Από την Τετάρτη 22 Απριλίου ως την Κυριακή 10 Μαΐου πραγματοποιούνται οι Θεατρικές Συναντήσεις-2015, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη».


Tο εαρινό θεατρικό φεστιβάλ του Δήμου Καλαμαριάς ξεκίνησε το 2008, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του ηθοποιού Θανάση Παπαγεωργίου. Από πέρσι, καλλιτεχνικός υπεύθυνος είναι ο θεατρολόγος Νικηφόρος Παπανδρέου. Στόχος της διοργάνωσης είναι η παρουσίαση κάθε χρόνο ενός κύκλου θεατρικών παραστάσεων που χαρακτηρίζονται από αισθητική αρτιότητα, δοκιμάζουν νέους τρόπους θεατρικής έκφρασης, συμβάλλουν στη θεατρική καλλιέργεια του κοινού, προσφέρουν ερεθίσματα στους νέους καλλιτέχνες της πόλης, επιβεβαιώνουν το Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» ως θεατρικό χώρο πανελλήνιας εμβέλειας.

Η εφετινή διοργάνωση περιλαμβάνει πέντε θεατρικές παραγωγές, που παίχτηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία στην Αθήνα κατά την τρέχουσα θεατρική περίοδο. Ανάμεσά τους βρίσκουμε κείμενα σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων (Λένα Κιτσοπούλου: «Μεγάλοι δρόμοι», Γιάννης Τσίρος: «Διαλέξεις αθλιότητας»), ένα έργο της βουλγάρικης κωμωδιογραφίας (Στρατίεφ: «Το ρωμαϊκό λουτρό»), ένα δείγμα θεάτρου της επινόησης («Όχι αθώος πια») και ένα αγέραστο κλασικό αριστούργημα κοιταγμένο με νέα ματιά («Άμλετ»), όλα σε παραστάσεις που εκφράζουν το πνεύμα της αναζήτησης και της καλλιτεχνικής πρωτοτυπίας. Αναλυτικά, το πρόγραμμα έχει ως εξής:



• Τετάρτη 22, Πέμπτη 23 Απριλίου: «Το ρωμαϊκό λουτρό» του Στανισλάβ Στρατίεφ, σε σκηνοθεσία του Κώστα Παπακωνσταντίνου. 

Ένας άνθρωπος φεύγει για διακοπές και αφήνει τα κλειδιά του σπιτιού του σε δύο εργάτες για να του επισκευάσουν το πάτωμα. Όταν επιστρέφει, τον περιμένει μια τεράστια έκπληξη. Ένα τέλεια διατηρημένο αρχαίο ρωμαϊκό λουτρό έχει ανακαλυφθεί στο σαλόνι του. Ακολουθούν ξεκαρδιστικές σκηνές. Μια πρωτότυπη κωμωδία του παραλόγου, μια πολιτική σάτιρα με θέμα τη θέση του ανθρώπου μέσα στη σύγχρονη κοινωνία και τη σχέση του με την απρόσωπη εξουσία. 

Η μετάφραση είναι του Βασίλη Σκουβάκλη, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Λυδίας Κοντογιώργη και της Ζωής Αρβανίτη, η μουσική του Βασίλη Κουτσιλιέρη, οι φωτισμοί του Γιώργου Αγιαννίτη. Βοηθός σκηνοθέτη και επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα. 

Παίζουν: Δημήτρης Δημητρόπουλος, Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός, Νάντια Περιστεροπούλου, Σταύρος Σιούλης. 

• Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Απριλίου: «Μεγάλοι δρόμοι» της Λένας Κιτσοπούλου, μια παραγωγή της ομάδας Τ.d.S. που ανεβάστηκε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Βασισμένη σε δύο διηγήματα της Λένας Κιτσοπούλου, που μας ξαφνιάζει κάθε φορά με την τόλμη της γραφής της, η παράσταση μιλάει για το όνειρο της μεγάλης αγάπης και τη δύναμη της φαντασίας. Σχέσεις απόλυτες. Προσπάθειες άκαρπες. Προς αναζήτηση του απόλυτου. Αν αυτό υπάρχει. Μια κίνηση, σχεδόν «χειρονομία της επιθυμίας για αθανασία». Γιατί, αλήθεια, και ποιος δεν ονειρεύτηκε να αγαπήσει και να αγαπηθεί απόλυτα;

Η σκηνοθεσία είναι της Ειρήνης Φαναριώτη, τα σκηνικά του Γιάννη Αρβανίτη, η μουσική του Φώτη Σιώτα, η κίνηση της Αμάλιας Μπένετ και της Χαράς Κότσαλη, οι φωτισμοί του Γιώργου Ταμπακάκη. Βοηθός σκηνοθέτη: Νάντια Μαργαρίτη. 

Παίζουν: Μυρτώ Γράψα, Άρης Λάσκος, Ειρήνη Φαναριώτη.



• Τρίτη 28 και Τετάρτη 29 Απριλίου: «Διαλέξεις αθλιότητας» του Γιάννη Τσίρου. Από το Θέατρο Στοά, με τον Θανάση Παπαγεωργίου.

Το νέο έργο του Γιάννη Τσίρου, που εντυπωσίασε πριν από μερικά χρόνια με τα «Αξύριστα πηγούνια», μας προσγειώνει στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, όπου η διαφθορά κάποιων πολιτικών θέτει ακόμα μια φορά το ζήτημα της ευθύνης αυτών που τους ψηφίζουν. Μια παράσταση-ρεσιτάλ υποκριτικής του Παπαγεωργίου.  


• Τετάρτη 6 και Πέμπτη 7 Μαΐου: «Όχι αθώος πια», μια παραγωγή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση με θέμα την εφηβεία. 

Από τα πιο επιτυχημένα δείγματα θεάτρου της επινόησης (devised theatre), το έργο, που δημιουργήθηκε με βάση μαρτυρίες, επιστολές, εξομολογήσεις σημερινών εφήβων, γράφτηκε και ανεβάστηκε από την ομάδα Χάπι Έντ και παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία ολόκληρη τη σαιζόν στη Στέγη Γραμμάτων.

Η σκηνοθεσία είναι της Γεωργίας Μαυραγάνη, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Άρτεμης Φλέσσα, οι φωτισμοί του Τάσου Παλαιορούτα. Βοηθός σκηνοθέτη: Ελίνα Ρίζου. 

Παίζουν: Θεανώ Μεταξά, Αντώνης Παναγόπουλος, Ρομάνα Λόμπατς, Μικές Γλύκας, Κωνσταντίνος Πλεμμένος.



• Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Μαΐου: «Άμλετ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, από την  Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων, σε σκηνοθεσία του Χρήστου Θεοδωρίδη. 

Ακόμα μια φορά το αινιγματικό αριστούργημα του Σαίξπηρ κινητοποιεί δημιουργικές νεανικές δυνάμεις που αναζητούν μέσα στο ανεξάντλητο αυτό κείμενο έναν δικό τους δρόμο και απαντήσεις σε σύγχρονα ερωτήματα. 

Mετάφραση: Ιζαμπέλα Κωνσταντινίδου, δραματουργική επεξεργασία και μουσική επιμέλεια: Χρήστος Θεοδωρίδης, χορογραφία: Ξένια Θεμελή, σκηνογραφία: Τίνα Τζόκα, ενδυματολογική επιμέλεια: Βασίλης Μπαρμπαρίγος, φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας, χορογραφία ξιφομαχίας: Θάνος Δερμάτης, βοηθοί σκηνοθέτη: Αγγελική Μητροπούλου, Φωτεινή Γαλανοπούλου. 

Παίζουν: Μάνος Βαβαδάκης, Κλήμης Εμπέογλου, Παναγιώτης Εξαρχέας, Παναγιώτης Κλίνης, Ντένης Μακρής, Μαρία Μπαγανά, Κατερίνα Πατσιάνη, Τατιάνα-Άννα Πίττα, Σαμψών Φύτρος.

Η ταυτότητα των παραστάσεων
Ώρα έναρξης παραστάσεων: 9 μ.μ. (“Άμλετ”: 8 μ.μ.).
Εισιτήρια: 12, 10 και 8 € (φοιτητικό, ανέργων).
Προπώληση στο ταμείο του θεάτρου, 11-2 και 6-9.
Τηλεφωνικές κρατήσεις: 2310.458591 (πρωί-απόγευμα) και 2310.860708 (πρωί).