως η όποια απόφαση για την Ελλάδα, θα πρέπει να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Για το θέμα της Ελλάδας θα ενημερώσει αύριο, Πέμπτη, του 28 Ευρωπαίους ηγέτες, στη Σύνοδο Κορυφής, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, αναφερόμενος στη σημερινή συνεδρίαση, είπε πως «οι όποιες αλλαγές στο πρόγραμμα της Ελλάδας, πρέπει να παραμείνουν στο πλαίσιο της τρόικα και του μνημονίου».

«Μία συμφωνία είναι μία συμφωνία», δήλωσε και πρόσθεσε ότι αυτό σημαίνει πως μόνο εντός του προγράμματος, «μέτρα θα μπορούσαν να ανταλλαχθούν με άλλα μέτρα».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ πριν το κρίσιμο Eurogroup, παρουσία και του πρώην μέλους της τρόικα, Πολ Τόμσεν.

Πάντως, στο σημερινό Eurogroup δεν αναμένονται αποφάσεις, καθώς καμία πλευρά δεν φαίνεται να κάνει πίσω στις θέσεις της και το θέμα είναι αν τουλάχιστον θα ανοίξει κάποιος δρόμος διαλόγου για μία οριστική συμφωνία, την ερχόμενη Δευτέρα, στο τακτικό Εurogroup.