Υπάρχει αλγόριθμος που καθορίζει την ερωτική έλξη και εξηγεί τη διαδικασία του φλερτ; Μπορεί μια γυναίκα με έξι τρόπους να κάνει "δικό" της έναν άνδρα; "Ναι, υπάρχει" απαντά ο γιατρός Κωνσταντίνος Περιστέρης.
Θα είναι μία, από πολλές διαφορετικές ομιλίες που θα παρουσιάσει στο Thessaloniki Science Festival, κατατάσσοντας το φλερτ στις επιστήμες!
Αν, όμως, κάποιος έχει βρει το έτερον ήμισυ και δεν τον ενδιαφέρουν οι... "536 τεχνικές που θα κάνουν μια γυναίκα να ξετρελαθεί μαζί του", μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε δεκάδες άλλα θέματα που παρουσιάζουν την επιστήμη διαφορετικά και την εξηγούν με απλά λόγια. Μπορούν να γνωρίσουν, για παράδειγμα, τη σχέση που έχει ο τρόπος που παρακολουθούμε μια κινηματογραφική ταινία με τα όνειρά μας, πώς εξιχνιάζεται ένα έγκλημα και τι ακριβώς είναι η αστρόσκονη, να συναρμολογήσουν ρομπότ ή να μάθουν για το πώς δημιουργείται το ουράνιο τόξο.
Από τις 14 και μέχρι τις 17 Μαΐου, στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (περίπτερο 8), ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στην επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπει κανείς τον κόσμο γύρω του και θα απαντήσει σε πολλά βασικά ερωτήματα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι διοργανωτές που έφεραν για πρώτη φορά το φεστιβάλ στη Βόρεια Ελλάδα (έχουν προηγηθεί άλλα δύο Science Festival, στην Αθήνα).
Τις θεματικές του φεστιβάλ μπορούν να παρακολουθήσουν παιδιά από πέντε ετών αλλά και ενήλικες. Το πλανητάριο του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το κινητό πλανητάριο Starlab θα διοργανώσουν προβολές με θέματα βγαλμένα από την ελληνική μυθολογία, τον ουρανό, τη μέτρηση χρόνου και άλλα.
"Θέλουμε να αναδείξουμε την επιστήμη στη Βόρεια Ελλάδα, με την ελπίδα ότι του χρόνου, το φεστιβάλ θα εξαπλωθεί και θα έχει συμμετοχές -γιατί όχι- και από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες" επεσήμανε ο Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος, διευθυντής του οργανισμού Science Communication (SciCo) και συνδιοργανωτής του Science Festival.
"Στόχος μας είναι να αναδειχθεί η νεολαία" τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και υπογράμμισε ότι "τέτοιες εκδηλώσεις γεννούν συνέργειες και αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι το πιο σημαντικό από όλα".
Μάλιστα, τόνισε ότι θα επιδιώξει να ρυθμιστεί νομικά το ζήτημα των μπάνερ και να επιτρέπεται επιλεκτικά και με συγκεκριμένους όρους η διαφήμιση τέτοιων μεγάλων φεστιβάλ στο κέντρο της πόλης.
"Σε όλη την Ευρώπη, όταν γίνεται μια γιορτή ή μια τέτοια εκδήλωση, οι πόλεις στολίζονται και διαφημίζονται τα γεγονότα" σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO Κυριάκος Ποζρικίδης, χαιρετίζοντας την κίνηση του δημάρχου. Επιπλέον, πρόσθεσε, ότι δύο από τους βασικούς στόχους του φορέα είναι να παραμένει "ζωντανή" με δράσεις όλο το χρόνο και "να κάνει τους νέους να αγαπήσουν την Έκθεση όπως και οι παλαιότεροι".
Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνών Σχέσεων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας μίλησε για τη συμβολή των εν λόγω δράσεων στην εξωστρέφεια της πόλης, τη διεθνοποίηση και το άνοιγμα στις βαλκανικές χώρες. "Κάθε είδους φεστιβάλ είτε είναι καλλιτεχνικό είτε επιστημονικό προσελκύει το δικό του κοινό και δημιουργεί κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα" σημείωσε.
Η είσοδος στο 1ο Thessaloniki Science Festival είναι δωρεάν. Διοργανώνεται από το British Council και τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό "Επιστήμη Επικοινωνία ‐ SciCo" μαζί με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τη HELEXPO-ΔΕΘ, τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, και τον Πολυχώρο Αθλητισμού και Πολιτισμού WE, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Συμμετέχουν, επίσης, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Εκπαιδευτικοί Οργανισμοί, Ερευνητικά και Τεχνολογικά Ινστιτούτα καθώς και οι μεγαλύτεροι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς της Θεσσαλονίκης.
Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.