"Η ελληνική πλευρά δεν έθεσε θέμα για οποιαδήποτε βοήθεια", ξεκαθάρισε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Όπως απέρριψε την άρση του εμπάργκο...
Πρόσθεσε, κάπως γενικόλογα, ότι μπορεί να προκύψουν καταστάσεις που θα βοηθήσουν στη δανειοδότηση κάποιων θεμάτων. "Αν θα υπάρχει έργο μεγάλο, που θα προσφέρει κέρδη στην Ελλάδα, θα μπορούσαν να καλυφθεί ένα μέρος του από τη Ρωσία", είπε.
Δήλωσε, επίσης, πως η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στους διεθνείς διαγωνισμούς για τις ιδιωτικοποιήσεις. "Αν υπάρχει ενδιαφέρον για τις επενδύσεις στην Ελλάδα; Υπάρχει. Πρώτα από όλα στις υποδομές. Αγωγοί, λιμάνια -κι όχι μόνον. Στην προμήθεια ενεργειακών πόρων, αλλά και στον τομέα της βιομηχανίας. Τα συζητήσαμε σε βάθος με τον κ. πρωθυπουργό", είπε χαρακτηριστικά.
Τσίπρας: Δεν είμαστε επαίτες
Στο θέμα του αν ζήτησε η χώρα Ρωσική οικονομική βοήθεια, απάντησε αμέσως και ο Αλέξης Τσίπρας: "Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνά στις χώρες και να ζητά επίλυση του οικονομικού της προβλήματος. Δεν είναι ελληνικό το πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό. το ευρωπαϊκό πρόβλημα, θα βρεθεί ευρωπαϊκή λύση", απάντησε, προσθέτοντας πως η Ελλάδα είναι ανεξάρτητο κράτος.
Για τα αντίμετρα που έχει υποβάλει στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα η Ρωσία, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η χώρα μας έχει διαφωνήσει και στα ευρωπαϊκά όργανα με τη λύση του "οικονομικού πολέμου που μπορεί να οδηγήσει ξανά, σε ψυχροπολεμικές σχέσεις, τη Δύση με τη Ρωσία". Τάχθηκε υπέρ των επιλογών του διαλόγου και της διπλωματίας. "Στηρίζουμε την συμφωνία του Μινσκ", πρόσθεσε.
Όσον αφορά τη συνεργασία στον αγροτικό τομέα, ο πρόεδρος Πούτιν μίλησε για καλές διμερείς σχέσεις. "Καταλαβαίνουμε ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε να υπερψηφίσει τις κυρώσεις. Εθίγη και η Ελλάδα, αλλά δε φταίμε εμείς. Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Δεν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση για μία χώρα", είπε κι έβαλε... ταφόπλακα σε όσους πίστευαν ότι θα βρισκόταν λύση σ' αυτόν τον τομέα. "Ο μοναδικός τρόπος να βρούμε λύση είναι να τελειώνουμε με τον οικονομικό πόλεμο", ξεκαθάρισε!
Δεν είναι "Δούρειος Ίππος" η Ελλάδα
Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε "μυθολογία" το ότι η Ελλάδα είναι "Δούρειος Ίππος" για είσοδο της Ρωσίας στην Ευρώπη. "Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τη συνεργασία στον τομέα Πολιτισμού και τουρισμού που δεν διακόπηκε ποτέ. Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε κι άλλους τομείς. Πιστεύω ότι η χώρα θα πάρει αποφάσεις με βάση τα εθνικά της συμφέροντα. Δεν μπορώ, όμως, να δεχτώ αυτό που λένε ότι όταν ηγέτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών επισκέπτονται τη Μόσχα είναι κάτι θετικό, ενώ όταν την επισκέπτεται ο Έλληνας πρωθυπουργός συμβαίνει κάτι", τόνισε ο Βλ. Πούτιν.
Πρόσθεσε ότι δεν είναι κάτι παράλογο και παράδοξο αυτό που κάνει ο πρωθυπουργός της Ελλάδος.
Στην ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα να μας πετάξουν από το καράβι, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως "είμαστε συνεπιβάτες και ισότιμοι συνιδιοκτήτες του καραβιού και δε δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να θεωρεί ότι άλλοι είναι στην πρώτη θέση κι άλλοι στο κατάστρωμα, ή λαθρεπιβάτες του καραβιού". Πρόσθεσε πως η Ελλάδα δεν κάνει κάτι άλλο από το να ασκεί το δικαίωμά της, σεβόμενη τις συνθήκες που υπέγραψε, να προχωρά σε ενεργειακή πολυδιάστατη πολιτική και σε αμοιβαία επωφελείς συνθήκες "προκειμένου να υπερασπιστούμε το δικαίωμα του ελληνικού λαού να βγει από αυτήν την κρίση".
Ζήτησε να σταματήσουν κάποιοι να σχολιάζουν τις φυσιολογικές κινήσεις που κάνει η ελληνική κυβέρνηση με το σκεπτικό ότι "η Ελλάδα είναι μια αποικία χρέους. Δεν είναι. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με οικονομικά προβλήματα που θα τα λύσει μέσα στην Ευρώπη, αλλά έχει το δικαίωμα να προχωρά σε οικονομικές συνεργασίες προς όφελος του λαού της και των λαών της Ευρώπης". Πρόσθεσε πως όσα συζητήθηκαν δίνουν αυτονομία σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς και τους λαούς της περιοχής.
Ο Βλ. Πούτιν θύμισε πως "όλοι ζητούσαν να βοηθήσουμε την Κύπρο. Η προώθηση της συνεργασίας με την Ελλάδα είναι προς όφελος και των δανειστών. Αν ενισχυθεί η οικονομία της Ελλάδας από αυτές τις συμφωνίες, αν μπορέσει να κλείσει όλα τα θέματα χρέους, θα είναι επίτευγμα. Η ομαλοποίηση της ελληνικής οικονομίας θα είναι προς όφελος όλων. Είναι περίεργο που κάποιοι το αμφισβητούν".
Πρόσθεσε πως συζητήθηκε το θέμα του κόμβου του αγωγού φυσικού αερίου, χωρίς, πάντως, να δώσει λεπτομέρειες. Εξέφρασε την άποψη πως, αν η Ελλάδα συμμετάσχει, θα αναβαθμιστεί ο ρόλος της στο χώρο της Ενέργειας, θα υπάρξουν κέρδη εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο από τη μεταφορά αερίου και θα υπάρξουν, επίσης, έσοδα και από φόρους. Μίλησε, πάντως, για συγχρηματοδότηση της κατασκευής του αγωγού, μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας.
"Δεν θα υπάρξει... τουρκικός αγωγός σε ελληνικό έδαφος"
"Τέρκις στριμ στο ελληνικό έδαφος δε θα υπάρξει. Θα υπάρξει ελληνικός αγωγός. Ο τουρκικός αγωγός θα είναι στο τουρκικό έδαφος", ξεκαθάρισε ο Αλ. Τσίπρας. Είπε πως στόχος είναι η ασφάλεια και αυτονομία της Ελλάδος. "Τέτοια έργα δημιουργούν συνθήκες αφάλειας και σταθερότητας σε όλη την περιοχή. Μπορεί να μη δεχτούμε να είναι... τέρκις στριμ, αλλά ο αγωγός θα βοηθήσει τις σχέσεις με την Τουρκία".
Είπε, επίσης, πως η χώρα μας θα σεβαστεί ό,τι ισχύει με την Ευρώπη και πρόσθεσε πως το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου.
Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.