varoufakis_eurogroup_20150221_01.jpg

«Συνδυάσαμε τη λογική με την ιδεολογία», είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, θέλοντας να περιγράψει τις αποφάσεις του χθεσινού Eurogroup για την Ελλάδα μιλώντας για ένα αποτέλεσμα «αμοιβαίων συμβιβασμών».


Αναφερόμενος στα θετικά της χθεσινής συμφωνίας για την Ελλάδα τόνισε ότι το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου ήταν: «Υπάρχει όρος για πρωτογενή πλεονάσματα που θα συνάδουν με τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας».

Σημείωσε ακόμη ότι με τη διαπραγμάτευση αποτράπηκαν νέα υφεσιακά μέτρα, όπως η μείωση των συντάξεων και η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, που ήταν έτοιμη να εφαρμόσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Παραδέχθηκε όμως ότι σε αντάλλαγμα η Ελλάδα έκανε αποδεκτό να μην υπάρξουν μονομερείς ενέργειες που θα πλήξουν τη δημοσιονομική και χρηματοδοτική σταθερότητα.

Ερωτώμενος αν αυτό σημαίνει ότι θα παγώσουν οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και τα νομοσχέδια τα οποία έχουν ήδη εξαγγελθεί, απάντησε: «Το προεκλογικό μας πρόγραμμα έχει ορίζοντα τετραετίας». Βλέποντας τις αντιδράσεις έσπευσε να προσθέσει: «Το ζήτημα το δημοσιονομικό, των “κόκκινων” δανείων, των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι κορυφαία για μας. Είναι βέβαιο ότι θα τα εφαρμόσουμε άμεσα χωρίς να πλήττουμε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να εκτροχιάζουμε τον προϋπολογισμό».

Σημείωσε επίσης ότι στην παρούσα φάση δεν μπορεί ο ΕΝΦΙΑ να αντικατασταθεί από ένα φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας δημιουργώντας μια τεράστια τρύπα στα δημόσια έσοδα. «Θα το κάνουμε όμως γιατί ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας άδικος φόρος», κατέληξε. Σχετικά με την αύξηση του κατώτερου μισθού τόνισε ότι θα γίνει χωρίς να πλήξει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Οπως είπε στη συνέχεια, οι επόμενες μέρες θα είναι μέρες «εργασίας και χαράς» αφού θα γίνουμε συν-συγγραφείς μαζί με τους εταίρους μας των μέτρων που θα πρέπει να εφαρμόσουμε ως χώρα για τα επόμενα χρόνια. Απέφυγε όμως να απαντήσει, γιατί τελικά η παράταση θα είναι τετράμηνη αντί της εξάμηνης που προέβλεπε το ελληνικό αίτημα.

«Το Μνημόνιο τελείωσε. Αυτό που συμφωνήσαμε είναι να γράψουμε τις μεταρρυθμίσεις που θέλουμε να κάνουμε τους επόμενους τέσσερις μήνες. Αυτό θα κριθεί από τους θεσμούς γρήγορα γιατί θα είναι μια αξιολόγηση “πίνακα”.
Στο τέλος του τετραμήνου θα κριθούμε στη βάση εφαρμογής αυτών των μεταρρυθμίσεων», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Δεν παρέλειψε επίσης να σημειώσει ότι: «Εάν η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά στους ομολόγους τη Δευτέρα δεν γίνει αποδεκτή, τότε αυτή η συμφωνία δεν θα ισχύει». Μάλιστα ο ίδιος κάλεσε τα κόμματα να προτείνουν μεταρρυθμίσεις που εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να γίνουν το επόμενο τετράμηνο και όπως είπε «θα ζητήσουμε καλές ιδέες από τους θεσμούς».