Η συνάντηση Μέρκελ - Τσίπρα στο Βερολίνο πήγε καλά. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα όσων ήθελαν να δουν κοινή γραμμή και κρατούσαν μικρό καλάθι.
Γιατί αυτό έγινε, χθες βράδυ, στη Γερμανική πρωτεύουσα. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε μόνον καλά λόγια να πει για την νέα Ελληνική κυβέρνηση, ο δε Έλληνας πρωθυπουργός, πριν αλέκτωρ λαλήσει, είχε πετάξει το γνωστό σκίτσο της "Αυγής" στο πυρ το εξώτερον...
Όσοι περίμεναν από την Μέρκελ να ανοίξει το πορτοφόλι και να δώσει χρήμα, απογοητεύτηκαν. Επίσης, την ίδια απογοήτευση πρέπει να ένιωσαν όσοι, από την άλλη πλευρά, πίστευαν πως ο Αλέξης θα έβγαζε από το μαύρο παλτό του καμιά λύρα, ή, έστω, κεμετζέ, για να αρχίσει να παίζει κι η καγκελάριος να χορεύει στους ρυθμούς του. Τα μόνα όργανα που ακούστηκαν ήταν βιολιά, σε ήχους του Στράους, στο γεύμα που ακολούθησε της κοινής συνέντευξης Τύπου. Όσο για χρήματα δε δόθηκαν ούτε για φιλοδώρημα στα γκαρσόνια...
Τι είπε η Μέρκελ στη συνέντευξη
Στην ανάγκη να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα αναφέρθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, κατά τις κοινές της δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.
H κ. Μέρκελ επανέλαβε ότι τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας πρέπει να είναι σαφή, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πει ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν και πότε και επαναλαμβάνοντας ότι η σχετική συζήτηση θα γίνει με τους θεσμούς.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε για μία ακόμη φορά ότι οι αποφάσεις σε σχέση με τη ρευστότητα είναι αποφάσεις που θα λάβει το Eurogroup, και όχι η Γερμανία, μετά την αποτίμηση των θεσμών.
Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε τη βούληση της γερμανικής κυβέρνησης να συνεργαστεί με την Ελλάδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενώ έκανε λόγο για πολύ θερμές και ουσιαστικές επαφές με τον ελληνικό λαό. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους πολλούς Έλληνες που ζουν στη Γερμανία, τους οποίους χαρακτήρισε ζωντανή γέφυρα μεταξύ των δύο λαών, καθώς και στα εκατομμύρια των Γερμανών που επισκέπτονται την Ελλάδα ως τουρίστες.
«Επιθυμούμε η Ελλάδα να είναι ισχυρή οικονομικά, να έχει ανάπτυξη, να ξεπεράσει την ανεργία ιδιαίτερα των νέων, να υπάρξουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, λειτουργική διοίκηση κλπ» σημείωσε και αναφερόμενη στις διμερείς σχέσεις, είπε ότι θα συζητηθεί το πώς η Ελλάδα θέλει να συνεχιστεί η συνεργασία Αθήνας-Βερολίνου στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης αλλά και της Task Force.
Οι πολεμικές αποζημιώσεις "έκλεισαν"...
«Και οι δυο έχουμε τη διάθεση να συνεργαστούμε σε κλίμα εμπιστοσύνης, να είμαστε σε θέση να απευθύνουμε δύσκολες ερωτήσεις, αλλά σε πνεύμα συνεργασίας. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το οικοδόμημα ειρήνης που είναι η Ευρώπη αποτελεί τεράστια επιτυχία και θα πρέπει να συνεχιστεί από την επόμενη γενιά. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε» πρόσθεσε.
Αναφερόμενη στο ζήτημα της διεκδίκησης πολεμικών επανορθώσεων, η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι το θέμα «από νομική και πολιτική πλευρά έχει κλείσει» και αναφέρθηκε στις δηλώσεις που είχε κάνει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα. «Έχουμε επίγνωση των φρικαλεοτήτων που υπέστη ο ελληνικός λαός», σημείωσε και παραδέχθηκε ότι αυτή η οδύνη δεν είναι τόσο γνωστή στην Γερμανία όσο θα όφειλε. Για αυτό συστήθηκε το Ταμείο για το Μέλλον, ανέφερε. «Καθήκον της Γερμανίας είναι να διατηρήσει νωπές τις μνήμες», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείσα σχετικά με το εξώφυλλο του περιοδικού Der Spiegel που παρουσιάζει την Καγκελάριο μαζί με Ναζί στην Ακρόπολη, η κ. Μέρκελ επανέλαβε ότι «έχουμε μεγάλο καθήκον να υπάρχει συνεργασία βασισμένη στην εμπιστοσύνη», ενώ αναφερόμενη στον ρόλο της Γερμανίας στην Ευρώπη, σημείωσε: «Είμαστε η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη, αλλά αυτό δεν λέει πολλά. Είμαστε όλοι ισότιμοι. Συμφέρον μας είναι να έχουμε καλές σχέσεις όχι μόνο με τους γείτονες, αλλά με όλους στην Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν είναι η κάθε χώρα ξεχωριστά. Πρέπει να ισχύει το πνεύμα όπου έχουμε επίγνωση του παρελθόντος αλλά με τα μάτια στραμμένα στο μέλλον. Αυτή η ΕΕ πολύ σημαντική υπόθεση και πρέπει να την εξελίξουμε και στο μέλλον».
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο σύστασης επενδυτικής Τράπεζας στην Ελλάδα, η 'Αγκελα Μέρκελ υπενθύμισε ότι και στο παρελθόν έχει γίνει αυτή η συζήτηση και με προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά διευκρίνισε ότι η σημερινή συνάντηση είναι μόνο μια αρχή, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις. «Όπου η Ελλάδα επιθυμεί στήριξη, εμείς θα στηρίξουμε», τόνισε.
Κατά την έναρξη των δηλώσεών της σημείωσε πως χαίρεται ιδιαίτερα για την επίσκεψη του Αλεξη Τσίπρα, σημειώνοντας ότι η υποδοχή του που του έγινε ήταν θερμή.
Τσίπρας: Έθεσε θέμα κατοχικού δανείου
Θέμα κατοχικού δανείου για λόγους πρωτίστως ηθικούς αλλά και τη δικαστική συνδρομή της γερμανικής κυβέρνησης ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα πεπραγμένα της Siemens έθεσε από την πλευρά του ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ενώ ανέφερε ότι θα πρέπει να εξαληφθούν αρνητικά στερεότυπα όπως ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και οι Γερμανοί φταίνε για όλα τα δεινά της Ελλάδας.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε γόνιμη τη συζήτηση ως προς τον προσδιορισμό κοινών στόχων και κοινών διαφορών, «γιατί έτσι μπορείς να τις λύσεις» όπως είπε.
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τον άλλο. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά ο διάλογος. Είναι προτιμότερο να μιλάμε ο ένας με τον άλλο παρά ο ένας για τον άλλο, όπως μου είχε πει και η ίδια η Καγκελάριος» σχολίασε ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η Ελλάδα συμπληρώνει 5 χρόνια από την εφαρμογή ενός προγράμματος διάσωσης που επέφερε μία πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή. Ένα πρόγραμμα που κατά την εκτίμησή μας δεν ήταν success story. Χάσαμε το 25% του ΑΕΠ και δημιούργησε τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις αλλά και αδυναμία επίτευξης στόχων όπως το δημόσιο χρέος και η ανταγωνιστικότητα. Είχαμε διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και αποδεικνύεται από έρευνα γερμανικού ινστιτούτου».
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν και ενδογενείς αιτίες που συνέβαλαν ώστε να μπει η Ελλάδα σε αυτή την κρίση. Το πρόγραμμα δεν βοήθησε να τις αντιμετωπίσουμε. Παραμένει η φοροδιαφυγή και η διαφθορά».
Συμπερασματικά ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ανάγκη να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες και έθεσε τον στόχο των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που θα αποδώσουν φορολογική δικαιοσύνη.
Ο ίδιος επισήμανε την ανάγκη να σπάσουν κάποια στερεότυπα όπως ότι οι Έλληνες δεν είναι τεμπέληδες και οι Γερμανοί δεν φταίνε για τα δεινά της Ελλάδας.
«Να δουλέψουμε από κοινού ώστε να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά. Θέλουμε τη βοήθεια και συνέργεια της γερμανικής κυβέρνησς, δικαστική συνδρομή ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα πεπραγμένα της Siemens» είπε ο κ. Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η Ευρώπη βασίζεται στον σεβασμό στις συνθήκες «με στοιχεία που μπορεί να διαφωνούμε αλλά τηρούμε, τις δεσμεύσεις μας τις τηρούμε αλλά με προτεραιότητες». Επισήμανε την ανάγκη σεβασμού και της λαϊκής κυριαρχίας.
Σημείωσε μάλιστα ότι το ζητούμενο δεν είναι να γκρεμίσουμε ότι θετικό έχει γίνει τα τελευταία χρόνια.
«Δεν ήρθα να ζητήσω οικονομική βοήθεια»
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι δεν ήρθε στο Βερολίνο για να ζητήσει χρήματα για μισθούς και συντάξεις υπογραμμίζοντας ότι οι δυσκολίες είναι γνωστές, έρχονται από το παρελθόν και εξέφρασε την ελπίδα για μια συμφωνία, επωφελή και για τον ελληνικό λαό και για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον και να κινηθούν στη συνέχεια οι αναγκαίες εκταμιεύσεις χρημάτων.
«Εμείς τα κληρονομήσαμε, οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ολοκλήρωσαν τις αξιολογήσεις» είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πληρώνει τις υποχρεώσεις της χωρίς να μπορεί να εκταμιεύσει.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να μην υπάρξει ένας νέος διχασμός στην Ευρωζώνη και για τον λόγο αυτό επισήμανε την ανάγκη να μιλούν όλοι την γλώσσα της αλήθειας.
Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι «όταν υπάρχει συμφωνία στο πολιτικό πλαίσιο αντιμετωπίζονται θεσμικά και τα προβλήματα της ρευστότητα».
Απαντώντας σε ερώτηση αν κυβέρνηση θα κατασχέσει γερμανικά κτήρια στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει κανένα μέλος κυβέρνησης που να έχει πει κάτι σχετικό και πρόσθεσε ότι ακούστηκε η ιδέα να σταματήσει η δραστηριότητα του ινστιτούτο Γκαίτε κάτι που, όπως είπε, δεν ισχύει. Υπάρχει, είπε ο κ. Τσίπρας ένα θέμα νομικής διεκδίκησης που προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο και αντιμετωπίζεται σε αυτό το πλαίσιο. Οι παρανοήσεις πολλές φορές δημιουργούν στερεότυπα που πρέπει να σπάσουν, είπε ο κ.Τσίπρας
Ο κ. Τσίπρας καταδίκασε σχόλια που παρομοιάζουν τη σημερινή Γερμανία με τους ναζί. Καταδίκασε σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel» αλλά και παλαιότερη γελοιογραφία της Αυγής. Ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι άδικο για την Καγκελάριο και τη σημερινή Γερμανία να υφίστανται τέτοιες επιθέσεις.
Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.