Με μια τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Κομισιόν, έκαναν ένα βήμα για τη συμφωνία, ανοίγοντας, όμως, το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό και… ξεθωριάζοντας τις κόκκινες γραμμές…
Το τηλεφώνημα ήταν αρκετό για να ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων στη Βουλή. Όχι, πάντως, από όλους. Το “Ποτάμι” καλοείδε την εξέλιξη –και το δήλωσε…
Επιβεβαίωση της "εξαπάτησης του λαού" και της "συνέχισης της πέμπτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας", αποτελεί σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ η κοινή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, παρατήρησε πως "η κοινή δήλωση Τσίπρα - Γιούνκερ, αποκαλύπτει την εξαπάτηση του ελληνικού λαού".
"Η κυβέρνηση συνεχίζει την πέμπτη αξιολόγηση που η ίδια διέκοψε βιαίως. Ανοίγουν οι κόκκινες γραμμές και στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό! Πού είναι ο κ. Στρατούλης που μας έλεγε πως δεν θα υποχωρήσει η κυβέρνηση για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος;", τόνισε ο κ. Βρούτσης, εγκαλώντας την κυβέρνηση για τα "ψέματα" και την "υποκρισία" της, αλλά δηλώνοντας πως η ΝΔ θα στηρίξει τη "στροφή" αυτή της κυβέρνησης.
Για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε η… Λυμπεράκη!
"Κακώς επιχαίρει η ΝΔ", απάντησε από πλευράς Ποταμιού, η Αντιγόνη Λυμπεράκη, διαπιστώνοντας στην κοινή δήλωση, "μια χειρονομία μετακίνησης προς μία ευκολότερη συμφωνία".
Η κ. Λυμπεράκη χαιρέτισε την αναφορά της δήλωσης, στην ανάγκη ενός "δίκαιου, δημοσιονομικά βιώσιμου και αποτελεσματικού συνταξιοδοτικού συστήματος προς την κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας", όπως επίσης και στην "τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της θέσης των εργαζομένων" και διαπίστωσε πως "δεν έχει δίκιο η ΝΔ που λέει πως το ίδιο είχε κάνει και εκείνη: ούτε επάρκεια ούτε βιωσιμότητα, ούτε δικαιοσύνη είχαν οι παρεμβάσεις της στο ασφαλιστικό, ενώ τα εργασιακά της μέτρα ήταν τόσο αποσπασματικά που δεν μπόρεσαν να αποδώσουν".
Υπερασπίστηκε τα… δίχτυα ο Κοντονής
"Πού υπάρχει αναφορά στην πέμπτη αξιολόγηση;", απάντησε ο παριστάμενος υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, διαβάζοντας το κείμενο της κοινής δήλωσης.
"Η συνέχιση της αξιολόγησης αναφέρεται στη δέσμη μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η κυβέρνηση. Αυτό το πτώμα της πέμπτης αξιολόγησης καταλάβετέ το πως έχει τελειώσει! Αν κάτι συζητά η κυβέρνηση, αυτό αφορά τις μεταρρυθμίσεις που η ίδια έχει προτείνει στην Ε.Ε.. Θέλετε να κρύψετε πως η κυβέρνηση προτείνει μεταρρυθμίσεις που η ίδια θεωρεί πως μπορεί να επιβεβαιώσει στην πράξη, ενώ εσείς έχετε να αντιπαραβάλετε το mail Χαρδούβελη", ανέφερε ο κ. Κοντονής.
"Ένα είναι απολύτως σίγουρο: έχετε μεγάλο άγχος και αγωνία μήπως η κυβέρνηση αυτή φτάσει σε συμφωνία, γιατί τότε, όλο αυτό το οικοδόμημα της πολιτικής του μονοδρόμου που είχατε στήσει καταρρίπτεται αυθωρεί και παραχρήμα. Να είστε όμως απολύτως βέβαιοι πως η κυβέρνηση αυτή θα φτάσει στην τελική συμφωνία και αυτή θα είναι η ταφόπλακα της πολιτικής του μονοδρόμου", συμπλήρωσε ο κ. Κοντονής.
ΚΚΕ: Ξεθώριασαν οι γραμμές σας
Τη διαπίστωση πως "η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας δεν είχε καταργηθεί μαζί με τα μνημόνια, όπως ισχυριζόταν η κυβέρνηση, αλλά αντίθετα ξεθώριασαν οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης", εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.
"Στο όνομα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού, θα έχουμε νέες μειώσεις στις συντάξεις και αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης. Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας δεν γίνονται για να αποκατασταθούν οι απώλειες από τα μνημόνια, αλλά για να συνεχιστεί η δημιουργία ενός μοντέρνου και ανταγωνιστικού συστήματος που θα τηρεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα, δηλαδή συνέχιση στην ίδια ρότα. Κατά συνέπεια, η διαφαινόμενη συμφωνία θα φέρει ένα νέο αντιλαϊκό και αντεργατικό μνημόνιο", εκτίμησε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ.
Τι είπαν στο τηλέφωνο Τσίπρας – Γιούνκερ
Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πρόεδρος Ζ. Κ. Γιουνκέρ και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία. Κατέγραψαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και των εταίρων της πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.
Επίσης, συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν ένα υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή.
Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από τον ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Οι εποικοδομητικές συνομιλίες θα πρέπει να συνεχιστούν στα πλαίσια του Brussels Group.
Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.