Τραγική είναι η κατάσταση στο Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου». Ο προϋπολογισμός του έχει μειωθεί στα 35 εκ. ευρώ για το 2015, από τα 99 εκ. ευρώ που ήταν το 2009.
Το αποτέλεσμα είναι να υποβαθμίζεται συνεχώς η πλήρης υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Υγείας. Νοσοκομεία, και Κέντρα Υγείας, αδυνατούν να καλύψουν έστω και στοιχειωδώς τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των ασθενών που προσέρχονται σε αυτά.
Στο ίδιο νοσοκομείο, οι τεράστιες ελλείψεις του προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικών, κ.ά.), οδηγούν σε συγχωνεύσεις και κλείσιμο κλινικών, αύξηση της λίστας αναμονής των ασθενών, εντατικοποίηση της εργασίας. Λείπουν 228 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό και αντίστοιχα μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, με εντονότερο το πρόβλημα στους αναισθησιολόγους, χαρακτηριστικά από τις 274 θέσεις γιατρών που προβλέπονται, κενές είναι οι 71. Επίσης, προβλέπονται 1.360 εργαζόμενοι και εργάζονται 897. Δηλαδή 463 λιγότεροι, από τους οποίους οι 228 είναι νοσηλευτικό προσωπικό.
Συνέπεια των ελλείψεων που υπάρχουν είναι, στο κυτταρολογικό να γίνονται μόνο οι επείγουσες εξετάσεις αφού σήμερα λειτουργεί με 1 επικουρικό γιατρό, ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχε 3 ειδικούς και 4 ειδικευόμενους. Στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών, από τα 8 υπάρχοντα κρεβάτια, ενεργά είναι μόνο τα 6 και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, από τα 12 κρεβάτια, ενεργά είναι μόνο τα 8. Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, την ημέρα της εφημερίας, καλύπτει τις ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό με προσωπικό από τις κλινικές.
Στην Α' ΜΕΘ υπάρχουν 19 κλίνες από τις οποίες κλειστές είναι οι 5 και στη Β' ΜΕΘ 12 κλίνες, από τις οποίες κλειστές είναι οι 4. Συνολικά 9 κρεβάτια εντατικής παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού. Επιπλέον πρόβλημα αποτελεί και η καθαριότητα, οι ΜΕΘ καθαρίζονται όπως και κάθε άλλη κλινική, δηλαδή μόνο στην πρωινή βάρδια και μόνο τις καθημερινές. Τις υπόλοιπες ώρες καλύπτονται με 1 καθαρίστρια που έχει ταυτόχρονα την ευθύνη και για άλλα κτίρια.
Το θέμα ήρθε, για άλλη μία φορά, στη Βουλή. Οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής (Α Θεσσαλονίκης) και Ελένη Γερασιμίδου (Β Θεσσαλονίκης) ζητούν να μάθουν τι σκοπεύει να κάνει ο αρμόδιος υπουργός Υγείας.
Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.