Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. θα αναγορευτεί ο ποιητής, δοκιμιογράφος, μεταφραστής και εκδότης, Διονύσης Καψάλης, για την πολύπλευρη και πολύχρονη προσφορά του στην ποίηση, το δοκίμιο, τη μετάφραση και την εκδοτική πρακτική.
 
Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 24 Μαρτίου 2015 και ώρα 18.30, στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.
 
Το Πρόγραμμα της Τελετής έχει ως εξής:
 
Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Α.Π.Θ., Καθηγητή Περικλή Μήτκα.
Έπαινος του τιμώμενου (Laudatio) από τον Καθηγητή Γενικής και Συγκριτικής Γραμματολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ., Μιχάλη Χρυσανθόπουλο.
Τελετή Αναγόρευσης.
Επίδοση Ψηφίσματος, Τίτλου και Διασήμου.
Αντιφώνηση και ομιλία του τιμώμενου, με θέμα «Η ευτυχής φιλολογία».
Οι ηθοποιοί Ειρήνη Κυριακού και Νίκος Ράμμος του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. θα διαβάσουν αποσπάσματα από το έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Άμλετ σε μετάφραση του Δ. Καψάλη.
Λήξη Τελετής
 

Ποιος είναι ο Διον. Καψάλης
Ο Διονύσης Καψάλης (Αθήνα, 1952), σπούδασε κλασική και αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Georgetown των ΗΠΑ και νεοελληνική και συγκριτική φιλολογία στο King’s College του Λονδίνου. Από το Νοέμβριο του 1999, κατέχει τη θέση του Διευθυντή στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης. Έχει καταθέσει δεκαεννέα ποιητικά βιβλία, έξι τόμους με δοκίμια και ποιητικές μεταφράσεις (σονέτα του Σαίξπηρ, ποιήματα της Έμιλυ Ντίκινσον, χαϊκού του Ίσσα και του Μπασό κ.ά.). Υπήρξε για πολλά χρόνια μόνιμος συνεργάτης του περιοδικού Ο Πολίτης και συνεργάστηκε με τις εφημερίδες Η Αυγή και Η Καθημερινή. Η συνεργασία του με το θέατρο είναι ιδιαίτερα γόνιμη: Προσωπογραφία. Ποίημα για τρεις φωνές (Θεσσαλονίκη-Πολιτιστική Πρωτεύουσα, 1997 ~ Θέατρο Τέχνης-Κάρολος Κουν σε σκηνοθεσία Κ. Κατζουράκη).
Έχει μεταφράσει τις Ευτυχισμένες μέρες του Σαμουήλ Μπέκετ και τα έργα του Σαίξπηρ Ρωμαίος και Ιουλιέτα (Θέατρο Κάππα, 1995), Βασιλιάς Ληρ (Θέατρο Τέχνης, 1999 ~ ΚΘΒΕ, 2008), Οθέλλος (Θέατρο του Νέου Κόσμου, Φεστιβάλ Αθηνών 2006), Περικλής (Εθνικό Θέατρο, 2011), Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας (Εθνικό Θέατρο, 2012), Άμλετ (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 2015). Συνέγραψε ακόμη το λιμπρέτο για την όπερα Ιούλιος Καίσαρ του συνθέτη Φίλιππου Τσαλαχούρη (Μέγαρο Μοσικής, Μάρτιος 2015).

Έχει συνεργαστεί στενά με τον συνθέτη Νίκο Ξυδάκη, γράφοντας μεταξύ άλλων και τους στίχους για το έργο Θρήνοι γυναικών. Ηρωίδες του Σοφοκλή (Θέατρο «μικρής» Επιδαύρου, Φεστιβάλ Αθηνών 2006), Rue Lepsius. Μια μουσική προσωπογραφία του Κ. Π. Καβάφη («Σχολείο» της οδού Πειραιώς, Φεστιβάλ Αθηνών 2008).

Ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί και από άλλους Έλληνες συνθέτες και συγκροτήματα (Δημήτρης Παπαδημητρίου, Γιώργος Χριστιανάκης, Διάφανα κρίνα κ.ά.). Έχει συνεργαστεί με το Τρίτο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου, όπου πρόσφατα, από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο του 2014, παρήγαγε 14 ωριαίες εκπομπές με τον τίτλο «Στην καρδιά του Σαββατόβραδου».

Είναι μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, του Συμβουλίου Ιδρύματος της Σχολής Καλών Τεχνών και της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Το 1999 του απονεμήθηκε το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για την προσφορά του στην ποίηση.