Τροπολογία, με την οποία προβλέπεται η παύση των διώξεων -ποινικών και πειθαρχικών- που έχουν ασκηθεί κατά αιρετών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τις περιπτώσεις που αυτοί δεν άσκησαν ένδικα μέσα υπέρ του Δημοσίου, κατάθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.


Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, τα αιρετά μέλη των Οικονομικών Επιτροπών των Δήμων, αλλά και τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων, οι υπάλληλοι των ΟΤΑ και των Δημοτικών Επιχειρήσεων, οφείλουν να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, ως τον τελικό βαθμό που επιτρέπει η Δικονομία, υπέρ του Δημοσίου, σε όλες τις δικαστικές διαμάχες. Ανάμεσα σ' αυτές είναι και οι δικαστικές διαμάχες με συμβασιούχους εργαζόμενους, οι οποίοι κάλυπταν, μεν, πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Δήμων, αλλά έπρεπε, με βάση τα ισχύοντα, να λύσουν τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. 

Συνήθης τακτική σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν οι δήμοι να μην υπερασπίζονται, στα δικαστήρια, τη θέση του Δημοσίου κατά των εργαζόμενων. Έτσι έγινε και στο δήμο Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα τα μέλη της προηγούμενης Οικονομικής Επιτροπής (κάποια από αυτά παραμένουν και στην υπάρχουσα επιτροπή) να παραπεμφθούν σε δίκη, για παράβαση καθήκοντος. Εξάλλου, αυτός ήταν κι ένας από τους λόγους της κόντρας του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, με τον πρώην αντιδήμαρχο και πρώην πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής Κ. Ζέρβα. 

Για να λυθεί το θέμα, δώδεκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (οι Τρ. Μηταφίδης, Γιουσούφ Καρά Αϊχάν, Φωτεινή Βάκη, Ιωάννα Γαϊτάνη, Ηρώ Διώτη, Μαρία Κανελλοπούλου, Αλ. Μητρόπουλος, Σάκης Παπαδόπουλος, Π. Πολάκης, Αλ. Τριανταφυλλίδης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Σωκ. Φάμελλος) κατέθεσαν στη Βουλή τροπολογία, που δίνει τέλος σε αυτήν την ιστορία. Επικαλούνται το ότι "η πολιτική της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής και της ακραίας λιτότητας έπληξε τον κόσμο της εργασίας και το κύρος, καθώς και το εύρος και το περιθώριο πολιτικών και κοινωνικών κινήσεων και πρωτοβουλιών, και στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης", πως οι αιρετοί που δεν προσέφυγαν ως τον τελικό βαθμό στα δικαστήρια υπερασπίστηκαν "το δημόσιο συμφέρον, ως προς την έννοια της δημόσιας λειτουργίας, της προσφοράς και της παροχής υπηρεσιών στους πολίτες" και χαρακτηρίζουν "τραγελαφική κατάσταση", αιρετοί που "προσπαθούσαν να κρατήσουν στοιχειωδώς ανοιχτές και προσβάσιμες τις  υπηρεσίες των δήμων, με το απαραίτητο προσωπικό, στα χρόνια της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, να αντιμετωπίζουν βαρύτατες ποινές".

Η προτεινόμενη διάταξη αίρει το αξιόποινο των πράξεων, οι οποίες συντελέστηκαν έως και τη δημοσίευση του νόμου, παύοντας οριστικά τις ποινικές και πειθαρχικές διώξεις και τις διαδικασίες καταλογισμού σε βάρος αυτών των φυσικών προσώπων, όταν σχετίζονται με υποθέσεις σχετικές με την μη άσκηση ένδικων μέσων επί υποθέσεων εργατικών διαφορών ή την παράταση ισχύος συμβάσεων ορισμένου χρόνου. 

Αναλυτικά, η διάταξη αναφέρει:

"Αίρεται το αξιόποινο των πράξεων, που έλαβαν χώρα μέχρι την δημοσίευση του παρόντος νόμου και παύουν οριστικά οι ποινικές, πειθαρχικές διώξεις και παύει κάθε διαδικασία καταλογισμού  σε βάρος  αιρετών εκπροσώπων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και υπαλλήλων των Ο.Τ.Α. και των υπαλλήλων  των  Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου, επί υποθέσεων σχετικών: α. με μη άσκηση ενδίκων μέσων επί υποθέσεων εργατικών διαφορών του προσωπικού των Ο.Τ.Α. και του προσωπικού δημοτικών νομικών προσώπων (ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ) και β. με την παράταση ισχύος συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και συμβάσεων μίσθωσης έργου του εν λόγω προσωπικού".