Συνάντηση με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων (Επιμελητηρίων, Συλλόγων και Συνδέσμων) είχε πριν λίγο, σε παραλιακό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς.
Όλοι, ανεξαιρέτως, οι φορείς, υπογράμμισαν τα τεράστια προβλήματα της αγοράς. Ειδική αναφορά έκαναν στο ΕΣΠΑ, που, όπως είπαν, είναι "παγωμένο". Χαρακτηριστικά του είπαν ότι μπορεί ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, να υπογράφει τις κατανομές, όμως "πρόκειται για εικονική πραγματικότητα". Υπογράμμισαν πως, για να εκταμιευθούν κονδύλια από το ΕΣΠΑ, είναι απαραίτητη η εθνική συμμετοχή, κάτι που απλά.... δεν υπάρχει!
Οι φορείς χαρακτήρισαν "τραγική" την κατάσταση της αγοράς. Όπως είπαν, στα τέλη του 2014 διαφαινόταν ανάκαμψη στον... μακρινό ορίζοντα, αλλά με την αναγγελία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και, πολύ περισσότερο, με τις εθνικές εκλογές, ο ορίζοντας... σκοτείνιασε!
Ακόμη και στον τομέα του Τουρισμού η κατάσταση είναι η χειρότερη από ποτέ! Όπως είπε απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχ. Ζορπίδης, υπάρχει η εκτίμηση για μεγάλη πτώση στην τουριστική αγορά ακόμη και από τους τουρίστες από τη Ρωσία και τη Γερμανία που, ως πέρσι, "έβγαζαν το κάρο από τη λάσπη"...
Ακόμη και τομείς της αγοράς που γνώρισαν άνθηση εντός κρίσης, όπως οι πωλήσεις ποδηλάτων, τώρα βουλιάζουν! Όπως είπε ο Κλεόβουλος Θεοτόκης, από το ΕΕΘ, "πλέον η αγορά ποδηλάτου σημειώνει πτώση 30%, την ώρα που πριν δυο χρόνια, καταμεσίς της κρίσης, έφθανε κοντά στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο"...
Η άποψη των βιοτεχνών
Μοναδικό διακύβευμα για την αγορά, αλλά και για την κοινωνία χαρακτήρισε τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης της χώρας, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) Παναγιώτης Παπαδόπουλος. Αναφέρθηκε με τα μελανότερα χρώματα στην κατάσταση που αντιμετωπίζει το επιχειρείν, εξαιτίας και της μακράς διαπραγμάτευσης της σημερινής κυβέρνησης με τους εταίρους.
«Η πραγματική οικονομία, τους τελευταίους, κυρίως, μήνες, έχει περιέλθει σε κατάσταση ασφυξίας. Οι κάνουλες των τραπεζών είναι κλειστές για τις επιχειρήσεις. Ο τζίρος έχει υποχωρήσει δραματικά. Οι προμηθευτές του εξωτερικού έχουν κάνει παύση πίστωσης. Ο κίνδυνος νέων λουκέτων απειλεί χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα χρονικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΒΕΘ επισημαίνοντας ότι «η πορεία της ελληνικής οικονομίας και ευρύτερα της χώρας βρίσκεται σε κίνδυνο. Τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς αποφυγή των χειρότερων σεναρίων που απειλούν την Ελλάδα».
Έκανε λόγο για «συνθήκες αβεβαιότητας και καθημερινό σκοτσέζικο ντους αναφορικά με τις σχέσεις μας με τους εταίρους», υπογραμμίζοντας πως έτσι, η επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να προχωρήσει. Τόνισε πως «είναι δεδομένο ότι η χώρα δεν αντέχει άλλη βάναυση λιτότητα. Χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις που θα οδηγήσουν την οικονομία και την αγορά στην πρόοδο και όχι στην οπισθοδρόμηση. Χρειαζόμαστε έναν έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους μας. Ως επιχειρηματική τάξη, θεωρούμε ότι πρωτίστως χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, με σαφές χρονοδιάγραμμα, πλήρες κοστολογημένο, το οποίο θα πείθει αγορές και εταίρους και θα έχει θετικό πρόσημο στο πλεόνασμα, την ανάπτυξη και βεβαίως θα διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή».
Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.