Ούτε το Μεγάλο Σάββατο δεν ξεκουράζεται το Brussels Group, θυμίζοντας παλιές καλές εποχές της... Τρόικας.
Σε τηλεδιάσκεψη του Brussels Group, που έλαβε χώρα σήμερα το απόγευμα, καθορίστηκε η ατζέντα των επόμενων συναντήσεων, με ορίζοντα το Eurogroup της 24ης Απριλίου. Πλέον, πρώτο θέμα εισάγονται τα δημοσιονομικά και δεύτερο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα
Η κυβέρνηση διαρρέει ότι δεν έγινε διαπραγμάτευση επί της ουσίας, αλλά στόχος είναι η ύπαρξη πολιτικής συμφωνίας έως το τέλος του μήνα. Όλα αυτά θυμίζουν, όλο και περισσότερο, περασμένα χρόνια στην αρχή της κρίσης...
Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι, σε κλίμα συνεργασίας συνεδρίασε, σήμερα 11/04/2015, με τηλεδιάσκεψη το Brussels Group και προσδιόρισε την ατζέντα των θεματικών ενότητων και το περιεχόμενό τους, που θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες.
Εξάλλου, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, το είχε πει: «Δεσμευόμαστε απολύτως, συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων, οποτεδήποτε και οπουδήποτε -στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες, στην Ουάσιγκτον- να βοηθήσουμε τις αρχές να καταλήξουν σε μέτρα που θα αποδώσουν τους στόχους του προγράμματος, ενώ θα σέβονται κάποιες από τις δεσμεύσεις που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια του πολιτικού κύκλου. Είναι ένα δύσκολο μονοπάτι, αλλά πρέπει να το προχωρήσουν, για να βελτιωθεί η κατάσταση». Το είχε κάνει πράξη πρώτη όταν, πριν μια βδομάδα, δέχτηκε στη Νέα Υόρκη τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Plan B θέλει σύγκληση έκτακτου Eurogroup μία εβδομάδα αργότερα, ήτοι στις 29 Απριλίου. Ας ελπίζουμε, πάντως, ότι κάτι τέτοιο δε θα χρειαστεί... Για να μη φθάσουμε εκεί, πάντως, θα πρέπει η κυβέρνηση να πάρει μέτρα που κοστολογούνται από 700 εκ. ευρώ ως 1 δισ. ευρώ... Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, θα οδηγούσε σε οριστική συμφωνία και θα αποφεύγαμε το έκτακτο Γιούρογκρουπ. Τα μέτρα περιέχονται σε ένα κείμενο 26 σελίδων που είδε το φως της δημοσιότητας και έχει βάθος διετίας.
Το υπουργείο Οικονομικών επιμένει πως τέτοια λίστα δεν έπεσε στο τραπέζι.
Φαίνεται, πάντως, πως τα δημοσιεύματα που θέλουν τους εταίρους μας στην Ε.Ε. να πιέζουν ιδιαίτερα, έχουν βάση. Σε αυτήν την πίεση, μοχλός αποδεικνύεται το ΔΝΤ (στο οποίο διακαώς επιμένει να μας βάζει η κυβέρνηση), καθώς με ανακοίνωσή του ζητά «due diligence», δηλαδή αναλυτική «αποτίμηση».
Κι όλα αυτά λίγες ημέρες πριν την σύνοδο του ΔΝΤ που αρχίζει τη Δευτέρα και ολοκληρώνεται το Σαββατοκύριακο.
Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.